Köpguide för Bagar

Kontrollerad / uppdaterad: Mars 2025

Kort sammanfattning av köpguiden
Här hittar du det viktigaste summerat i punktform. Klicka för att se:
  • Bagen är ganska viktig då du använder den mycket, så fundera ordentligt på vad du ska ha för bag.
  • Det finns två huvudalternativ för bag – att bära den själv eller att ha en vagn till bagen. Bägge har sina för- och nackdelar.
  • Fördelar för bärbag är att du får bättre motion, att det är enklare att ta sig fram överallt och att de är klart billigare.
  • Nackdelar med bärbag är att de oftast är lite mindre och att det kräver mer fysiskt arbete att bära runt sin bag. Om man tycker att det är för jobbigt är vagn ett alternativ.
  • Vagnbagen har som fördel att det är enkelt och bekvämt att köra vagn istället för att bära. Bagen kan vara större och rymligare utan att det blir en nackdel.
  • Nackdelar med vagnbag är att det framför allt är klart dyrare då man ska köpa både en dyrare bag och även en vagn.
  • Om du väljer vagnbag finns det tre alternativ. Du kan antingen köpa en vagn som du drar efter dig, som ofta har två hjul, eller en vagn som du kör framför dig, som då oftast har tre eller ibland fyra hjul. Slutligen finns också elektriska motordrivna vagnar som kan köra själva. Dyra men bekväma.
  • Det finns några få bagar för damer, där vikten kanske är den största skillnaden. De är då vanligen lite mindre och enklare att bära med sig.
  • Alla bagar har olika layouter och olika typer av förvaring och fickor. Fundera på vad som är viktigt för dig, som värdesaksfack osv.
  • Toppindelning är ofta intressant. Det handlar om ifall det finns olika fack för de olika klubborna eller om det finns några få större fack. Vad gillar du? Att varje klubba har sitt eget fack eller att slänga ner dem lite var som helst?
  • Fullängdsdividers är avdelare som går hela vägen ner till botten av bagen. De hjälper till att skilja klubborna åt, så att det blir klart enklare att stoppa ner / få upp dem ur bagen. Du slipper problem med att klubborna ”trasslar ihop sig”.

Att välja rätt bag är ett viktigt beslut då den faktiskt är en väldigt stor del av rundan, det är ju faktiskt så att dina olika klubbor kanske bara används en gång eller ett par gånger per runda men din bag använder du hela tiden.

Har du en för liten bag till dina prylar är det inte bra. Vill du bära din bag så ska det vara en skön och passande bag för detta ändamål. Bagen får gärna får den se snygg ut osv.

Det finns helt enkelt många saker att ta hänsyn till och i denna guide ska vi titta på en del av dem. En sak som är klar är att det är värt att spendera lite extra pengar för att få en bag som passar så bra som det bara går.

Typ av bag

Det första valet du ska göra är vilken typ av bag som du vill använda dig utav. I grund och botten finns det två olika typer att välja mellan och det är antingen en bag som du själv bär eller en som kräver en vagn.

Väljer du en bärbag finns det en del olika modeller att titta på när det gäller storlek samt hur man bär dem.

Om du vill ha en vagnbag och en vagn väljer du mellan en dragvagn, som du drar efter dig, en vagn som du kör framför dig eller en motordriven vagn som kör av sig själv.

Eftersom bagarna är tänkta för olika typer av situationer har de både fördelar och nackdelar och dessa ska vi försöka att gå igenom.

Då det är frågan om ett ganska dyrt köp är det viktigt att se till att ta ett välgrundat beslut, vilket vi hoppas kunna hjälpa till med.

Bärbag

När du ser spel från någon av de stora tourerna så har spelarna oftast väldigt stora bagar, som en caddie bär omkring åt dem. En bag av detta slag passar normalt inte att spela med när man själv ska ge sig ut.

Det blir med största säkerhet för tungt att gå omkring med den på axeln hela tiden. Vanligt är att de bara har en bärrem också vilket är extra slitsamt för ryggen. Att de är dessutom förmodligen är dyra också gör det hela inte bättre direkt.

Bärbag

Det vanliga är istället att använda sig av en lättviktsbag med en ordentlig bärsele. Ser man till fördelarna med att bära sin egen bag så finns det ett par sådana. Ska sägas att jag själv alltid använder mig av en bärbag vilket säkerligen gör mig aningen partisk i denna fråga.

