Innehållsförteckning
En väldigt central del för en golfspelare är de klubbor som han använder för att spela. I detta avsnitt ska vi enkelt gå igenom vilka klubbor det finns att välja på och lite bra saker att tänka på när du ska köpa dina första klubbor. Vi går här bara igenom grunderna och försöker hålla borta de lite mer avancerade detaljerna. Sådana detaljer är inte speciellt nödvändiga att veta som golfspelare och definitivt inte för dig som är nybörjare.
Träklubbor / Metallklubbor
De klubborna som man slår allra längst med kallas för träklubbor eller metallklubbor. Anledningen att de fortfarande kallas för träklubbor även om det inte finns något trä alls i dem är att de förr i tiden gjordes av just trä. Därför har uttrycket hängt med även in i vår tid.
Som du ser på bilden här bredvid är träklubborna formade på ett helt annat sätt än järnklubborna som vi kommer till lite senare. Här är det ett stort klubbhuvud (själva delen som du slår till bollen med) med ett stort djup som gäller. Djup är längden från slagytan till den bakre delen. Klubbhuvudet är gjort av antingen titan eller stål där titan är dyrare och oftast lite bättre.
Den mest kända träklubban är drivern, som oftast används vid utslagen. Det som avgör hur långt man slår med en klubba är dels hur långt skaftet är och dels hur mycket loft (vinkel på klubbhuvudet) klubban har. Desto längre själva skaftet är desto högre hastighet får du upp på klubban när du träffar bollen vilket gör att bollen flyger längre. En nackdel med längre skaft är att det blir svårare att kontrollera hur bollen flyger vilket gör att man inte kan sätta på hur långa skaft som helst.
Loft är den vinkel som klubbhuvudet har och här mäter man i grader. En mindre vinkel gör att bollen går ut i en lägre vinkel, vilket i sin tur gör att bollen går längre. Eftersom det är tänkt att drivern ska användas för att slå långt är det därför den träklubban som har längst skaft och samtidigt minst antal grader i loft. Loftet på en driver ligger någonstans mellan 6 – 12,5 grader vanligen. Vilket loft som passar spelaren varierar beroende på en massa faktorer som är ganska avancerade. Väldigt förenklat kan man säga att en spelare som slår till bollen ganska löst ska ha högre loft. Dock behöver detta inte alls stämma för alla spelare då det som sagt finns massor av ytterligare faktorer som spelar in.
Det finns sedan andra träklubbor att stoppa ner i bagen. Dessa är numrerade från 2 – 11 (drivern är 1) där högre nummer innebär högre loft. Standard i de golfsets som sälj är ofta att det finns med en trä 3:a och trä 5:a men det kan vara idé att stoppa i 7:a eller eventuell ännu mer loftade klubbor. Fördelen med klubbor som har mer loft är nämligen att de är enklare att slå rakt med, vilket oftast är viktigare än att slå bollen långt. Klubborna med nummer över 1 kallas också för fairwaywoods eftersom de ofta används för att slå från detta underlag.
Det går bra att göra utslagen med de träklubborna som har lite högre nummer, något som t o m ofta rekommenderas, då det inte är lika stor risk att man får ett dåligt slag. Bortser man från drivern så fungerar träklubborna sedan även bra att slå från fairway, lite lättare ruff och eventuell de bunkrar som ligger vid fairways.
Järnklubbor
Nästa typ att golfklubba som vi här ska titta på är järnklubborna, namnet kommer från det faktum att klubbhuvudet är gjort av metall. Detta är klubborna som generellt används för att slå ut på par 3-hålen och som står för de flesta slagen efter utslagen. Klubbor av detta slag skiljer sig ganska kraftigt från träklubborna som vi tittade på tidigare. Klubbhuvudet är här betydligt mindre och mer kompakt.
Järnklubbor finns i ett antal utförande där en av de stora skillnaderna är vilken spelartyp de är tänkta att passa till. Den klassiska typen av klubbor kallas för bladklubbor men det är med stor sannolikhet inte sådana som du letar efter, de inriktar sig nämligen till de bättre spelarna. När du letar klubbor vill du troligen ha sådana som kallas för ”spelförbättrande” istället.
