Dags att planera inför säsongen

Nu i slutet av mars är det verkligen dags att börja hoppas på att säsongen ska ta och dra igång. Vissa delar av landet har det redan börjat men här på min klubb i de småländska skogarna har vi inte kommit så långt ännu.

Det är städdag till helgen på klubben och det brukar de har i närheten av öppningen av banan. Vädret framöver se okej ut också även om det inte är frågan om några soliga supersköna vårdagar på gång. Men bara lite minus två av de tio närmaste nätterna. Något som borde göra att våren iaf är på gång. Så kanske om någon vecka eller liknande kan spelet komma igång.

Eftersom det börjar närma sig är det dags att fundera igenom lite grundläggande saker inför säsongen. I grund och botten borde alla göra detta då mål är viktiga i livet. Sen behöver ett mål inte vara att du ska sänka dig med X i HCP. Ditt mål behöver inte vara prestationsbaserat alls utan kan vara något helt annat.

Kanske du ska ha som mål att alltid njuta av dina ronder. Har du haft problem med humöret när resultatet inte varit vad du önskat dig så kanske det är vad du ska jobba med. Sen kan det vara ett mängdmål också som är din grej. Exempel ”Jag ska spela minst en rond i veckan”.

Har du satt upp mål för dig själv är sannolikheten mycket större att du uppnår dem. Mål behöver inte vara stora heller för den delen utan kan vara en liten del av det stora t ex. Om du tidigare alltid köpt fika efter nian som är onyttigt kanske du ska gå över på att skippa det helt eller ta med dig något nyttigt att äta istället. Hyr du golfbil ofta kan ett mål för att få bättre motion vara att skippa golfbil hälften av gångerna.

Sätt upp mål som passar dig.

Genom att tänka igenom året i förväg ökar dina chanser till ett trevligt golfår

Mina mål

Förra året var ett intressant golfår för mig. Det var första året på kanske 7-8 som jag ens räknade score på riktigt. Spelet visade sig sedan vara total katastrof under året för att göra det ännu lite mer skoj att räkna score.

Hooken som tidigare funnits var helt plötsligt mycket värre vilket kostade mängder med slag. Närspelet som varit min starka sida under alla år stämde inte alls heller. Totalt var det alltså en katastrof även om det iaf började bli lite bättre på slutet.

Det positiva var iaf att det faktiskt var lite skoj att räkna score igen. Känns lite mer på riktigt när man inte bara skiter i det utan vill hålla ihop scoren. Att fortsätta räkna score är därmed givet. Sen på det stora hela har jag inga mål när det gäller HCP eller liknande. Jag vill hålla ihop spelet på ett helt annat vis i år och gör jag det vet jag att handicap kommer att gå ner men det får bli vad det blir.

Mängden golf jag spelade förra året var även bättre än tidigare år. Var nog över 20 ronder iaf under säsongen när det nog kan ha varit mer 10 tidigare år.

Cykling är strålande motion

Tanken är att öka på antalet ronder i år vilket är det stora målet för min del. Om målet innan har varit en rond per vecka har jag som ett mål nu att spela två ronder minst per vecka. Gärna får det vara tre också. På senare år har jag sysslat ganska mycket med landsvägscykling och det är tämligen svårt att kombinera dessa en vardag.

Om jag cyklat 3-5 dagar i veckan på senare år har det bara blivit en dag till golf. Nu tänker jag ändra här så att det är 2-3 dagar cykling istället och 2+ dagar med golf.

Tiden jag lägger på motion har jag varit nöjd med. Skillnaden detta år är bara att jag flyttar att benen går runt till att de bara går framåt.

Lite extra motivation till att spela mer golf finns det även för mig då jag ju håller på med denna sajt. Nu när vi börjat skapa innehåll i form av videos och liknande passar det även bra att spela mer. Det är klart mycket enklare att skapa innehåll om man befinner sig ute på banan. Sådan enkel sak som att vi har planerat experiment för att se hur långt man går under ronderna blir svåra att göra golf inte ens spelas.

Material

Denna tiden på året är även bra för att se över materialet man har. Behövs nya klubbor kanske det kan vara läge att vänta med det till säsongen är igång om man inte känner sig säker på svingen och har planerat att testa dem hos en utprovare innan. Ska du bara köpa på nätet är det bara att köra på.

Anledningen varför jag tänker att en custom fitting kan få vänta lite är att kroppen stelnar till under vintern, svingen kanske tappar form osv. Att då komma igång med spelet några veckor innan man provar ut kan vara smart.

Själv har jag skaffat några nya klubbor inför året t ex i en driver som var en del av en unboxing som gjordes för ett litet tag sedan. Utöver drivern blev det en nya 52 gradig wedge och en träfemma. Hur dessa klubbor går framöver får vi se.

Utöver detta har jag inte större funderingar på utrustning som det behöver göras något med. Golfskorna kanske går in på sista året men det får jag se och skulle de går sönder är det bara att skaffa nya när det händer. Annars inga förändringar direkt planerade.

En grundlig tvätt av klubborna ska stå på schemat som vanligt. Även att torka av dem bättre osv när jag spelar är något som är uppsatt på mållistan för året.

Tänk igenom vad du behöver göra med din utrustning. Kanske är det inte något alls (då självklart utöver alla tillbehör du kommer köpa via vår shop) och då kan du vara glad. Tanken med denna sajten och för den delen vår shop har alltid varit att inte spendera onödiga pengar på golf.

En driver behöver inte bytas varje och eller ens vartannat år för den delen. Samma gäller resten av klubborna. Personligen kom jag fram till att jag nog haft min nuvarande driver minst var 13+ år gammal. Svårt att räkna ut hur gammal den exakt var då eBay som den köptes på inte listar så gamla orders. Vet bara att den måste ha köpts innan hösten 2023.

Planera och få ett bättre golfår

Hela poängen med denna artikel är att försöka få dig till att sätta upp lite mål för dig själv under året. Sen genom att skriva ut mina egna mål sätter jag lite press på mig själv att uppfylla dem också. Vilket får ses som en bonus.

Är helt övertygad om att bra mål är viktigt för att få en bra säsong på golfbanan. Sen som sagt var behöver målen absolut inte ha något med hur bra du spelar utan livskvalitetsmål är lika viktiga de.

Avslutningsvis är det läge att hålla tummarna för att det blir ett härligt golfår. Dels det egna spelet men även de yttre faktorerna. Betydligt roligare att spela golf om det inte regnar hela året eller är allt för kallt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>