För det första blir det bättre träning när du själv bär din bag under en runda jämfört med att dra den med hjälp av vagn. Min bag som inte är speciellt lätt, och som ofta är välfylld, väger in strax över 10 kg. Bara det faktum att man går omkring med 10 extra kilo på ryggen under en hel runda ger faktiskt ganska mycket extra träning.

Jag gillar även att det går att trampa iväg var som helst med bagen. Är det en green jag behöver korsa, en skog som ska forceras, en liten bäck att hoppa över eller något liknande är det inga problem för mig. Med en vagn får man inte eller kan inte gå överallt, något som jag personligen tycker är lite tråkigt.

Ytterligare en fördel är att det är betydligt billigare med en bärbag än att köpa en vagn och vagnbag. För det första kostar bagen i sig mindre än de som är gjorda för vagnar. Sedan tillkommer givetvis även priset för själva vagnen. Totalt blir det ganska mycket dyrare.


Nackdelar med bärbag?

Det finns självklart nackdelar med att bära sin bag också. En viktig sak att tänka på är ryggen. Det är klart mer påfrestande att bära bagen än att dra den. Av denna anledning är det viktigt att du är i tillräckligt god kondition om du väljer att bära.

Får du ont i ryggen efter en runda är det troligen inte rätt val att bära klubborna utan då passar troligen en vagn bättre. För att undvika problem gäller det att ha en bra bag som fördelar vikten på rätt sätt osv.

Något du också måste räkna in är att eftersom det är jobbigare att bära bagen kan det få en påverkan på spelet och då speciellt i slutet av rundan. Det finns liksom en anledning varför få spelare på toppnivå använder sig av en bärbag. Tittar du på de lite bättre tourerna men där det fortfarande är för dyrt att ha en caddie så drar de nästan alltid bagen med vagn.

Du blir tröttare om du bär bagen själv, vilket inte kommer att göra ditt golfspel bättre. Är du hyfsat tränad påverkar detta inte speciellt mycket då du inte blir lika trött och därmed kan hålla koncentration och likande uppe under rundan.

Bärbagen är fortfarande rymlig

Även om bärbagarna är lättare och lite mindre än de som används på vagnar är det inte frågan om några små bagar. Jag spelar alltid med 14 klubbor (ofta någon extra med också, som självklart är utdömd) och de får plats utan några problem.

Vidare har jag fack som klarar av regnjacka, peggar, bollar osv. Väljer du en bärbag av lite större modell så bör du aldrig ha några bekymmer med storleken eller att det blir för trångt, förutsatt att du inte vill ha med dig extremt mycket saker.

Det går sedan nästan alltid att sätta fast en bärbag på en vagn ifall man så önskar. Det är inte säkert att de passar lika bra som en specialgjord för just detta ändamål men troligen fungerar det bra.


Pencilbag

Det finns en typ av bärbag som man inte ser så ofta ute på banorna men som är värd att ta upp ändå. Detta är de riktigt små bärbagarna eller ”pencilbagar” som de kallas för. Detta är bagar för dig som dels inte har med dig så många extra saker och som inte använder 14 klubbor.

Pencilbag

Några mindre fack finns på bagen där det går att stoppa i bollar, peggar, dricka och lite andra småsaker. Räkna dock inte med att kunna stoppa ner den stora jackan eller liknande.

Dessa bagar kostar normalt inte speciellt mycket och passar mycket bra när man bara ska ge sig ut på en liten, snabb runda. Sugen på att ta fyra hål på kvällskvisten när barnen har somnat? Då passar det riktigt bra med en bag av detta slag.

Eller om du ska ut och genomföra ett träningspass där du vet att du inte behöver ha med dig alla klubbor och tillbehör. Släng då bara i ett par klubbor i bagen och ge dig ut.

Denna typ av bag har alltså sina tillfällen att glänsa, men är sällan ett alternativ som din vanliga bag, med tanke på att det blir trångt om du ska ha med dig 14 klubbor ut. Se den som ett komplement snarare än att försöka spara pengar när du köper din vanliga bag. Du kommer förmodligen ångra dig ganska snabbt när det blir trångt och man kan få en större bärbag för inte så värst mycket mer pengar.

Vagnbag

Vill du inte bära din bag är det istället en bag som är gjord för en vagn som passar bäst. På samma sätt som för bärbagarna ska vi här titta lite på fördelar och nackdelar med denna typ av bag.

En vagnbag är en lite större bag som man placerar på en vagn, som vanligen har två eller tre hjul (lite mer rejäla till och med fyra hjul) beroende på modell och ett bekvämt handtag.

