Köpguide för Grepp

köpguide för golfgrepp

Kontrollerad / uppdaterad: Mars 2025

Kort sammanfattning av köpguiden
Här hittar du det viktigaste summerat i punktform. Klicka för att se:
  • Grepp kommer i olika storlekar. Junior, undersize, standard, midsize och jumbo/oversize. De flesta använder standard men är du kvinna eller har små händer kan mindre storlek vara rätt. Eller om du har stora händer kanske större grepp passar. För putters finns det ännu tjockare grepp.
  • Grepp kan vara tillverkade i olika material. Vanliga standardgrepp är normalt gjorda i gummi, sen finns det grepp som har cord i sig (en form av snöre), det finns hybridgrepp som är kombination av olika material, grepp som är gjorde i polyuretan eller liknande material och så finns det lädergrepp.
  • Grepp har olika texturer och hårdhet. Textur kan vara exempelvis för att de ska vara bättre i regn. Hårdheten handlar mycket om hur bekväma de är och responsen de ger tillbaka.
  • Tar du väl hand om dina grepp kan du öka på deras livslängd. Exempelvis genom att tvätta greppen då och då med varmt vatten och diskmedel. Sedan att förvara klubborna på rätt sätt vilket är att undvika extremkyla eller värme. Ouppvärmda garaget under vintern är alltså inte bra eller inglasade altanen som blir som en bastu på sommaren.
  • Byta grepp kan du antingen göra själv eller låta någon annan göra det åt dig. Byta själv är inte speciellt komplicerat och du sparar självklart mycket pengar på att göra det. Lämna in klubborna och låta någon annan göra det är smidigt men kostar pengar.

En golfklubba består egentligen av tre olika delar. Du har så klart ett klubbhuvud, sedan ett skaft och avslutningsvis ett grepp. Av dessa delar talas det faktiskt ganska sällan om greppet. Även om det är just detta som du använder som kontaktpunkt. Greppet är givetvis också viktigt.

Vid köp av en ny klubba sitter det oftast ett vanligt standardgrepp på den. Vissa spelare gillar så klart dessa bäst och då ska de spela med dem. Men om man går lite djupare in i ämnet märker man ganska snabbt att det finns flera olika typer av grepp att välja bland. Alla med sina fördelar och nackdelar.

Detta är vad vi ska försöka gå igenom i denna köpguide för grepp.

Storlek på greppet

Grepp finns i flera storlekar: junior, undersize, standard, midsize och jumbo. Att välja rätt storlek kan hjälpa dig att svinga bättre då du får ett korrekt grepp om klubban.

  • Juniorgrepp – Den minsta storleken på grepp som finns att välja på. Som namnet antyder är dessa riktade mot de yngre golfspelarna.
  • Undersize – Passar spelare med mindre händer eller de som föredrar ett fastare grepp om klubban.
  • Standard – Den vanligaste storleken som passar de flesta golfare. Om dina händer är ”normalstora” så är detta bästa storleken att utgå ifrån.
  • Midsize – Bra alternativ för spelare med större händer eller de som vill minska handens aktivitet i svingen.
  • Jumbo/Oversize – Hjälper till att reducera handledsrörelser och kan vara fördelaktigt för golfare med ledproblem eller artrit. Det finns även speciella jumbogrepp för putters som är extra tjocka (vi säljer en variant).

Hur du mäter ut vilken storlek som passar dig

Det finns lite olika sätt att ta reda på vilken storlek som är rätt för ett grepp. Allra enklaste är så klart om det känns bra. Testa greppet och svinga lite för att känna av om greppet blir bra.

Vill du vara lite mer noga kan du göra ett snabbt och enkelt test. Du börjar med att du greppar en klubba. Om då dina fingrar precis nuddar handflatan så är det nog rätt storlek. Detta är givetvis inte den mest vetenskapliga metoden men duger för en snabb check

Vill du mäta ytterligare och vara extra noggrann kan du även prova den här metoden: Mät från ditt längsta finger till slutet på handflatan. Detta mått berättar hur stor din hand är och du kan använda måttet för att få en uppfattning om passande storlek / tjocklek på dina grepp.

guide, tabell, storleksguide för greppstorlek

Det kan finnas ännu mer avancerade metoder att mäta din hand för att avgöra exakt vad som passar dig, vilket du i så fall kan kolla upp på andra ställen. Den här metoden duger i de flesta fall, speciellt om du även kan testa olika greppstorlekar och se vad som känns bra för dig.

Material och komfort

Golfgrepp tillverkas i olika material som påverkar känslan, hållbarheten och prestandan vid spel. Valet av material kan ha stor betydelse för hur greppet känns i handen och hur det fungerar under olika väderförhållanden.

Efter varje typ av grepp som vi har tar upp kommer det en bild på ett grepp av den varianten. De flesta tillverkarna producerar grepp i de olika formerna.

  • Gummi – Det vanligaste materialet, som ger bra grepp, hållbarhet och komfort. Gummigrepp finns i olika hårdheter och mönster för att passa olika preferenser. Om du går in i en golfaffär och tar en klubba och känner på den har den med stor sannolikhet ett gummigrepp.

    Detta är den billigaste typen av grepp även om de så klart kan variera i kostnad. Ofta klart sämre om de blir blöta.
Golfprylars egna enkla gummigrepp
  • Cord (snörinfattade grepp) – Erbjuder extra grepp och slitstyrka, särskilt vid blöta förhållanden eller om du har svettiga händer. Dessa grepp används ofta av spelare som vill ha maximalt fäste. Det kommer inte att vara lika ”skönt” att hålla i men att slinta med händerna kommer inte att hända. Grepp av detta slag sliter mer på handskarna.
Grepp med Cord - Lamkink Crossline Cord
  • Hybrid – En kombination av gummi och cord för en balanserad känsla mellan komfort och kontroll. Perfekt för golfare som spelar i varierande väderförhållanden. Här har oftast övre delen av greppet mer cord i och nedre delen mer vanligt gummi. Detta då det är övre handen som är den som det är störst påfrestningar på under en sving.
Hybridgrepp från Golf Pride
  • Polyuretan (mjukare material) – Ger en mjukare och mer dämpad känsla, vilket kan vara skonsamt för händerna. Vanligt i puttergrepp och för spelare som föredrar en mer dämpad respons. Dessa grepp är oftast mycket sköna att hålla i då de är mjukare och flexar mer.

    Själva greppet är bra i dem också men den stora nackdelen är att de slits mycket mer. Dessa måste du därmed räkna med att byta ganska ofta. Spelar du mycket är det troligen efter varje säsong eller varannan som de behöver bytas.

    Det är vanligt att puttergrepp är gjorda av detta material och självklart håller ett grepp på en putter mycket längre då det inte utsätts för speciellt stora påfrestningar.
Ett mjukare grepp från Winn
  • Läder – Används främst i premiumgrepp och erbjuder en klassisk känsla och hög komfort, men kräver mer underhåll än syntetiska alternativ. Det är inte lika vanligt med denna typ av grepp längre. Tar du en stor tillverkare som Golf Pride så säljer de inte ens något grepp i denna stil.
Lädergrepp till golfklubba

Valet av material beror på vad du prioriterar – greppstyrka, komfort eller hållbarhet. Prova olika alternativ för att hitta det som känns bäst i din hand. Som du märker finns det ett antal olika varianter att välja mellan.

Mina egna grepp

Jag kan ta mig själv som exempel gällande grepp. Jag har klubbor med alla typer av grepp utom lädergrepp. En typ av grepp som nog finns i få bagar numera.

Favoritgrepp från Winn
Favoritgrepp från Winn

Mina favoriter är polyuretangreppen, där jag har haft en förkärlek för grepp från Winn. Så som deras Dri-tackgrepp. Helt enkelt de skönaste greppen man kan ha. Sen lite extra förkärlek har jag haft för dem i mina wedgar, då jag tycker de ger lite bättre känsla än andra grepp.

När jag köpte mina senaste järnklubbor så satt det på helt vanliga standardgrepp på dem. Kan säga att jag egentligen inte är ett så stort fan av dessa och egentligen drömmer jag lite om att de ska bli slitna så att jag måste byta. Men greppen är inte dåliga i sig och det finns säkert många som gillar dem.

Klubborna jag använde innan hade jag valt ut grepp för själv och då valde jag Lamkin Crossline Full Cord. Jag hade tidigare spelat med vanliga Crossline utan någon cord i och upplevde ganska stora problem direkt om det blev lite blött.

Därför gick jag över på cord och konstigt, nog med tanke på att jag gillar mjuka grepp, så är detta troligen min andra favorit. Visst, de formligen äter golfhandskar då de nästan känns lite som sandpapper men de sitter verkligen i handen också.

Men det har också passat mig strålande, då jag ibland har en tendens att öppna upp handen i baksvingen (varför det vet bara gudarna) och då riskerar jag att glida med greppet. Cord är då bättre. Ett perfekt alternativ för den som vill kunna lita på att klubban sitter där.

Ytterligare en fördel med cordgrepp är att de håller väldigt bra. Du kan med stor sannolikhet ta ett 10 år gammalt och välanvänt grepp av detta slag och spela med utan några problem.

Hybridgrepp har jag på den nuvarande drivern och visst är de helt okej. De blandar egenskaperna av ett gummigrepp och ett med cord. De passar säkert många men personligen har jag hellre full cord eller ett av de mjuka greppen.

Textur och mönster

Det här med textur och mönster på golfgrepp är värt en egen punkt men samtidigt ska det sägas att stora delar av det vi tar upp här redan har nämnts i punkten ovan. Men då det kan finnas kombinationer av material och textur som ger olika typ av grepp tar vi upp det som en egen punkt.

Texturen på greppet påverkar hur bra du kan hålla fast i klubban utan att behöva klämma för hårt. Ett välstrukturerat grepp kan förbättra kontrollen och säkerställa en stabil sving, särskilt under utmanande väderförhållanden.

  • Släta grepp – Har en mjuk och jämn yta eller nästan jämn yta, som ger en avslappnad känsla i händerna. Dessa grepp är populära bland spelare som föredrar minimal friktion och en mer naturlig kontakt med klubban.

    Tar du ett standardgrepp så är detta ofta ett grepp som har lite struktur. Det kanske inte är helt slätt med nästan så. Gamla klassiska lädergrepp är ofta släta.
  • Mönstrade grepp – Har olika mönster och strukturer för att förbättra greppförmågan. De är särskilt användbara i fuktiga eller regniga förhållanden, där extra grepp kan göra stor skillnad. Här handlar det mycket om var du drar gränsen.

    Som i punkten ovan med släta grepp så finns det grepp man bara lättare mönster på som nästan kan räknas som släta men det finns även sådana som har mycket invecklade mönster för att uppnå något specifikt.
  • Cord-grepp – Denna typ av grepp pratade vi mycket om i förra delen. Men kort kan man säga att detta är grepp som innehåller inslag av snörmaterial som skapar en grövre och mer slitstark yta.

    Dessa grepp är utmärkta för spelare med svettiga händer eller de som ofta spelar i varierande väderförhållanden. De ger maximalt fäste och minimerar risken för att klubban glider under svingen.
  • Hybridgrepp – En kombination av släta och cord-material, där vissa delar av greppet har extra textur för att förbättra kontrollen utan att kompromissa med komforten. Dessa grepp är särskilt bra för spelare som vill ha en balanserad känsla mellan stadigt fäste och en mjukare upplevelse.

Valet av textur handlar mycket om personlig preferens och spelstil. Testa olika alternativ för att hitta det grepp som känns bäst för dig.

Hårdhet och dämpning

Greppets hårdhet påverkar känslan och responsen vid bollträff, medan dämpning kan hjälpa till att reducera vibrationer och ge en mjukare upplevelse.

Hårt vs Mjukt grepp
Hårt vs Mjukt grepp

Som med allt annat finns det variationer inom olika typer av grepp. Det man kan säga är att ett gummigrepp normalt aldrig blir lika mjukt som ett i polyuretan. Men ett gummigrepp kan så klart var mer eller mindre mjukt.

  • Mjuka grepp – Ger en bekväm och dämpad känsla, vilket kan vara bra för spelare som vill minska vibrationer vid bollkontakt.

    De är särskilt populära bland golfare med känsliga händer eller de som vill ha en mer förlåtande känsla i svingen. Dessa grepp är som vi tidigare nämnt ofta gjorda av polyuretan, de kan även vara gjorda av andra material men normalt ett liknande material isf.
  • Hårdare grepp – Erbjuder mer respons och kontroll, vilket ofta föredras av mer erfarna spelare som vill ha en exaktare känsla och bättre återkoppling vid bollträff.

    De kan också bidra till en mer stabil sving genom att minska överflödig rörelse i händerna. Standardgrepp, cordgrepp och hybrider ingår i denna kategori.

    Då dessa grepp inte är lika mjuka är de därmed inte lika sköna att hålla i. Det är alltså en avvägning att göra.

Vikt och balans

Golfgrepp har olika vikt som kan påverka klubbans balans och hur den känns vid sving. Nu börjar vi dock gå in på överkurs ska sägas.

  • Lättare grepp – Kan hjälpa till att öka klubbhastigheten. De är ofta bra för spelare med långsammare svinghastighet eller de som vill minska totalvikten på klubban för ökad komfort. Sen om du håller dig till de vanligare greppen så kanske det skiljer 10-20 gram max mellan lättare och tyngre grepp.
  • Tyngre grepp – Kan ge mer kontroll och stabilitet i svingen genom att förändra klubbans balanspunkt. Dessa grepp används ofta av spelare som föredrar en mer konsekvent och kontrollerad sving.

    För putters är detta mer utmärkande då de riktigt tjocka jumbogreppen utan tvekan kan väga en bit över 100 g. De vi säljer här i shoppen gör det t ex och jämför man med vårt standardputtergrepp så väger det ca 45 gram mindre. Något som så klart får en påverkan.
  • Balansfördelning – Vissa grepp är designade för att förändra klubbans balans, vilket kan påverka bollbanan och precisionen i dina slag. Ett tyngre grepp kan flytta balanspunkten närmare händerna, medan ett lättare grepp kan bidra till en mer framåtlutad sving. Nu talar vi dock om överkurs på överkursen.

Färger och design

Som allt annat i världen har det här med designen på saker och ting utvecklats. En gång i tiden när jag började spela fotboll så var alla skor svarta. Det verkar som att ingen hade kommit på att det kanske kunde vara trevligt med lite olika färger på fötterna.

Golfgrepp med många färgvarl

Numera ser du knappt några svarta skor alls på fotbollsplanerna. Vilket känns som en trevlig utveckling då det ofta ser klart bättre ut.

Lite samma har det varit för grepp också. Utvecklingen har här varit stark mot att ge kunderna val. Svarta grepp är säkert de överlägset vanligaste fortfarande men numera går många grepp att få i andra färger.

För en modell av grepp från Golf Pride kan du välja mellan 25 olika färgkombinationer. Detta är självklart ett undantag då det inte går för alla, men ofta finns det flera val.

Och om vi ska vara ärliga så är det inte roligare med lite färg på greppen än bara svart? Om du dock vill köpa riktigt billiga grepp, kan du köpa våra enkla svarta standardgrepp!

Underhåll och livslängd

Golfgrepp slits över tid och behöver regelbundet underhåll för att bibehålla sin funktion och känsla. Smuts, svett och väderförhållanden påverkar greppets yta, vilket kan leda till sämre fäste. För att hålla greppet i gott skick bör du:

  • Rengöra greppen regelbundet – Använd ljummet vatten, mild tvål och en mjuk borste för att ta bort smuts och oljor som byggs upp över tid. Detta hjälper till att bibehålla greppets ursprungliga struktur och känsla. Det kan låta som en enkel sak att göra som inte borde göra så stor skillnad. Men det kan faktiskt göra mycket.

    Vi utförde ett test där vi tog ett gammal grepp och tvättade det. Sedan fick ett antal personer säga vad de tyckte om greppet på en 10 gradig skala. Betyget gick då i snitt från 4,6 till 6 för greppet. Och då var detta ett minst 20 år gammalt grepp. Med ett nyare får du säkert bättre resultat.
  • Torka greppen noggrant – Efter rengöring eller spel i blött väder är det viktigt att torka greppen helt. Fukt kan påverka materialets hållbarhet och göra dem hala.
  • Byta greppen i rätt tid – Ett slitet grepp kan leda till att du greppar klubban för hårt, vilket påverkar din sving. Hur ofta du behöver byta grepp påverkas mycket av typ av grepp du använder och hur mycket du spelar.

    De mjuka greppen kommer du snabbt märka slits på ett helt annat sätt och kanske behöver bytas en gång per år. Andra grepp kan du troligen använda i flera år om du rengör dem.

    Tillverkarna gillar att prata om att grepp behöver bytas en gång per år men detta stämmer inte.
    Kanske greppet inte är lika perfekt som när det var nytt men spelar du inte på tourerna klarar du dig säkerligen bra med ett grepp som bara är 8/10.
  • Förvara klubborna rätt – Lämna inte klubborna i extrem värme eller kyla, till exempel i en bil under sommaren eller vintern, eftersom temperaturförändringar kan påverka greppmaterialets livslängd och kvalitet.
  • Känn efter tecken på slitage – Om greppet känns glatt trots rengöring, har synliga sprickor eller tappat sin ursprungliga form, är det dags att byta det. Ett dåligt grepp kan leda till att du anpassar ditt grepptryck och påverkar din sving negativt.
rengöra, tvätta grepp för längre livslängd och förbättrad känsla

Byta grepp

Om du har börjat känna att det är dags att byta grepp på dina klubbor så har du två olika val. Antingen gör du det själv eller lämnar du in dina klubbor och får jobbet gjort. Bägge metoderna har så klart sina fördelar.

Lämna in på verkstad

Kollar man den stora draken på den svenska marknaden, Dormy, så erbjuder de att greppa om klubbor i deras verkstad. För detta tar de 25 kr per klubba om du köper greppet hos dem och 50 kr per klubba om du tar med ett eget grepp.

XXL tar 39 kr per klubba och 499 kr för 14 grepp. Detta är så klart priser som gällde när denna guide skrevs och kan mycket väl höjas i framtiden.

Ute på klubbarna kan du självklart även få hjälp med detta då de gärna säljer dig greppen samtidigt. Kostnaden varierar mellan olika verkstäder, där vissa t ex säger att jobbet ingår i priset på greppet, men då är istället greppet dyrare.

Snabbt uppskattat kanske det kostar dig runt 500 kr att greppa om dina klubbor. Sen tillkommer kostnaden för själva greppen, där ovan nämnda shoppar sällan är billigast.

Fördelen med att lämna in dina klubbor och få dem omgreppade är givetvis att det är proffs som utför bytet, som har mycket erfarenhet.

Nackdelen är att du betalar för denna tjänst och att du behöver lämna in klubborna och sedan kanske inte får tillbaka dem på några dagar. Vilket även kan kräva resor fram och tillbaka.

Byta grepp på dina golfklubbor själv

Ditt nästa val är att byta grepp själv. Kanske låter detta som ett stort jobb men det är faktiskt inte speciellt svårt. Vi gjorde för ett antal år sedan en guide som visar hur du kan byta grepp själv med minimalt med verktyg. Kolla in denna guide.

Det är ganska enkelt att byta ett golfgrepp själv

En snabb genomgång säger ungefär detta:

Du behöver en kniv, lacknafta (eller liknande), en peg, det nya greppet och grepptejp. Det är bra om kniven har som en krok vid spetsen (vilket våra greppknivar har) då det skyddar skaftet, är den inte det är du bara lite mer försiktig.

Om du har ett skruvstäd är det en fördel då du kan sätta fast klubban i det vid bytet, vilket gör det hela enklare. Enklare men inte nödvändigt ska sägas.

  • 1. Först använder du kniven för att ta bort gamla greppet. Är det ett grafitskaft är det viktigare att vara försiktig än för stål.
  • 2. Efter detta tar du bort den gamla tejpen som sitter under.
  • 3. Fäst den ny grepptejpen. Se till att lämna en liten bit i toppen som sticker ut. Denna klistrar du sedan ihop och trycker ner i skaftet för att skapa en vattentät barriär som hindrar vatten att komma in i skaftet.
  • 4. Sätt peggen i hålet i det nya greppet och häll i lite lacknafta (eller annan vätska som passar) och skaka om så att det kommer överallt. Peggen stoppar att det rinner ut.
  • 5. Häll ut vätskan på grepptejpen som då blir hal.
  • 6. Trä på det nya greppet och rikta in det så det sitter rakt.
  • 7. Låt greppet vila gärna över natten så att lacknaftan hinner avdunsta och att tejpen därmed återfår sin klibbighet och gör att greppet sitter fast.

Som du märker är det alltså inte speciellt svårt att byta ett grepp. När du har gjort ett par så kommer du att få bättre känsla för det hela och det går snabbare. Men är du bara försiktig så ska det inte vara några problem alls.

Kostnad att byta grepp själv jämfört med verkstad

Absolut största fördelen med att byta grepp själv jämfört med att låta en verkstad göra det är så klart att det blir billigare för dig. Du sparar troligen 500 kr rakt av i arbetskostnad. Sen kan du även välja var du köper in greppen själv.

Tar man oss som exempel så kan du få 14 st grepp för lite över 500 kr här. Det är då våra enklare vanliga standardgrepp vi talar om, vilka håller bra kvalitet och har bra komfort. Färgen är svart.

När denna artikel skrivs så säljs billigaste greppet hos Dormy för 119 kr i till ordinarie pris. 14 st sådana grepp kostar därmed 1 666 kr. Låter du Dormy montera dem får du lägga till 350 kr. Totalt alltså lite över 2 000 kr för att få klubborna omgreppade.

priser för att byta grepp hos Golfprylar.nu och andra butiker

Pris på grepp för järn o träklubbor (samma grepp) hos webbshoppar kan man nog säga börjar på ca 50 kr och sedan går upp till 250 kr för de vanligare typerna. Paketpriser osv kan finnas om du köper många grepp.

Ska man säga något om priset så kostar det från 500 kr att byta greppen själv. Med lite tur har du kniv, lacknafta och sådant redan och behöver inte köpa. Inga större kostnader oavsett om något behöver köpas in.

Priset ökar sen beroende på hur dyra grepp du väljer att sätta dit. Vi talar nu då även om att byta alla grepp samtidigt vilket det inte alls är säkert att du behöver göra.

Lämnar du in dina klubbor för att få nytt grepp på dem och då köper grepp på plats får du räkna med pris från 1 500 kr och uppåt. Grepp för 249 kr x 14 st + 25 kr i jobb per grepp är 3 836 kr. Det kan alltså kosta mycket totalt.

Vilken väg du väljer att gå beror givetvis på lite olika saker – om du känner dig bekväm med att byta själv, om pengar är en viktig aspekt eller ej, allmän smidighet osv.

Det finns inget fel sätt. Det handlar mest om vad du prioriterar. Det enda vi säger är att det går ganska smidigt att byta grepp själv och man kan då spara ganska mycket pengar!

Produkter från shoppen

Rea 20%
Det ursprungliga priset var: 149 kr.Det nuvarande priset är: 119 kr.
Rea 20%
Mängdrabatt
Det ursprungliga priset var: 69 kr.Det nuvarande priset är: 59 kr.
SvartSvart
VitVit
19 kr
Den här produkten har flera varianter. De olika alternativen kan väljas på produktsidan
Mängdrabatt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *