Vilka golfprylar får du inte använda?

Golf är ett spel med regler det är tämligen välkänt, t o m så att golfen har rykte om att ha många regler. I denna artikel ska vi därför ta och titta lite på vad som kan vara regelvidrigt att använda när du spelar golf.

Vi kommer här att fokusera på vad som gäller för dig under en vanlig rond på klubben. Alltså inte saker som att herrar måste ha långbyxor på de stora tourerna, de inte får använda laserkikare, måste spela med en viss typ av boll osv osv. Utan helt fokus på vad som gäller för dig. Självklart är det omöjligt att ta upp allt som kan vara emot reglerna. Under tiden denna artikel skrivs har det säkert kommit ut någon ny produkt som du inte får använda.

Även om vi så klart inte kan rekommendera någon spelare att bryta mot några golfregler så gäller det fortfarande att komma ihåg att du spelar för skojs skull och motion. Skulle du därför t ex ha en gammal driver som inte är laglig längre och bara spelar vanliga ronder så känns det onödigt att spendera flera tusen på en ny klubba. Tävlar du på riktigt är det så klart en helt annan sak och då ska alla regler följas för att det ska vara rättvist.

Spelar du dock bara golf för dig själv är det viktigare att ha roligt än att vara supernoga med alla regler och detta gäller även utrustning. Är du en äldre spelare som tappat längd t ex kan en driver som inte följer reglerna och går lite längre vara ett intressant alternativ. Roligare att hamna nära dina spelkamrater än vad det kanske är viktigt att ha en driver du kan spela på tourerna med.

Teknik

Förr i tiden existerade inte det direkt någon teknik ute på golfbanorna men numera är det vanligt. Reglerna är här lite snåriga skulle det kunna tyckas om vad som är tillåtet och inte. Vi ska därför lite snabbt titta på det.

Kikare, GPS osv

Tidigare var det bara tillåtet att använda dessa om det fanns en lokal regel som sa att de var tillåtna. Detta har ändrats till att det numera måste finnas en lokal regel som säger att de inte är tillåtna. Utan att ha kollat upp det noga så känns det ytterst tveksamt om någon svensk golfklubb förbjuder dem. Det är nog bara på större tävlingar som de riskerar att vara förbjudna.

Golfkikare och GPS är okej att använda

Det finns dock klara regler om vad de får göra och inte. Enklast kan man säga att de bara får ge den grundläggande informationen som du skulle kunna få del av genom att mäta upp avstånd och liknande själv.

De får inte ha funktioner som mäter höjdskillnad t ex och sedan räknar ut hur det påverkar ditt kommande slag. Du får gärna kolla upp vind, värme, regn och liknande via en prognos. Vad du inte får göra är att ha något instrument som aktivt mäter detta när du spelar. Slänga upp gräs och själv gissa vid är okej men inga tekniska verktyg som ger exakt information.

Musik, video osv

Lyssna på musik men undvik några fallgropar

Musik det kan väl inte vara förbjudet? Det låter helt klart som en idiotisk sak att förbjuda och det är inte förbjudet förutsatt vissa saker. Spelar du bara lite musik när du är ute och lirar är det inga problem alls utan du kan digga hur mycket du vill. Det du inte får göra är att lyssna på musik eller något annat som t ex har ett visst tempo som ska hjälpa dig att svinga.

Det kan låta som en konstig sak att ha men en viss rytm i musik som stämmer överens med din önskade sving kan hjälpa dig. Bara random musik är alltså okej.

Dock får du inte lyssna på musik för att stänga ute distraktioner. Gör du det är det inte tillåtet att lyssna.

När det gäller video är det lite intressant. Du får titta på video när du spelar en rond men det får inte vara något som hjälper dig med information för själva ronden. Då menar vi att det inte får vara av andra som spelar banan t ex där du kan se deras klubbval eller liknande. Har du problem med en slice och känner att du vill ha lite instruktioner är det faktiskt godkänt att kolla på t ex Youtube.

Klubbor

Oftast är det inte något större problem när det gäller klubbor då de allra flesta som säljs helt enkelt följer reglerna. Men det kan så klart finnas en del saker att se upp med här också. Det är USGA och R&A som sätter reglerna för vilka klubbor du får använda och inte.

Hittar du en klubba som ser otroligt annorlunda ut så kan den mycket väl bryta mot reglerna. Det finns underbara exempel på gamla golfklubbor som ser lagom intressanta ut och som inte skulle vara alls i närheten av godkända att spela med numera.

Självklart finns det allmänna regler om klubbor som det går att bryta mot. Klubbhuvudet får t ex inte vara hur stort som helst på en driver. Därför du ser 460 cc skrivet på nästan alla drivers då det är största storleken. Skaftet får inte vara hur långt som helst heller utan här är det 48 tum som gäller vilket är lite mer än 120 cm. Ett långt skaft gör att bollen går längre även om det kan bli svårare att kontrollera riktningen.

COR

En regeländring som kom för ganska många år sedan nu handlar om Coefficient of Restitution (COR). Ord som inte säger mycket för många troligen men snabbt kan man säga att det är hur mycket ytan på drivern flexar. Trampolineffekt kanske du har hört talas om och det är det vi talar om här.

Spelar du därför med en riktigt gammal driver så kan det vara så att den inte är tillåten längre.

Mag eller hakputter

Du får ha en lång putter men inte förankra den

2016 bestämde regelsättarna sig för att det inte längre skulle vara tillåtet med långa putters som man ankrar mot kroppen. Det ska sägas att förbudet är för att ankra puttern inte hur lång den är. Därför kan du se spelare med längre putters fortfarande bara att de inte ankrar dem mot kroppen.

Troligen en regel de flesta känner till men kan vara bra att känna till att lista iaf.

På bilden här vid texten kan du se ett exempel på en hakputter som numera inte får användas på detta vis. Även om det inte gått jättelång tid sedan man såg dessa ute på tourerna så känns det som något man i princip helt har glömt bort att det ens fanns.

Kanske var de effektiva att putta med men något man aldrig ska anklaga dem för iaf är att vara söta. Ser ganska fånigt ut om man uttrycker sig milt.

Wedgar

Dessa klubbor brukar alla likna varandra så det är sällan några problem med reglerna. Dock kan det vara bra att veta att 2008 kom det regler som styr hur groovesen ser ut på klubban. De måste nämligen vara formade som ett V numera, innan fanns det klubbor där de såg ut som ett U.

Det finns t ex speciella wedgar att köpa som spinner mycket mer. Vem vill inte ha spinn på greenen som proffsen? Kanske någon som bryr sig om reglerna.

Ställbara klubbor

Det är inte emot reglerna att t ex ha en driver som är ställbar. Något som många tillverkare tagit fasta på och skapat sådana där man kan ändra vissa inställningar. Dock det viktiga att komma ihåg är att det aldrig är tillåtet att ändra klubban under ronden.

Spelar du med en klubba av detta slaget måste du bestämma läget på den innan ronden börjar och sedan inte ändra något.

Slitage av klubbor

Nu tar vi helt plötsligt upp en sak som faktiskt är tillåtet och det är slitage. Att vi tar upp det är för att det faktiskt kan innebära att en golfklubba som inte uppfyller kraven längre är tillåten.

Kort kan man säga att en klubba som föll inom reglerna när den tillverkades men som av naturligt slitage inte längre är godkänd är tillåten. Exempel på detta kan vara ett grepp som är slitet och därmed har fått en form efter händerna. Ett annat exempel är grooves som är så slitna att de inte längre är godkända.

Notera då att detta ska vara naturligt slitage och inget annat. Har man själv ändrat klubban medvetet är den inte laglig längre. En bra sak till att veta är att det aldrig fungerar tvärtom. En klubba som var olaglig när den var ny kan aldrig bli godkänd efter slitage även om den då skulle falla inom vad som är tillåtet.

Tillbehör

Mängden olika tillbehör som finns på golfmarknaden är ganska imponerande och många av dessa har sedan mängder med varianter. En peg är liksom inte bara en peg utan de kan vara utformade på en massa olika sätt.

Här i vår butik har vi valt att inrikta oss på just det här med tillbehör och det ska klart sägas att vi säljer några saker som inte följer reglerna. Dock försöker vi alltid att skriva ut detta noga för just dessa produkter så ni som handlar av oss ska vara medvetna om detta.