Vagnen i sig kan vara olika stor och olika fancy, beroende på vad du köper. Det går att köpa en lite mer allmän vagn eller en som passar specifikt till en viss modell. Vagnar är i princip alltid hopfällbara men det kan variera lite hur kompakta de.

Det finns tre varianter av vagnar, antingen en vanlig enkel dragvagn, en skjutvagn (som du skjuter framför dig) eller en elektrisk motordriven vagn, som kör av sig själv och som går att styra t ex med en fjärrkontroll. Dessa kan även ha en inbyggd golfdator där du har digitalt scorekort, banor och annat nyttigt.

De flesta går på en vagn som man drar eller skjuter men om man verkligen vill slippa extra jobb med att dra vagnen så finns andra alternativet.

Läs vår köpguide för vagnar, där går vi igenom allt du behöver veta och tänka på när du ska köpa en bra och passande vagn.

Dragvagn
Vagn till vagnbag
Elektrisk motordriven vagn

Fördelar med vagnbagar

Den stora fördelen är att det inte är lika jobbigt att använda vagn som att bära själv. Vagnen gör de tyngsta delarna av jobbet åt dig. Har du dessutom sedan en elektrisk vagn som går automatiskt så kräver det i princip inget alls av dig.

Vagnbag

Om du tycker att det tar för mycket energi att bära bagen själv, om du känner att du blir för sliten eller svettas onödigt mycket etc, så kan en vagnbag och vagn vara ett alternativ. Det är såklart också det alternativ som är mest rimligt för den som är lite äldre eller av något skäl har svårt att kånka runt med 10 kilo på ryggen under en hel golfrunda.

Vagnbagar är också ofta lite större vilket gör att du får plats med ännu mer saker i bagen. Inte för att en bärbag är liten men de är gjorda för att vara lätta, vilket en vagnbag inte direkt behöver vara och därmed har man lite mer spelrum i designen.

Får du inte plats med allt du vill ha med dig på rundan i en rymlig vagnbag bör du nog fundera på ifall du inte har med dig för mycket saker helt enkelt.

Vanligen kommer bagen med en rem som du kan använda ifall du vill bära den. Men en rem är ofta inte så bra för ryggen om det är några längre sträckor som ska avverkas, så räkna därför med att denna typ av bag egentligen bara fungerar väl tillsammans med en vagn.


Några nackdelar med vagnbag

De två stora nackdelar är att du inte får samma träning och att priset är högre.

Som vi tidigare skrev för bärbag så väger en sådan runt 10 kg med klubbor och bollar, vilket gör att det krävs mer av dig för att ta dig runt. Detta ger dig ganska bra träning och det ger ganska mycket mer motion att bära runt på 10 kilo.

En vanlig golfrunda går du ca 7-9 kilometer och tar kanske 10 – 15 000 steg. Det är ganska mycket och ger givetvis bra motion, även om man inte rör sig så snabbt. Med en bag på ryggen blir det såklart mer motion.


Priset är klart högre för vagnbag

När det kommer till priset får du nog räkna med att bagen kostar runt 500 – 1 000 kr mer för motsvarande kvalitet jämfört med en bärbag. Till detta kommer sedan en vagn som kostar ungefär lika mycket som själva bagen, om du nu inte väljer någon väldigt enkel.

Det innebär att du kanske kan köpa en trevlig bärbag för runt 2 500 kr men om du istället vill ha en vagnbag och vagn så kostar dessa exempelvis 3 200 kr + att vagnen (självdragen) kostar runt 3 200 kr också. Då får du lägga totalt 6 400 kr för vagn och vagnbag jämfört med 2 500 kr, vilket med lite enkel matte är nästan 4 000 kr mer.

Nu jämför vi huvudsakligen priser på kända märkesbagar och vagnar. Väljer du ett mindre känt märke så kan bagen kosta mindre och att titta runt på mindre kända märken kan vara ett bra sätt att hålla priserna nere rent allmänt. Kvaliteten brukar ofta vara bra även på dessa.

Om man köper en bärbag rekommenderas att man väljer en bra bag, för att den ska vara bekväm, lätt men samtidigt tålig och skonsam mot kroppen. Men för en vagnbag är det inte lika viktigt, utan här kan det mycket väl fungera bra med en billigare. Dock kommer det ändå att bli dyrare med vagnbag.