Detta är klubbor som är konstruerade på ett sådant vis att de hjälper spelaren så mycket som möjligt att få till bra slag. Exakt hur det tekniskt går till är inte speciellt intressant. Sedan finns det självklart nackdelar med spelförbättrande klubbor också men för en nybörjare är det med allra största säkerhet det bästa alternativet. Det engelska namnet för dessa lite mer lättspelade klubborna är ”cavity-back”, i Sverige använder vi ofta ordet ”tå-häl” istället. Leta därför efter klubbor av detta slag när du ska köpa dina första klubbor.
Järnklubbor är på samma sätt som träklubborna numrerade och det finns nummer från 1 – 9 (högre nummer = högre loft) för de klubborna som man brukar kalla för järnklubbor. Det finns sedan andra klubbor med ännu högre loft med dessa brukar man kalla för wedgar även om de egentligen är järnklubbor.
En uppdelning som används för järnklubborna är långa, mellan och korta järn. De långa är 2 – 4 och dessa ska som namnet antyder skicka iväg bollen ganska långt. Dock är dessa vanligtvis svåra att slå för nybörjare (och även många vana spelare) varför istället träklubbor med högt loft eller hybrider kan användas som ersättning. Vad hybrider är kommer vi till snart. Mellanjärnen är 5 – 7 och dessa används ofta för utslag på par 3-hål och för inspel mot greenen. De korta järnen är 8 – 9 (här kan man även räkna in wedgarna) och används för inspel när man har kommit riktigt nära green. De flesta golfspelare klarar av att slå mellanjärn och korta järn varför man inte brukar ha några ersättningsklubbor för dessa.
Järnklubborna kan kallas för dina allroundklubbor då du kan använda dem överallt. Då talar vi allt från utslag när bollen är uppeggad till de knepigaste slagen mitt inne i skogen. Du kommer snabbt att lära dig vilken klubba som passar just dig beroende på läge.
Wedgar
Som vi tidigare skrev är wedgar egentligen järnklubbor men man brukar tala om dem som en egen klubbtyp. Dessa klubbor används för riktigt korta inspel, slag ur bunker, knepiga lägen osv. Då det är mycket loft på klubborna och skaften är ganska korta så går bollen i en hög bana men inte speciellt långt. Det är en funktion som behövs när bollen ska slås nära greenen. De är även de klubborna som är allra enklast att sikta med.
Det finns två olika sätt att benämna wedgar och det är antingen efter loftet eller med namn på klubban som ”pitching wedge” (PW), ”gap wedge” (GW), ”sand wedge” (SW) eller ”lob wedge” (LW). Dessa namn ger lite antydan om vad de normalt används till. Annars är det vanligt att man bara kallar wedgarna efter det loft klubban har. En pitching wedge är den klubban du slår längst med av wedgarna och har ungefär 48 graders loft. De wedgarna med allra minst loft är lob wedgarna och de kan ha 60 – 64 grader i loft. Som nybörjare är det dock inte vanligt att ha sådana wedgar i bagen utan du kommer troligen långt med bara en PW och en SW (ca 56 grader). När du spelat golf ett tag känner du säkert ifall någon förändring behöver göras i din bag och någon klubba saknas.
Puttern
Detta är den klubba som du kommer att slå flest slag med. Puttern använder du på green och precis bredvid den. Du kommer med stor sannolikhet använda just denna klubba 30 – 40 gånger per runda. Eftersom man i snitt räknar med två puttar per hål och det är 18 hål så blir det hela 36 gånger per runda ifall du skulle hålla det snittet. Förhoppningsvis puttar du dock lite bättre och sätter den direkt på första försöket och därmed inte behöver använda den så ofta.
En putter kan se lite hur som helst ut som du kan se på bilden här bredvid. Allt från klassiska putters som bara är en enkel slagyta till de moderna klubborna som ser ut att härstamma någonstans från rymden. Det går inte att på rak arm säga vilken typ av putter som är bäst för en nybörjare, putters handlar väldigt mycket om känsla nämligen. Köper du en putter i en butik kan du övningsputta lite först och då märker du nog ganska snabbt vilken typ som passar just dig och som känns skönast.
Som sagt var är det väldig mycket känsla som gäller för en putter vilket även gör att det här inte finns något som säger att en billig putter inte är minst lika bra för dig som en dyr. Har du förtroende för din putter kommer den säkert att göra ett bra jobb oavsett vad prislappen ligger på.
Hybrider
Den sista typen av klubba som vi ska titta på är sådana som kallas för hybrider. Klubbor av detta slag är förhållandevis nya på marknaden. Tanken med dem är faktiskt ganska enkel då de ska hjälpa spelare som har svårt att slå med vissa typer av klubbor. Därför passar de generellt väldigt bra för nybörjare.
Ska man kort förklara vad en hybridklubba är kan man säga att det är ett mellanting av en träklubba och en järnklubba. Man har försökt att ta förmågan att få iväg bollen långt som finns i träklubborna och blandat ihop det med förmågan att sikta som kommer från järnklubborna. Summan blir en klubba som är förlåtande och hjälper till i spelet.
Det allra vanligaste är att hybridklubborna ersätter järnklubborna 3 – 5 eller ännu lite högre. Sen ska sägas att det även finns hela sätt som innehåller hybridklubbor. I dessa set är klubborna med lägre nummer exakt som de andra hybriderna medan de med högre nummer mer och mer börjar likna vanliga järnklubbor och wedgar. Ett set av detta slag kan ofta vara en bra idé för damer och äldre herrar som börjar spela golf.
Loft
Vi har varit inne på det här med loft på flera ställen redan i artikeln men vi ska här förklara lite varför loft är så viktigt och varför det ofta är bättre med mer loft än för lite.
Loft är alltså den vinkel som klubbhuvudet har. Generellt kan man säga att mer loft gör det lättare att få iväg bollen bra. Det som händer när man träffar en boll med en klubba med mycket loft är att det sätts mer backspinn (att bollen roterar bakåt medan den färdas i luften) i bollen. Backspinn gör att bollen går högt och den har även den extra funktionen att reducera mängden sidospinn. Det är just sidospinnen som är en stor anledning till varför slag blir sneda.
Nackdelen med högt loft är att bollen går kortare, varför man har klubbor med mindre loft som är tänkta att skicka iväg bollen långt. Drivern är som sagt var den klubban som har lägst loft och går därmed längst. Men då den inte sätter så mycket backspinn i bollen är risken större för sidoskruv – alltså är drivern den klubban som du slår längst med men även den klubban som går mest snett ifall du träffar fel. Grundtipset är därför att köpa en driver med minst 10 graders loft till att börja med så blir den troligen lite lättare att slå.
Att köpa ditt första set golfklubbor
När du ska köpa golfklubbor för första gången är det vanligen ingen idé att köpa några dyra klubbor. Den första tiden som golfspelare handlar mer om att lära sig att spela och då spelar det inte jättestor roll vilka klubbor man spelar med. Detta förutsatt att det är hyfsat lättspelade klubbor.
Av denna anledning kan det mycket väl passa bra att köpa begagnade klubbor, som inte alls är lika dyra som nya. Köper du begagnade klubbor så se bara till att de är i hyfsad kondition och titta extra noga på greppen. Dåliga grepp (som är hala osv) gör det mycket svårare att spela och det skapar så klart problem.
Du kan givetvis fortfarande köpa ett set klubbor där greppen är dåliga men då behöver du byta ut dessa. Ett grepp kan du utan problem byta själv (kolla vår guide för hur du gör ett byte) och då får du räkna med från 50 kr och uppåt per grepp du byter beroende på vilket grepp du väljer. Alternativt kan du lämna in klubborna hos en shop som fixar saker av detta slag men då får du självklart räkna med ett klart högre pris per klubba. Köper du ett set klubbor med dåliga grepp måste du alltså räkna med att lägga minst 500 kr för att få dem bra igen.
En faktor som du ska ta hänsyn till innan de första klubborna köps är vilken din ambition är. Ska du bara spela någon runda per år finns det absolut inte någon anledning att spendera många kronor på klubborna. Är det istället så att du planerar att spela mycket är det självklart även läge att investera lite mer. Väg dessa saker mot varandra när du gör ditt inköp.
Mitt tips skulle vara att köpa något enkelt nybörjarset som inte kostar mycket pengar eller begagnade klubbor till att börja med. Spenderar du inte mycket pengar känns det heller inte lika fel att köpa in ett nytt set nästa år eller året efter det när du väl har lärt dig att spela bättre och därmed vet exakt vad det är du vill ha. För du kan vara helt säker på att när du börjar spela golf för första gången så har du ännu inte koll på vad som passar dig.
Det finns t ex klubbor som passar perfekt för spelare med en slice (att bollen skruvar kraftigt åt höger för en högerspelare) och klubbor av detta slag kanske passar perfekt i början. Men när du sedan lär dig spela bättre kanske din naturliga swing istället ger en skruv åt vänster och har du då klubbor som ska rädda upp en högerskruv kommer dessa bara att förstärka vänsterskruven, vilket säger sig självt inte ger något bra resultat.
Du kommer inte att vara den perfekta golfspelaren i början när du spelar och då behöver du inte ha de perfekta sakerna. Att köpa de bästa sakerna har du gott om tid att göra i framtiden.
Ett annat strålande tips är att kolla bland vänner, släktingar, arbetskamrater osv om det finns någon där som spelar golf och som har ett set klubbor som du kan låna. Många golfare har gamla set som de inte längre använder och du kan säkert låna ett sådant när du först börjar spela.
När du precis börjar spela så finns det heller inget som säger att du behöver ha ett fullt set klubbor (14 st) i bagen utan det kan räcka bra med en driver, träfemma alternativt en hybridklubba, järn 6:a, järn 8:a, sand wedge och en putter. Vill du spara lite pengar kan du satsa på ett sådant basutbud och sedan fylla på med tiden.
Inställningar på klubbor
Det finns massor av saker som kan ändras på klubbor för att få dem att passa så bra som möjligt. Ifall du precis börjar att spela är tipset dock att hålla nere dessa förändringar så mycket som möjligt. En sak som kan ändras på klubbor är hur hårt skaftet är. En spelare som svingar snabbt behöver ett hårdare skaft samtidigt som spelare som svingar långsammare behöver ett mjukare skaft. Är du dam eller senior finns det lite mjukare skaft som passar bra att börja med. Är du en man passar troligen ett R-skaft (regular) dig bäst.
Något som du dock kan fundera på att ändra är längden på skaftet. Är du normallång behöver du säkert inte ändra något men om det skulle vara så att du t ex är över 190 cm behöver du troligen ett skaft som är längre för att få en bra ställning och sving.
Köper du klubbor hos en specialbutik eller på den lokala klubben kan du testa ut vilka klubbor som passar bäst och även då få experthjälp. Att prova ut klubbor är en process som tar ungefär 30 – 45 minuter då du får testa runt lite olika typer. Motstå dock frestelsen att ändra för mycket utan håll dig till sådana förändringar som ger en bra grund som t ex längden på skaften. Att testa klubborna innan du köper dem är alltid ett bra tips.
Korta punkter om klubbor
- Du får ha maximalt 14 klubbor i din bag som du använder under en runda. Du får heller inte byta ut klubbor i din bag under en runda (om det är en officiell runda och du inte bara leker / tränar lite utan att räkna poäng).
- Det går inte att säga hur långt man ska slå med en viss klubba då det varierar väldigt från spelare till spelare. En liten överblick över hur långt spelare ungefär slår kan du hitta i våra FAQ-artikel – Hur långt ska man slå? I övrigt lär du dig bäst hur långt du slår med olika klubbor genom att stå och mata bollar på driving rangen.
Gå vidare till nästa artikel där vi tittar närmare på övrig utrustning >>