Innehållsförteckning
Att ha rätt avstånd inför ett golfslag är helt avgörande för att få ett bra resultat. Detta iaf om man ser på lite längre sikt då en felträff självklart kan kompensera för ett felaktigt avstånd. Att veta avståndet är sällan dålig information att ha.
Det traditionella för att få fram detta resultat var att leta upp en lock på banan där det stod hur långt det var kvar till greenen. Sedan stega upp hur långt din boll låg ifrån denna punkt. Nackdelen med detta system är att det tar lång tid plus att resultatet sällan blir direkt exakt.
Då världen har tagit steg in i framtiden har det dykt upp lite olika alternativ för dig som vill få till en snabbare och bättre mätning av avstånd. Detta i form av avståndsmätare av olika slag. I guiden här ska vi titta lite närmare på alternativen som finns för detta.
Du har som sagt var några olika alternativ att välja mellan och de har alla fördelar och nackdelar. Vad som är bäst för en golfare behöver inte vara bäst för en annan. Golfare har olika kravbilder vilket gör att det inte finns ett rätt alternativ för alla.
Notera att priserna som nämns här är från när denna artikel skrevs 2024. Läser du artikeln senare kan priserna ha ändrats.
Laserkikare
Den första typen av avståndsmätare som dök upp på marknaden i större antal var laserkikaren. Detta är i grund och botten ett väldigt enkelt verktyg egentligen. Kikaren skickar ut en laserstråle som du riktar in på flaggan eller något annat du vill mäta avståndet till. Tiden det tar för denna att studsa tillbaka till kikaren används sedan för att räkna ut avståndet. Ett enkelt och exakt system som ger dig det du behöver.
Här ser vi direkt några av fördelarna med kikaren. Du kan rikta in den mot egentligen vad som helst och mäta avståndet dit. En bunker eller ett träd t ex fungerar lika bra att mäta till som flaggan. Något som kan vara användbart om du står på tee och vill veta hur långt det till bunkern i fairway eller hur långt det är till kröken på ett dogleg-hål.
Ett annat bra område då detta är en bra funktion är om du väntar på att slå ut då det är en boll framför på banan. Ofta är det svårt att se hur långt fram de är i verkligheten vilket gör att man väntar onödigt länge.
Med en laserkikare kan du enkelt mäta avståndet till den personen som är framför. Märker du då att den är 250 meter bort och du vet att dina utslag går max 200 meter är det lugna puckar att slå. Ser du istället att den är 225 meter bort och du vet att du slår det utan problem är det dags att vänta ett tag till.
Sen då detta är ett direkt verktyg för att mäta avstånd uppstår även den största nackdelen som kikaren har. Du behöver ha en rak siktlinje till det målet du vill mäta till. Är det ett hål som har stora höjdskillnader är det inte säkert att du ser flaggan. Eller om du ligger bakom en skogsdunge eller något liknande. Kan du inte se ditt mål går det inte att få något avstånd.
En kikare är mycket snabbare att använda än att stega upp och ger ett bättre resultat. Dock finns det andra hjälpmedel som är ännu snabbare. Detta då du behöver lägga ner kikaren efter du har använt den och sedan ta upp den igen när det är dags för nästa mätning. Sen talar vi inte om direkt lång tid men jämfört med att bara titta på klockan på armen så tar det väl 10 sekunder längre att få ett resultat. Men då ett mer exakt resultat.
Slope
Detta är en funktion som finns på vissa kikare och det är en fråga om du vill ha det eller ej. De som har det kan vara lite dyrare och ifall det inte finns en funktion att stänga av det ska du inte köpa kikaren.
Varför då kanske man kan undra då det låter som en bra funktion när vi nu kommer beskriva den. Jo det är för att den inte är tillåten att användas om det är en tävling eller bara en vanligt handikappsgrundande rond.
Slopefunktionen är nämligen att kikaren inte bara räknar ut avståndet till hålet utan även räknar ut höjdskillnaden. Detta kan sedan ge ett värde på hur långt det faktiska spelavståndet blir om det är höjdskillnad. Är det uppför behöver du mer klubba och nerför en kortare klubba. Smidigt och bra så klart att få denna information men inte tillåtet enligt reglerna.
Vill du träna med det för att lära dig hur du ska göra nästa gång du spelar hålet och ronden gäller är det fritt fram. Men inte tillåtet när du räknar poäng eller tävlar.
Enkel att använda
Att använda en laserkikare är mycket enkelt. Normalt är det bara några få inställning som kan behöva göras innan du använder den första gången. T ex det här med slope om det ska vara igång eller ej och om den ska mäta i yards eller meter.
När du sedan ska ta avstånd inför ett slag plockar du bara upp kikare ur sitt fodral och riktar in den mot ditt önskade mål. Exakt hur man trycker på knapparna för att mäta kan så klart variera lite mellan olika tillverkare.
Men kort är det ofta bara att trycka på en stor knapp en gång för att den ska gå igång (de går normalt ner i ett viloläge när du inte använder dem för att spara batteri) och sedan samma knapp igen för att få mätresultatet.
Alltså inga konstigheter alls och hela processen går på bara några sekunder.
En sak som kan vara bra att veta med kikare är att du behöver vara hyfsat stadig på handen för att mäta. Du ska sikta in på ett ganska litet mål från stort avstånd om det är flaggan du siktar på. En person med darriga händer bör därmed välja andra alternativ än en laserkikare.
Batteritid
Kort kan man säga att batteritiden är väldigt kopplad till hur avancerad kikaren är. En mer avancerad drar betydligt mer el och behöver därför laddas oftare. En kikare av detta slag har normalt ett inbyggt laddbart batteri. Enklare kikare kan även de ha laddbara batterier eller får du byta ett vanligt batteri.
En enklare kikare kan kanske klara sig en hel säsong utan att batterier behöver bytas. En mer avancerad kan behöva bli laddad efter några ronder om alla funktioner används.
Pris
Vad en kikare kostar varierar väldigt beroende på var du köper den och från vilken tillverkare det är. Vilka funktioner som finns i den spelar så klart också roll då de allra dyraste varianterna har fler funktion. Sen ska man komma ihåg att det inte är säkert att dessa funktioner får användas som vi varit inne på tidigare.
Men lite snabbt kan man säga att en kikare kostar från 1 000 kr upp till 8 000 kr. Den för 1 000 kan du då räkna med bara mäter avstånd och inget annat.
GPS-klocka
Nästa typ att överväga är en GPS-klocka. Denna har du tämligen uppenbart sittande på armen så den finns alltid tillgänglig för dig. Sedan med hjälp av GPS ger den dig avstånd till olika delar på banan.
Den allra största fördelen som GPS-klockan har är att den just är så smidig att använda. Du behöver bara ta en snabb titt på klockan för att få grundläggande information så som avstånd till greenens början, mitten eller eventuella andra hinder som vatten och bunkrar på banan.
Just att veta avståndet till början av greenen är den viktigaste informationen för många golfare. Vet du att det är 110 meter till greenen och tar en klubba som går längre än det så har du troligen missat alla bunkrar t ex framför green.
Exakt vad klockan visar beror på vilken prisklass du har valt. De enklaste visar framkant, mitten och bakkant på green och sedan möjligen några hinder per hål. De mest avancerade har hela hålet som en karta och ger dig avstånd till många mer saker.
Detta är små datorer och därmed kan tillverkarna trycka in en massa olika funktioner om de så vill. Självklart tar de betalt för detta också så du får läsa på lite mer exakt om vad du vill ha ifall du känner att en klocka passar dig.
En avancerad kan spara data från dina tidigare slag, ge dig vindriktning, temperatur, höjddata osv. Allt får självklart inte användas under tävling eller om du vill räkna poäng. Men det kan finnas där om du vill betala för det. Funktionerna är så pass många att vi inte kan lista dem alla här då det skulle kräva en lång artikel bara för dem.
Nackdelar med GPS-klocka
Det finns ett antal nackdelar som man ska vara medveten om när det gäller klockorna. Mycket handlar i grund och botten om att det är just en GPS som används. Vilket innebär att du inte kan mäta till specifika saker som med kikaren. Att bara välja ut ett träd du känner för att mäta till går inte exempelvis.
Sedan vet inte klockan var flaggan står och detta kan leda till lite problem. Du vet var greenen börjar, mitten är och var den slutar men att bedöma var en flagga står från 150 meter ifrån är inte lätt med ögonmåttet. Alltså får du inte de där exakta siffrorna för detta som du får med kikaren.
Men det kan tilläggas här att det till skillnad från kikaren inte kräver att du ser greenen eller ett vattenhinder. Om det är en stor kulla mellan spelar ingen roll då det är en satellit långt långt ovanför dig som ger dig måtten inte en siktlinje.
Om du är ute efter exakta mått är alltså inte klockan valet för dig utan då är kikaren bättre att använda.
En bra GPS-klocka ska ha mängder med golfbanor inlagda sedan innan vilket är ett krav för att den ska fungera ordentligt. Är du tveksam kan det vara värt att kolla upp detta innan. En sak även att se upp med är att ifall banan ändras så är det viktigt att även det blir uppdaterat i data som klockan får till sig. Annars är risken att du får felaktiga uppgifter.
Batteritid
GPS-klockor är självklart laddbara men det gäller att hålla koll på det här med batteriet. Annars finns risken att du står där på banan utan en fungerande klocka och då behöver börja stega igen för att få avståndet.
Hur lång batteritid du har är väldigt svårt att säga på förhand. Använder du bara klockan för golfen och inget annat kanske den har batteri för några ronder.
Många klockor av detta slag går även att användas som aktivitetsklockor även i vanliga livet och isf drar de självklart ström även då även om de inte slukar lika mycket under sådan användning.
Du får dock räkna med att behöva ladda klockan relativt ofta för att inte riskera att stå där med den urladdad.
Pris
Prisbilden för klockorna ligger ofta lite högre än för kikarna. Om man tittar på ordinarie priser så börjar de på runt 1 800 kr för en enklare variant. De dyrare varianterna kostar upp mot en 9 000 kr.
Lite förenklat kan man därmed säga att en GPS-klocka är ungefär 1 000 kr dyrare än en kikare.
GPS-enheter
Ett alternativ som finns som i grund och botten är ganska lika GPS-klockan är lösa enheter som du antingen kan ha i fickan eller sittande på vagnen eller i golfbilen.
Många av dessa har en högtalare som du t o m kan spela musik ur om du så önskar. Du kan även få avstånd uppläst för dig från flera av dem.
De har lite olika utformningar där vissa inte ens har någon display och som då bara läser upp avståndet för dig. Medan det finns andra som nästan kan liknas med en smartphone till utseende. Eller en cykeldator för den som har koll på hur sådana ser ut.
På det stora hela kan man likna dessa med GPS-klockorna när det gäller funktion. Skillnaden är mest att du inte har den sittande på armen utan hängande på en bag, på vagnen, i fickan eller fast på golfbilen. Alltså kan de vara smidiga för dig som alltid vet att du t ex har din vagn.
Hur de fäster är lite olika då det kan vara magnet, en hake eller annan anordning. För vissa kan du behöva köpa till exempelvis ett vagnsfäste.
Pris
Variationen är stor även för dessa men du kan nog räkna med att få betala ungefär 1 300 kr till 6 000 kr. Reor osv kan självklart göra priset bättre för dessa.
Jämför man med GPS-klockan är de alltså ofta lite billigare. Iaf några hundralappar billigare.
GPS-app
Ett alternativ som också finns är en app till din telefon. Detta är ett lite svårare område att säga något om då det finns mängder med olika sådana ute på marknaden. Det är egentligen en helt egen artikel det också då det är ett så stort område.
Men om man ska tala om dem lite kort så är de då till din telefon vilket betyder att du behöver en snabb och enkel tillgång till den under ronden.
Vissa av dem är kopplade till andra funktioner som tracking av slag, scoreräkning osv. Som sagt var finns det en hel uppsjö av dem ute på marknaden.
Men om vi tittar på det här med avståndsmätning nu så har de i princip alla fördelar och nackdelar som de lösa GPS-enheterna har och även klockorna. Mätningen är inte lika exakt som en kikare men du kan mäta utan att se. Detta och de andra fördelarna och nackdelarna som har nämnts tidigare här i artikeln.
Pris
Det mest intressanta med dessa är pris. Det finns appar som är helt gratis att använda om du bara vill mäta avstånd. Sen vill tillverkarna av dem så klart tjäna pengar och då finns det ofta fler funktioner som du kan betala för att få.
Priset är alltså från 0 kr och uppåt för dessa.
Ett tips för dig som inte har någon avståndsmätare sedan tidigare kan därför vara att börja med en app och känna dig för hur det fungerar för dig. Visar det sig att du gillar det och vill ha fler funktioner kan du antingen betala för dem till telefonen eller gå vidare till en annan lösning som en GPS-klocka.
Känner du att du inte får avstånden som du vill kanske kikaren är det bättre alternativet för dig. Då det inte kostar något att testa är det inte ett större problem. Vissa appar kanske har svårt för din telefon eller bana (så som det ofta är med appar) och då kan du testa en annan till du hittar någon som passar dig.
Summering
Om du är ute efter exakta avstånd är troligen kikaren det som passar dig allra bäst. Du får isf ta att det någon gång då och då kan bli ett avstånd du inte kan ta för att du inte ser målet.
Tycker du det är viktigare med smidighet och är beredd att ge upp lite i exakthet är troligen någon form av GPS rätt för dig.
Sen ska det sägas att det inte finns något som hindrar en spelare från att ha både en kikare och en GPS. Visst går priset upp om du ska ha två enheter. Men det går utan problem att skaffa två lite varianter av dessa som kostar mindre än en dyrare.