Om pengar är något som är med och styr över dina beslut så är alltså en vagnbag kanske onödigt dyr, speciellt om du precis har börjat spela golf. Men om du har råd och tycker att fördelarna är större än nackdelarna, så är detta givetvis ett smidigt och bekvämt sätt att få med dig bagen runt banan.

Glöm även inte bort att du inte får gå på greener osv med en vagn. Detta är kanske inte den stora och avgörande punkten men värt att nämna som en liten extra bonus för bärbagar och en liten störande grej för vagnbagar.

Bagar för damer

Det är inte jättevanligt att det finns speciella bagar för damer. Troligen är det dock något som kommer att komma mer och mer med tiden. Dessa bagar är till stor del likadana som herrarnas men det finns lite mindre skillnader.

Ofta används exempelvis lite andra färger men den stora skillnaden är att bagarna är lite mindre. Detta gör dem lite lättare, vilket passar de flesta damspelare. Att de kan göras mindre har till stor del att göra med att damklubbor allmänt är lite mindre. Det gör att bagen kan vara aningen mindre och lättare.

Bagens olika fickor

Det finns lite olika typer av fickor på en bag som det kan vara bra att tänka igenom innan du köper någon. Har du t ex något speciellt behov är det ju en klar fördel ifall din bag stödjer detta. Annars är risken att du lägger pengar på något som du inte behöver.


Tillbehörsfickor

Vi golfare släpar med oss ett antal saker ut till banan. Det är bollar, peggar, handskar, borstar, greenlagare osv. Att gå omkring med allt detta i fickorna är inte speciellt smidigt och det är därför bagen har ett antal fickor som passar till just detta.

Vanligen finns det ganska många fickor av detta slag så det är normalt inget större problem. Det du kan fundera på är t ex ifall du vill att det ska finnas ett fack som man kommer åt väldigt snabbt där några bollar kan lagras eller ett par peggar.


Fickor för värdesaker

Vi har även med oss värdesaker ut på banan som ska förvaras i en passande ficka. Lite beroende på vad det är för någon typ av värdesak kräver det lite olika av bagen. T ex vill du att ömtåliga saker så som telefoner och liknande ska ligga i en ficka som är skyddad.

Om bagen skulle råka välta vill du inte att din klocka eller mobiltelefon tar hela smällen utan den ska ligga mjukt paketerad. Fickan bör även finnas en bit innanför något så att ifall du går emot ett träd eller liknande så uppstår inga skador.

När det gäller icke ömtåliga saker men mer värdefulla som plånböcker vill du kunna förvara dem på ett ställe i bagen som inte är alldeles för enkelt att komma åt. Det är liksom lite onödigt att ha plånboken allt för öppet. Därför gärna en ficka som går att stänga säkert en bit in i bagen.

Vattentät ficka

Alla bagar är normalt till stor del vattentäta. Men det har ändå en tendens att komma in vatten på ställen som man inte vill.

Därför är det en bra funktion ifall det finns fickor som verkligen är vattentäta. Vissa fickor är gjorda för att vara riktigt vattentäta och dessa ska inte släppa in något vatten oavsett var som händer. En fördel är ifall din ficka / fack för värdesaker är vattentätt, så att du inte har en dyngsur plånbok efter en regnig runda.


Termoficka

Spelar du golf när det är riktigt varmt på sommaren är det skönt att kunna dricka något kallt för att svalka ner dig. Spelar du istället golf på vintern kan det vara gott att dricka något varmt för att få upp temperaturen.

Det är här som termofickan kommer in i bilden. Tack vara att de är fodrade på ett speciellt sätt har de just förmågan att fungera som en form av termos, som håller temperaturen.

Hur nödvändig en funktion som detta är låter vi helt dig själv bestämma. Det är såklart inte det viktigaste facket att ha på sin golfbag, men det är en bonus som kan vara trevlig. Personligen skulle jag värdera andra funktioner före detta om det ska rangordnas.

Toppindelning

Det är lite olika hur vi stoppar ner klubborna i bagen. Det finns personer som jag spelar med som i princip slänger ner klubborna helt slumpmässigt. Kanske har drivern och puttern en egen position men inte de andra klubborna.

Jag personligen har ett bestämt fack där klubborna ska ner. Oavsett vilken metod du använder dig av så är det smart att fundera igenom hur du vill att toppen av dina dividers ska se ut. Lite beroende på hur mycket du gillar ordning och reda, kan olika varianter passa bättre eller sämre.

4-delad bag
14-delad bag

För en sak ska du ha klar för dig och det är att det finns massor av olika modeller. Varje tillverkare har sin egen version och även att de har flera olika versioner beroende på modell. Allt från bara ett par delar till så många att varje klubba har sin helt egna plats.

På bilderna här bredvid har vi illustrerat hur två olika uppdelningar kan se ut. En där du har fyra fack där flera klubbor får dela fack tillsammans och så har vi en där det finns en plats var för alla de 14 klubborna som du får använda samtidigt.

Fullängdsdividers

En bra funktion som dig bag kan ha är ”fullängdsdividers”. Detta är när det finns en skiljevägg hela vägen ner till botten av bagen.

Annars är det ofta så att klubborna har en tendens att trassla in sig i varandra längst ner i bagen eller att klubborna i bagen (och de sträva gummigreppen) hindrar klubban från att glida ner smidigt på sin plats.

Har du då skiljevägg hela vägen ner kommer detta inte att vara ett problem. Beroende på hur bagen är uppdelad så är det troligen aldrig så att varje enskild klubba behöver trängas med mer än 2-3 ytterligare. Detta istället för 14 klubbor som går ihop på samma ställe i botten av bagen.

En bag kan även ha dividers som går ganska långt ner men inte hela vägen. Vilket även om det kanske inte är perfekt åtminstone är klart bättre än om den inte har några alls.

Resebag / skydd

En sak att ha i åtanke när du köper en golfbag är om du ska ut och resa med den. Ska du göra det finns det speciella resefodral som du kan köpa.

Tanken med dessa är att du stoppar in bagen när du ska ut och flyga eller liknande. Sen kan du så klart använda dem även om du bara ska ut på en roadtrip med bilen, där flera bagar ska samsas om utrymmet eller om du ska packa bagaget fullt och inte vill riskera att några andra prylar skadar klubborna eller bagen.

Fodralen kan varierar i hur hårda de är och hur många extra fickor och annat som finns på dem. Det gör att pris kan gå från kanske 500 kr för de allra billigaste upp till flera tusen kronor.

Det finns även fodral som är i hårt material hela vägen runt. Egentligen är det lite som det är för vanliga resväskor, där det finns mjuka modeller och även hårda. Fördelen med de hårda är så klart att de skyddar bättre men nackdelen är att de blir betydligt otympligare.

Om du bara reser någon gång väldigt sällan är det troligen inte värt att spendera mycket pengar på ett skydd av detta slag.

Du kan göra saker för att skydda dina klubbor som inte kräver ett fodral. Har du en driver med ett löstagbart huvud kan du exempelvis skruva av detta och förvara det i headcovern. Risken att något händer då är klart lägre.

Men om du reser ofta är det förmodligen en rimlig investering att göra, även om det kan kosta några tusen kronor för ett avancerat skydd. Du har förmodligen lagt många tusenlappar totalt på din golfutrustning och då är det bättre att ha ett bra skydd än att riskera att något går sönder.

Produkter från shoppen

Rea 20%
Det ursprungliga priset var: 39 kr.Det nuvarande priset är: 39 kr. 31 kr
Rea 20%
Det ursprungliga priset var: 229 kr.Det nuvarande priset är: 229 kr. 183 kr
Rea 20%
Mängdrabatt
Det ursprungliga priset var: 39 kr.Det nuvarande priset är: 39 kr. 31 kr
Rea 20%
Mängdrabatt
Det ursprungliga priset var: 34 kr.Det nuvarande priset är: 34 kr. 27 kr
Rea 20%
Mängdrabatt
Det ursprungliga priset var: 39 kr.Det nuvarande priset är: 39 kr. 31 kr
Rea 20%
Det ursprungliga priset var: 849 kr.Det nuvarande priset är: 849 kr. 679 kr
Rea 20%
Mängdrabatt
Det ursprungliga priset var: 59 kr.Det nuvarande priset är: 59 kr. 47 kr
Rea 20%
Mängdrabatt
Det ursprungliga priset var: 35 kr.Det nuvarande priset är: 35 kr. 28 kr
Rea 20%
Det ursprungliga priset var: 69 kr.Det nuvarande priset är: 69 kr. 55 kr
Rea 20%
Mängdrabatt
Det ursprungliga priset var: 59 kr.Det nuvarande priset är: 59 kr. 44 kr
Rea 20%
Mängdrabatt
59 kr
47 kr
Den här produkten har flera varianter. De olika alternativen kan väljas på produktsidan
Rea 20%
Det ursprungliga priset var: 49 kr.Det nuvarande priset är: 49 kr. 39 kr

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *