Köpguide för Fairwaywoods / Träklubbor

Kontrollerad / uppdaterad: Mars 2025

Kort sammanfattning av köpguiden
Här hittar du det viktigaste summerat i punktform. Klicka för att se:
  • Fairwaywoods eller träklubbor är bra för mer kontrollerade utslag, som alternativ till låga järnklubbor, eller för de tillfällen man behöver lite mer längd från sina slag på fairway.
  • Fundera på vad syftet med din träklubba är – att slå kontrollerat från tee, att slå från fairway eller att nå till green på två slag på ett par 5-hål.
  • Fairwaywoods har normalt mer loft, vilket gör dem enklare att slå kontrollerade slag med. Detta kan var bra vid utslag. Det är ett bra alternativ när man behöver slå lite kortare utslag där drivern går för långt.
  • Ersätt dina långa järnklubbor med en träklubba. De kan vara mer förlåtande. En träfemma motsvarar ungefär en järntvåa. En träsjua motsvarar en järntrea eller fyra och en tränia motsvarar en järnfemma.
  • En träklubba kan vara riktigt bra för att göra längre inspel och nå green på ett andra slag. Var inte rädd för att använda en träfemma eller träsjua.
  • En trätrea (spoon) kan vara lite svårare att spela med och kräver normalt en högre svinghastighet etc för att få till en bra träff.
  • Klubbhuvuden med plattare botten passar bättre att slå ute på banan då de funkar bättre på gräset, medan klubbhuvuden med rundare botten istället då används mer från tee.
  • Det finns många olika loft (vinklar) på träklubbor och loften avgör vad klubban kallas (trätrea, träfemma osv). Vi har en lång lista med olika loft som kan vara värd att kika på.
  • Skaftet på en fairwaywood är precis som på en driver viktig. Det finns olika styvheter på skaft med beteckningar som R (regular), S (stiff), XS (extra stiff), L (lady / dam) och A (senior).
  • Klubborna kan ha inbyggda hjälpmedel för att bota en slice eller hook, genom att ge en viss draw eller fade. För den som slår rakt finns även neutrala klubbor. Fundera på din sving och vad du kan behöva.
  • Om du inte riktigt har koll på vad du behöver kan det vara bra att börja med en neutral klubba. Du kan köpa en klubba som hjälper dig med t ex en slice men glöm inte att den bästa lösningen normalt är att jobba på din sving och få bort slicen på naturlig väg.

Att ha andra klubbor än drivern från tee eller långa järn både från tee och ute på banan är ofta ett bra alternativ. I detta läge har man i princip två olika typer av klubbor att välja mellan och detta är hybrider eller fairwaywoods.

Här ska vi titta lite närmare på de klassiska fairwaywoodsen och vad man ska tänka på när man funderar på att köpa sådana.

För på samma sätt som gäller för drivers finns det massor av olika alternativ att tillgå och då inte bara när det gäller tillverkare. Vi kommer här att både kalla dem för fairwaywoods och träklubbor.

Att man kallar klubborna för träklubbor är av gammal tradition då de från början var tillverkade av just trä. En driver är alltså också en träklubba.

Din första fråga – Syfte med klubban

Innan man funderar vidare på fairwaywoods ska man ställa sig själv frågan vad det är man vill uppnå med klubborna. På denna fråga brukar det ofta finnas tre olika svar och dessa är:

  1. För att slå med från tee. Antingen som ett kortare alternativ till drivern eller för att kunna slå ut bollen säkrare.
  2. För att kunna använda på fairways eller andra bra lägen där de ska ersätta de långa järnen som kan vara svåra att slå.
  3. För att på par 5:orna nå upp på två slag.

Du kan givetvis ha fler än ett mål med dina träklubbor. Det måste inte bara vara en sak. Du kanske vill ha en klubba som du kan använda både för att få slå aningen kortare utslag eller mer kontrollerade slag från tee samtidigt som du vill testa ett alternativ till järnklubborna ute på banan.

Eftersom det finns lite olika saker att tänka på kan du då läsa våra olika avdelningar. Det man ska komma ihåg är att olika klubbor KAN passa olika bra för olika ändamål och om du har tänkt skaffa en klubba så får du då överväga dess huvudsakliga användningsområde och anpassa den framför allt för det.

Slå bollen från tee

Har du problem med drivern eller önskar att få ut en annan funktion av dina slag kan det mycket väl vara passande med en fairwaywood.

Ska du använda träklubban från tee?

Vill du ha en klubba som är lite enklare att kontrollera så kan lite mer loft vara lösningen. Eftersom fairwaywoods har mer loft så kan de funka för att få bättre kontroll på slagen.

Mer loft innebär att du kommer att få en högre utgångsvinkel och även sätta mer backspinn i bollen. Båda är saker som får bollen att gå rakare. Vilken klubba du ska ha har mycket med hur du är själv som spelare.

Har du kraft men slår snett kanske det räcker med en träfemma men om du behöver längden är det kanske en trätrea som gäller för din del. Generellt kan man säga att ju mer loft det är på klubban desto lättare blir det att spela med den.

Slår du redan säkert och långt med drivern behöver du troligen komplementera din arsenal från tee med andra klubbor ifall du nu inte gillar de riktigt långa järnen. Personligen har jag i min bag en driver, en träfemma och en träsjua.

Träsjuan använder jag på de hålen där jag inte ska slå längre än cirka 210 m för att kunna komma i bästa läge för ett inspel. Vissa hål går det inte ens att slå en driver på då de exempelvis är dogleg och skogen rakt fram kommer i spel med en lång klubba.

Träsjuan är den enklaste klubban att slå med från tee som jag har i min bag och den går ytterst sällan snett. Sen om det är rätt klubba för dig är en helt annan sak. Kanske du är traditionell i din syn på golf och då inte gillar så loftade träklubbor.

Ersättning för de långa järnklubborna

För många är det mycket enklare att slå med en fairwayklubba än att ta fram järn 3 – 5 när det gäller längre inspel eller långa transportslag. Det större klubbhuvudet på en träklubba jämfört med en järnklubba gör att det är enklare att få upp bollen i luften och att den därmed normalt går längre.

Ytterligare en funktion är att det inte blir riktigt lika känsligt att träffa rätt. En järntrea är inte speciellt förlåtande vid felträffar, något som en träsjua ofta är.

Som vägledning för fairwaywoods vs järnklubbor kan man säga följande:

  • En träfemma ungefär motsvarar en ungefär en järntvåa
  • En träsjua motsvarar en järntrea eller järnfyra
  • En tränia ungefär går lika långt som en järnfemma.

Sen är det inte säkert att just dessa längder stämmer exakt för ju dig då din sving påverkar hur effektiv du är med olika typer av klubbor. Men det är en ungefärlig grund som du kan använda dig av när du testar.

Nå par 5-hål på två slag

Få saker på en golfbana är så härliga som känslan av att ha satt upp en boll på två slag på ett par 5 hål. Allt för att sedan kunna gå fram och sätta den där eagleputten.

För att man ska kunna göra detta krävs ofta ett långt inspel till greenen, vilket träklubbor är mycket bra på.

Om det är av denna anledning som du funderar på att skaffa en träklubba så slår du troligen från början ganska långt och har därmed inga problem att få iväg en trätrea från banan på ett bra vis.

Det vanligaste är att det just är en sådan klubba som du behöver för inspelen men det är även ganska vanligt att en träfemma har just den längden som krävs.

Det som är viktigast att tänka på ifall du har tänkt köpa en träklubba som ska användas för att slå ute på banan är hur klubbhuvudet är utformat. Något som du kan läsa om i nästa stycke.

Trätrea och träsjua

En sak som kan vara värt att ta upp här är det här med loft på träklubborna. Ser man historiskt på det hela var det ofta att det i en ”normal” bag för en manlig golfare fanns en driver, en trätrea och en träfemma.

Dock ska nog många se upp med det här med trätrean eller ”spoon” som den kallas för. För att verkligen kunna utnyttja en sådan krävs det en hög svinghastighet och bra bollträff. Annars är det inte ovanligt att träfemman går minst lika långt.

Det räknades även inte som speciellt macho att ha en träsjua i bagen. Jag kan ta mig själv där som exempel. Jag har säkert spelat med en träsjua i snart 20 år. Den passar min sving helt enkelt, då jag gärna kan behöva få upp bollen lite mer i luften.

Även om min svinghastighet är förhållandevis hög så passar helt enkelt inte en spoon mig. Längden får jag från träfemman istället och träsjuan går tillräckligt långt.

Det här med match kan man ofta fundera på hur vettigt det är. Ska man välja en klubba man spelar sämre med? För att även lite extra belysa detta så har nuvarande överlägsna världsettan Scottie Scheffler använt sig av en träsjua. Även vår egna Ludvig Åberg har en träsjua i sin bag.

Formen på klubban

Beroende på om det är från tee eller från banan du har tänkt slå bollarna i huvudsak har du ett val att göra när det gäller form på själva klubban.

Klubbor som har en plattare botten är bättre passade för att slå från gräset då de kommer att glida fram bättre. Har klubban istället en mer rundad bottendel är den bättre anpassad för att slå från tee.

Du kan titta på bilderna här nedan så ser du skillnaden på de två olika typerna av fairwaywood.

Fairwaywood / träklubba platt
Fairwaywood / träklubba rund

Självklart finns det inget som hindrar dig att slå en träklubba med plattare underkant från tee på samma sätt som den andra typen mycket väl går att slå från banan. Skillnaden är bara att de är lite enklare från den tänkta ”huvudplatsen”.

Loft på fairwaywoods

Det vanligaste är att tillverkare kallar sina träklubbor för ett visst nummer men att de även skriver ut på klubbhuvudet hur vinklad klubban är. Här nedan kommer en snabb översikt över hur loften oftast ser ut och vad klubborna då kallas för.


Loft på träklubbor kallas för:

13 – 14°Denna klubba kallas ofta för en stark trätrea. Loftet är lite lägre och därmed får bollen en lägre bollbana än den klassiska trätrean.
15 – 16°Klassisk trätrea.
16 – 17°En stark träfyra vilket inte är speciellt vanligt.
17 – 18°Träfyra vilket heller inte är speciellt vanligt.
18 – 19°Den mer lättslagna och lite kortare träfemman.
19 – 21°Kallas för träsexa vilket är en väldigt ovanlig klubba.
23 – 24°Träsjua vilket är en lättslagen klubba som oftast bärs av damspelare.
28 – 29°Tränia som ofta används som ersättning för mellanjärn och för att lättare få ut bollen ur högt gräs. Detta då klubbhuvudet är format på ett sätt som gör att klubban glider bättre igenom det höga gräset än en järnklubba.
29 – 38°Träelva vilket är en ännu mer lättslagen klubba än en träsjua och som kan användas på samma sätt. Vanligen damspelare eller äldre golfare som har en sådan i bagen.

Skaft på fairwaywoods

När det gäller skaft för drivers så har det hänt ganska mycket sedan vi skrev denna artikel första gången. Då hade vi här ett lite längre avsnitt om att välja på stålskaft eller grafitskaft på klubban.

Numera är det dock svårt att hitta ett stålskaft på en fairwayklubba som du köper i en vanlig butik. Du kan så klart specialbeställa sådana men frågan är om det finns någon mening med det.

Tidigare var stålskaften klart mer stabila så för en spelare som redan hade hög svinghastighet kunde de passa bättre då de gav kontroll. Men grafit har kommit ifatt när det gäller detta. Grafitskaft är därmed valet för nästan alla golfare numera.


Hårdhet/Flex på skaftet

För att kunna slå bra med en klubba så gäller det att rätt typ av skaft sitter på. Du kan spela med bästa klubbhuvudet för dig men är skaftet inte bra kommer slagen heller aldrig att bli det.

Det finns ett antal olika hårdheter att välja mellan som vi ska ta en liten titt på. Det viktiga är att komma ihåg att ett skaft som är regular från tillverkare X inte alls behöver vara lika hård osv som ett regular från tillverkare Y och för att inte ens nämna vad andra tillverkare gör.

R-skaft: Som namnet antyder är detta skaft som ha en flex som räknas som det normala. Kollar du i en bag för manliga golfare så kommer en stor majoritet av dem ha ett regularskaft i bagen. Sen behöver det inte vara rätt för det men om inga ändringar görs vid köp av en ny klubba så kommer den säkert med ett sådant.

S / XS-skaft: Dessa hårdare skaft passar spelare med hög svinghastighet. Har spelaren en hög svinghastighet är det risk att klubban inte känns stabil. Då behövs det antingen ett skaft i Stiff eller Extra-stiff. Många långhadicappare använder detta.

A-skaft, seniorskaft eller L-skaft: Detta är alla olika former av mjukare skaft. L står i detta fall för lady och är därmed tänkt för många damer. Seniorskaft eller A-skaft riktigt sig till äldre spelare. Dessa mjuka skaft är perfekta för spelaren som t e har svårt att få upp bollen.

Offset, draw och neutral

Precis som för drivers är det allra vanligaste problemet för golfare att de slår bollen med en högerskruv. Detta för högerspelare vilket då blir en slice. För en vänsterspelare är det istället vanligare att tappa bollen till vänster vilket är en slice för dessa spelare.

Det finns ett antal saker som klubbtillverkarna gör för att försöka att hjälpa till med en lösning för detta problem. T ex kan klubbhuvudet sitta lite ”offset”, vilket betyder att det är placerat bakom skaftet. Tanken med detta är att spelaren får mer tid på sig i svingen att hinna få klubban rakt vid bollträffen.

Att klubban är öppen (pekar lite åt höger för högerspelare) är problemet som gör att bollen skruvar sig utåt. Kommer då huvudet ner lite senare i träffen hinner den rotera mer och därmed med större sannolikhet vara rak. Problemet är att spelaren normalt har sina händer bakom bollen i träffen istället för framför.

Att placera vikten nära hälen på klubban är ett annat sätt att försöka överkomma detta problem. Om vikten är placerad längre in på klubban kommer det att hjälpa till att rotera den samma. Alltså är det lättare att hinna få klubban rak i bollträffen. Detta är då en klubba som är inställd för draw.

En sådan klubba kan även vara intressant för spelare som redan slår rakt med sina fairwaywoods men som önskar att få den där extra längden som en draw ger jämfört med en högerskruv eller bara bakåtskruv.

Sen ska man ha en sak helt klar för sig och det är att de allra flesta klubborna som säljs inte har någon offset eller är inställda för draw. De allra flesta är istället neutrala vilket betyder att vikten är placerad på ett sådant vis att den inte främjar skruv åt något håll.

Vet du inte sedan tidigare exakt vad du vill ha är troligen det bästa alternativet att börja testa en klubba som är neutral.

Sen har det även ganska mycket att göra med din inställning till problemet. För om du köper en klubba som är tänkt att hjälpa till med något är risken att du inte löser problemet utan istället bara försöker köpa en klubba som löser problemet åt dig och därmed döljer ditt ursprungliga problem.

Om det blir på det viset är risken då att du aldrig löser ditt problem och får leva med det. Då är det istället oftast bättre att gå till rangen och där försöka att få ordning på svingen. Alternativ kan man självklart ta lektionen av pron som förhoppningsvis kan hitta vad som orsakar problemet och leda in dig på rätt väg.

Produkter från shoppen

-12%
Det ursprungliga priset var: 249 kr.Det nuvarande priset är: 219 kr.
BlåBlå
GrönGrön
LilaLila
+1
25 kr
Den här produkten har flera varianter. De olika alternativen kan väljas på produktsidan
-100%
Mängdrabatt
Det ursprungliga priset var: 39 kr.Det nuvarande priset är: 39 kr. 37 kr

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *