Köpguide för Fairwaywoods / Träklubbor

Innehållsförteckning

Att ha andra klubbor än drivern från tee eller långa järn både från tee och ute på banan är ofta ett bra alternativ. I detta läge har man i princip två olika typer av klubbor att välja mellan och detta är hybrider eller fairwaywoods. Här ska vi titta lite närmare på de klassiska fairwaywoodsen och vad man ska tänka på när man funderar på att köpa sådana.

För på samma sätt som gäller för drivers finns det massor av olika alternativ att tillgå och då inte bara när det gäller tillverkare. Vi kommer här att både kalla dem för fairwaywoods och träklubbor. Att man kallar klubborna för träklubbor är av gammal tradition då de från början var tillverkade av just trä. En driver är alltså också en träklubba.

Din första fråga – Syfte med klubban

Innan man funderar vidare på fairwaywoods ska man ställa sig själv frågan vad det är man vill uppnå med klubborna. På denna fråga brukar det ofta finnas tre olika svar och dessa är:

  1. För att slå med från tee. Antingen som ett kortare alternativ till drivern eller för att kunna slå ut bollen säkrare.
  2. För att kunna använda på fairways eller andra bra lägen där de ska ersätta de långa järnen som kan vara svåra att slå.
  3. För att på par 5orna nå upp på två slag.

Slå bollen från tee

Har du problem med drivern eller önskar att få ut en annan funktion av dina slag kan det mycket väl vara passande med en fairwaywood.

Önskar du att få en enklare klubba att kontrollera gör det extra loftet på klubban att du just får detta. Mer loft innebär att du kommer att få en högre utgångsvinkel och även sätta mer backsspinn i bollen. Båda är saker som får bollen att gå rakare. Vilken klubba du ska ha har mycket med hur du är själv som spelare. Har du kraft men slår snett kanske det räcker med en träfemma men om du behöver längden är det kanske en trätrea som gäller för din del. Generellt kan man säga att ju mer loft det är på klubban desto lättare blir det att spela med den.

Slår du redan säkert och långt med drivern behöver du troligen komplimentera din arsenal från tee med andra klubbor ifall du nu inte gillar de riktigt långa järnen. Personligen har jag i min bag en driver, träfemma och en träsjua. Träsjuan använder jag på de hålen där jag inte ska slå längre än cirka 210 m för att kunna komma i bästa läge för ett inspel. Vissa hål går det inte ens att slå en driver på då de exempelvis är dogleg och skogen rakt fram kommer i spel med en lång klubba.

Träsjuan är den enklaste klubban jag har i min bag att slå med från tee och den går ytterst sällan snett. Sen om det är rätt klubba för dig är en helt annan sak. Kanske du är traditionell i din syn på golf och då inte gillar så loftade träklubbor.

Ersättning för de långa järnklubborna

För många är det mycket enklare att slå med en fairwayklubba än att ta fram järn 3 – 5 när det gäller längre inspel eller långa transportslag. Det större klubbhuvudet på en träklubba jämfört med en järnklubba gör att det dels är enklare att få upp bollen i luften att den därmed ska gå längre. Ytterligare en funktion är att det inte blir riktigt lika känsligt att träffa rätt. En järntrea är inte speciellt förlåtande vid felträffar något som en träsjua ofta är.

Som en vägledning kan man säga att en träfemma ungefär motsvarar en järntvåa, en träsjua motsvarar järntre eller fyra och att en tränia ungefär går lika långt som en järnfemma. Sen är det inte säkert att just dessa längder stämmer för ju dig då din sving påverkar hur effektiv du är med olika typer av klubbor.

Nå par 5 hål på två slag

Få saker på en golfbana är så härliga som känslan av att ha satt upp en boll på två slag på ett par 5 hål. Allt för att sedan kunna gå fram och sätta den där eagleputten. För att man ska kunna göra detta krävs ofta ett långt inspel till greenen något som träklubbor är mycket bra på.

Om det är av denna anledning som du funderar på att skaffa en träklubba så slår du troligen från början ganska långt och har därmed inga problem att få iväg en trätrea från banan på ett bra vis. Det vanligaste är att det just är en sådan klubba som du behöver för inspelen men det är även ganska vanligt att en träfemma har just den längden som krävs.

Viktigaste aspekten att tänka på ifall det är en träklubba som ska slås från banan som du har planerat att inhandla är hur klubbhuvudet är utformat. Något som du kan läsa om i nästa stycke.

Formen på klubban

Fairwaywood / träklubba rund

Beroende på om det är från tee eller från banan du har tänkt slå bollarna i huvudsak har du ett val att göra när det gäller form på själva klubban.

Klubbor som har en plattare botten är bättre passade för att slå från gräset då de kommer att glida fram bättre. Har klubban istället en mer rundad bottendel är den bättre anpassad för att slå från tee.

Du kan titta på bilderna här bredvid så ser du skillnaden på de två olika typerna av fairwaywood.

Fairwaywood / träklubba platt

Självklart finns det inget som hindrar dig att slå en träklubba med plattare underkant från tee på samma sätt som den andra typen mycket väl går att slå från banan. Skillnaden är bara att de är lite enklare från den tänkte huvudplatsen.

Vidare finns det precis som för drivers träklubbor som har den vanliga formen eller är fyrkantiga. Tanken är att en fyrkantig klubba inte ska rotera lite mycket vid träffar som inte sitter mitt i. Därmed ska bollen gå rakare. Men om detta är något som passar dig eller ej är omöjligt för andra att säga utan då måste helt enkelt testa dig fram.

Loft på fairwaywoods

Det vanligaste är att tillverkare kallar sina träklubbor för ett visst nummer men att de även skriver ut på klubbhuvudet hur vinklad klubban är. Här nedan kommer en snabb översikt över hur loften oftast ser ut och vad klubborna då kallas för.

Loft kallas för:

13 – 14°Denna klubba kallas ofta för en stark trätrea. Loftet är lite lägre och därmed får bollen en lägre bollbana än den klassiska trätrean.
15 – 16°Klassisk trätrea.
16 – 17°En stark träfyra vilket inte är speciellt vanligt.
17 – 18°Träfyra vilket heller inte är speciellt vanligt.
18 – 19°Den mer lättslagna och lite kortare träfemman.
19 – 21°Kallas för träsexa vilket är en väldigt ovanlig klubba.
23 – 24°Träsjua vilket är en lättslagen klubba som oftast bärs av damspelare.
28 – 29°Tränia som ofta används som ersättning för mellanjärn och för att lättare få ut bollen ur högt gräs. Detta då klubbhuvudet är format på ett sätt som gör att klubban glider bättre igenom det höga gräset än en järnklubba.
29 – 38°Träelva vilket är en ännu mer lättslagen klubba än en träsjua och som kan användas på samma sätt. Vanligen damspelare eller äldre golfare som har en sådan i bagen.

Skaft på fairwaywoods

Till skillnad från drivers är det helt ovanligt att tillverkarna sälja fairwaywoods som har ett stålskaft. Dessa är för spelare som anser att stålskaftet ger än bättre känsla än grafit. Oftast är det låghandikappare som vill ha ett stålskaft.

Generellt kan man säga att ett stålskaft ger än lägre och mer penetrerande bollbana, något som de flesta golfare inte önskar då de istället vill ha upp bollen högre i luften. Normalt går dock klubbor som har stålskaft lite kortare så om man nu vinner lite i sikte så förlorar man oftast lite i längd. Det var tidigare standard att träklubbor hade just stålskaft men så är det nu inte längre utan det är grafitskaft som är det absolut vanligaste.

Grafitskaft finns sedan i en mängd olika utförande och hårdheter. Det ska därmed inte vara några större problem att hitta ett skaft som passar just ditt sätt att spela golf.

Det ska även tilläggas här att det har varit en stor utveckling på grafitskaften. Från att i början ha varit ganska mediokra blir de numera bara bättre och bättre. Detta har gjort att andelen träklubbor som nu säljs med just grafitskaft vida överstiger andelen som säljs med stålskaft. Denna utveckling lär inte avstanna utan troligen har grafiten snart en i princip 100 % del av marknaden.

Offset, draw och neutral

Precis som för drivers är det allra vanligaste problemet för golfare att de slår bollen med en högerskruv. Detta för högerspelare vilket då blir en slice. För en vänsterspelare är det istället vanligare att tappa bollen till vänster vilket är en slice för dessa spelare.

Det finns ett antal saker som klubbtillverkarna gör för att försöka att hjälpa till med en lösning för detta problem. T ex kan klubbhuvudet sitta lite offset vilket betyder att det är placerat bakom skaftet. Tanken med detta är att spelaren får mer tid på sig i svingen att hinna få klubban rakt vid bollträffen.

Att klubban är öppen (pekar lite åt höger för högerspelare) är problemet som gör att bollen skruvar sig utåt. Kommer då huvudet ner lite senare i träffen hinner den rotera mer och därmed med större sannolikhet vara rak. Problemet är att spelaren normalt har sina händer bakom bollen i träffen istället för framför.

Att placera vikten nära hälen på klubban är ett annat sätt att försöka överkomma detta problem. Om vikten är placerad längre in på klubban kommer det att hjälpa till att rotera den samma. Alltså är det lättare att hinna få klubban rak i bollträffen. Detta är då en klubba som är inställd för draw.

En sådan klubba kan även vara intressant för spelare som redan slår rakt med sina fairwaywoods men som önskar att få den där extra längden som en draw ger jämfört med en högerskruv eller bara bakåtskruv.

Sen ska man ha en sak helt klar för sig och det är att de allra flesta klubborna som säljs inte har någon offset eller är inställda för draw. De allra flesta är istället neutrala vilket betyder att vikten är placerad på ett sådant vis att den inte främjar skruv åt något håll.

Vet du inte sedan tidigare exakt vad du vill ha är troligen det bästa alternativet att börja testa en klubba som är neutral. Sen har det även ganska mycket att göra med din inställning till problemet. För om du köper en klubba som är tänkt att hjälpa till med något är risken att du inte löser problemet utan istället bara hittar en lösning som döljer det.

Då är det istället oftast bättre att gå till rangen och där försöka att få ordning på svingen. Alternativ kan man självklart ta lektionen av pron som förhoppningsvis kan få dig på rätt väg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>