Peggar

Utan att överdriva är nog det första tillbehöret som folk tänker på när det gäller golf just peggar. Självklart finns det regler för hur dessa får vara utformade. Lite kort kan man säga att de får vara 101,6 mm långa, får inte visa riktning, påverka bollen rörelse eller på annat sätt hjälpa spelaren.

Börjar man med längden så låter det som en konstig siffra men det är för att reglerna är satta upp med inches i tankarna. De får vara 4 tum långa vilket är en klart jämnare siffra.

När det gäller att inte inte visa riktning får de alltså inte ha en pil på sig eller liknande som kan hjälpa en spelare att sikta in bollen.

Det här med att inte påverka rörelsen kan låta lite konstigt då många peggar är till för att just hjälpa spelaren med extra längd eller liknande. Men grejen med dessa peggar är att de egentligen försöker göra detta genom att agera tvärtom. Genom att t ex skapa mindre friktion kan ökad längd uppnås, det är inte alltså att de aktivt påverkar bollen utan med att de aktivt försöker att inte påverka bollen.

Anti slicepeggar

Peggar som hjälper är förbjudna

Här i shoppen säljer vi peggar som vi kallar för anti-slicepeggar. Dessa peggar som även hjälper den som har problem med en hook följer ganska uppenbart inte reglerna då de aktivt arbetar för att ta bort sidospinn på bollen. Som du kan se på bilden här bredvid har de en ganska klar påverkan då klubban inte ens träffar bollen.

Sen med tanke på att vi säljer av dessa lite då och då så finns det spelare som uppenbart tycker det känns ok att spela med dem. Eller kanske de bara vill testa och se om de fungerar. Vi har själva testat dem och har märkt en klar skillnad i sidospinn.

Också ett ganska tydligt exempel på att välja roligt spel jämfört med att följa reglerna. Har man stora problem med en sidoskruv och behöver gå in i skogen efter de flesta utslagen kan detta höja nöjet i golfspelet.

Övriga peggar

Magnetisk golfpeg

Utöver våra anti-slice säljer vi för närvarande inga peggar som bryter mot reglerna. Men detta kan säkert ändras med tiden. Dock kan man vara uppmärksam på en sak när det gäller visa typer av peggar.

Våra magnetiska plastpeggar t ex kan bryta mot reglerna om du använder dem fel. Dessa stoppar du ner i marken och de har ett ankare om du vill använda det som ett sådant som sitter fast i ett snöre. Detta ankare eller för den delen bara snöret får du inte lägga upp för att visa en riktning. Då blir det att bryta mot regeln som säger att peggen inte får visa riktning. Stoppas det bara ner lite random är det dock inga problem då du inte använder det som något hjälp på det viset då utan bara för att kunna hitta peggen i efterhand om den skulle flyga iväg normalt.

Övriga tillbehör

När det gäller tillbehör i övrigt är det mesta godkänt egentligen. Det är oftast mer hur man använder sakerna som kan vara mot reglerna. Tar man groovevässare som ett exempel är dessa okej att använda för att ordentligt rengöra skårorna på klubborna. Men använder du dem för att göra skårorna djupare följer inte klubban längre reglerna. Alltså hur du använder en produkt som där påverkar.

Markeringsknapp med vattenpass

En produkt vi säljer som dock inte är godkänd är våra markeringsknappar som har ett litet vattenpass inbyggda i sig.

Hur lätt det är att dra slutsatser av dessa är en fråga men följa reglerna gör de inte. Du får inte använda några hjälpmedel för att räkna ut hur lutningen ser ut på en green.

Vi hade uppe detta t ex i en av våra regelfrågor där vi ställde frågan om man ”Får du mäta vinkeln på greenen?

I regelfrågan tog vi upp både dessa markeringsknappar men även om det är okej att använda en app som mäter lutning. Och nej som vi har skrivit är det inte okej. Tänk hur det hade sett ute på tourerna om spelarna hade fått använda appar för att kontrollera lutningen.

Sammanfattning

Som vi började med är golfen ett spel med många regler. Men det är även ett spel för dig själv så mycket är upp till dig själv när det gäller vad du vill följa och inte.

Vi har här iaf gått igenom ganska mycket när det gäller de grundläggande reglerna. Sen som vi även varit inne på är det omöjligt att ta upp allt men förhoppningsvis har du här en ganska bra grund ifall du funderat på något sedan tidigare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>