Topp

En topp i golf är kort och gott när du träffar bollen för högt upp. Resultatet brukar bli ett lågt slag som även har mycket rull. När det gäller var bollen till slut hamnar så handlar det ofta om tur och hur kraftig toppningen var. En inte speciellt grov topp kan ganska ofta få med sig ett helt okej resultat.

Istället för att bollen går i en hög och fin bollbana så går den istället i en låg bana och med tur slutar den nära den tänkta platsen.

Som sagt var finns det olika nivåer av toppning. I klippet här till videon så kan du se två olika toppningar. Första är en ordentlig toppning men behöver inte vara katastrofal. Andra är mycket grövre där bollen knappt träffas. Resultatet för andra slag är att bollen inte går många meter.

Innan topparna kommer i klippet kan du se först en duff och sedan ett normalt slag. En duff är alltså tvärtom jämfört med en toppning. Där kommer du istället för lågt med klubban och träffar därmed marken innan bollen.

Att toppa eller duffa bollen är vanligt bland golfare. Egentligen alla gör det till och från. Sen kanske vissa spelare duffar oftare än de toppar eller tvärtom.

Ljud och torva

Den som spelat golf ett tag kan snabbt höra när någon har toppat en boll. Marken låter helt enkelt annorlunda när klubban kommer ner i den jämfört med hur en boll låter.

När det gäller torvan så ser man en tydlig skillnad i klippet här mellan duffen, det normala slaget och topparna. Den gigantiska torvan som duffen ger har här istället blir ersatt av gräs som inte ens nuddats av klubban.

Sen ska sägas att det är möjligt att svinga klubban så att det blir en lite torva även om bollen toppats. Det går att träffa bollen högt och sedan kommer ner i marken efteråt. Men vanligen är torvan minimal vid en topp.

Anledning till toppar

På samma sätt som för duffar finns det mängder med olika anledningar till varför du kan toppa en boll. Lite snabbt kan man säga att felen oftast är tvärtom jämfört med duffarna. Här är svingen för flack t ex när den är för brant vid duffen.

Det går inte att säga på rak arm varför någon duffar då det finns så många olika anledningar varför problemet kan uppstå.

Produkter från shoppen

SilverSilver
SvartSvart
14 kr
Den här produkten har flera varianter. De olika alternativen kan väljas på produktsidan
Mängdrabatt
BlåBlå
GrönGrön
GulGul
+2
49 kr
Den här produkten har flera varianter. De olika alternativen kan väljas på produktsidan
BlåBlå
GrönGrön
LilaLila
+1
25 kr
Den här produkten har flera varianter. De olika alternativen kan väljas på produktsidan
Rea!
Det ursprungliga priset var: 39 kr.Det nuvarande priset är: 29 kr.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *