En titt tillbaka på ändringarna av golfreglerna 2019

2019 var ett ganska viktigt år för golfen då det skedde att stor regelgenomgång. De golfregler som då ändrades har nu fått några år på nacken. Därför kan det vara passande att göra en lite genomgång av vad det var som faktiskt ändrades för att titta på effekt och vettigheten.

Syftet med ändringarna av golfreglerna var till stor del att dels modernisera dem lite och sedan att göra dem smidigare att förstå samtidigt som spelet förenklades.

Alltså bra anledningar i grunden. Att spelet förenklas menar jag nu heller inte att det ska bli något leksaksspel av det hela eller vad man ska kalla det för. Syftet var mer att undvika onödiga element som egentligen inte spelade någon roll.

I min genomgång kommer jag att använda ett gammalt blogginlägg kallat Kort genomgång av viktiga regeländringar för 2019 som grund. Kanske finns det fler regeländringar än de som här listas men troligen blir detta en bra grund att jobba ifrån.

Olyckor kan hända

Tidigare gick golfare runt med en liten skräck för att olyckor skulle hända med deras boll på green. Något som då kostade pliktslag. Iaf de golfare som spelade hårt enligt reglerna

Numera har reglerna här ändrats ordentligt så att en olyckshändelse numera inte blir plikt utan bollen ska återplaceras. Alltså mycket mer humant sätt att se på det numera. Sen så klart är det fortfarande plikt om en spelare medvetet flyttar bollen.

Regelbetyg 10 av 10 – Det finns liksom inget att vinna på att ha det som det var tidigare. Bättre att spelare ska slippa vara oroliga för att bollen ska rubbas. Då bollen återplaceras har man inte vunnit på det.

Laga greenen

Tidigare fick man bara laga nedslagsmärken i princip. Spikmärken som kunde vara ett stort problem för de som spelade sent på dagen på tourerna fick inte fixas. Just spikmärken har aldrig varit ett problem under de 20+ åren jag spelat golf.

Men det som är bra är att numera kan ändra även andra fel på greenen innan man slår. Råkar du nudda puttlinjen är det heller inga problem längre.

Regelbetyg 6 av 10 – Egentligen är det inget fel på denna regeländring. Jag sänker mest betyget lite för att det inte är en regel som man märker av. Knappt aldrig märkt ett spikmärke på greenerna där jag spelar och det är sällan det är andra fel på greenerna. Som då inte är nedslagsmärken men de var även okej att fixa innan. Alltså en regel som inte är dålig på något vis mer bara att den inte används.

5 min är nu 3 min

Du får nu söka efter boll i 3 minuter istället för 5

En lite intressant ändring detta som uppenbart syftar till att snabba upp spelet. Något som är bra så klart då allt för segt spel inte är något som uppskattas.

Sen exakt hur stor inverkan detta har haft är lite svårt för mig att säga. Kan erkänna att jag nog aldrig har satt igång en klocka när jag ska leta boll. Sen spelar vi nästan alltid när det är lugnt på banan vilket gör att det sällan är en faktor. Har jag då letat boll i mer än 3 min? Säkert många gånger då vi inte tittar på klockan.

Sen ska sägas att jag nog aldrig letar länge när det är mycket folk på banan. Då blir det ofta en snabb ny boll som droppas (inser regelproblemet med detta) istället.

Då det är sällan som jag spelar när det är riktigt mycket folk på banan så har jag heller inte riktigt upplevt om det är något problem. Jag har inte direkt koll på om folk verkligen tog sig sina fem minuter för att hitta en boll när hela banan är totalt full.

Regelbetyg 6 av 10 – Fem minuter känns som en ganska lång tid så det är rimligt kanske med tre minuter. Sen kan jag se tillfällen där detta kan bli surt för en spelare. Boll i högt gräs på 18:e hålet sista dagen under The Open är det kanske lite hårt med så lite tid. En lördag på random golfbana här i landet är nog 3 min bara bra.

Out of bounds

Denna regel vet jag inte riktigt om den har slagit igenom eller ej. Tanken här var att en golfklubb kunde utfärda en lokal regel på hål X angående out of bounds. Denna regel skulle då säga att det är okej att droppa en boll med två slags plikt om det visar sig att bollen har hamnat out of bounds.

I princip skulle plikten bli samma sak som att du har slagit ett nytt slag från tee med ett slags plikt. Sen om du hamnar på en bättre position med plikten på två slag eller efter en ny boll vet jag inte.

Dock när jag kollar på klubben här så används tydligen inte denna lokala regel.

Regelbetyg 3 av 10 – Tycker regeln i sig är bra men skulle nog vilja se att den alltid gäller. Nu om det bara är en lokal regel och den inte ens används blir den ganska meningslös.

Grunda klubban i hinder

Förr i tiden gick vi golfare omkring med rädslan för att råka grunda klubban i hinder. Vilket säkert var största anledningen varför vi försökte att undvika dem så ofta som möjligt.

I regeländringarna gjorde nu förändringar som säger att det är okej om klubban nuddar marken i vattenhinder t ex. Fortfarande får man inte göra det i en bunker så där lever rädslan kvar.

Regelbetyg 8 av 10 – Gillar det här med att de släppt upp på reglerna var man får nudda marken och inte. Liksom spelar det ingen större roll om man gör det på olika ställen ofta. Visst ska man inte få göra det för att undersöka hur hårt underlaget är osv.

Det jag inte spontant håller med om är att regeln fortfarande gäller i bunkern. Kanske missar jag något men känns som att det inte spelar någon roll där heller om man råkar snudda några sandkorn. Därför sänker jag betyget lite då regeln är bra men skulle kunna vara bättre.

Detta klipp från Youtube tar upp ett exempel när Abraham Ancer fick 2 slags plikt på Masters efter att ha nuddat sanden lite. Klippet har ett annat perspektiv där han talar om det här med att man inte kan se. Tycker det stämmer också men även att det är tveksamt om sådant här rent allmänt ska vara plikt.

Droppa från knähöjd

Tidigare var det dropp från axelhöjd och nu är det från knähöjd. Tanken med regeln var det skulle gå snabbare då det är lättare att droppa vilket innebär att det blir färre gånger som bollen måste droppas om. Den högre höjden från axeln vilket väl är ca 1 meter höger upp gör att fler bollar kommer rulla tillbaka in i hinder osv.

Regelbetyg 4 av 10 – Visst om det blir färre omdroppar så sparar det väl lite tid kanske. Men hur mycket tid kan man fråga sig.

Är dock inte direkt ett fan av att droppa från knähöjd. Känns osmidigt men det kanske är för att jag är en osmidigt 40-plusare. Så inget toppbetyg från mig för denna regel.

Trasig klubba

Vad som gällde tidigare när klubbor förändrades under en rond var lite lurigt. Något som skapat problem för proffs t ex.

Grunden är att du inte får ändra en klubba under en rond. T ex inte ställa om från 9 grader till 10 grader på din driver. Så är det fortfarande och skulle förvåna mig om det kommer att ändras någon gång så länge jag lever.

Skillnaden är nu att du kan fortsätta att spela vidare med en klubba om den har skadats oavsett hur den har skadats. T o m om du själv skadar den får du spela vidare med den. Nu förutsätter vi så klart att klubban följde reglerna när du började ronden. Skillnaden om du skadar själv är att du då inte kan ersätta klubban under ronden med en annan.

Regelbetyg 10 av 10 – Sällan det händer att klubbor går sönder under ronder. Vet personligen inte när det hända mig senast. Dock om det händer är det bara bra att reglerna har blivit enklare.

Att man alltid får spela vidare är mycket enklare att greppa än vad det var tidigare.

Dubbelslag

Sällan detta händer under en rond. Även detta är något jag inte kan komma på när det hände mig senast. Tidigare var det iaf plikt om detta inträffade.

Efter regeländringen utgår ingen plikt för detta utan du spelar bara vidare som vanligt. Självklart förutsätter vi nu att det är en olyckshändelse. Medvetet är det en annan sak så klart då det ju är att slå två slag varav ena på en boll i rörelse.

Regelbetyg 10 av 10 – Sällan det händer men när det händer är det nog väldigt otroligt att resultatet blir bättre. Alltså straffar man nu inte någon som redan blivit straffad.

Pluggad boll

Ändring av golfregler gällande pluggad boll

En höstrond och efter ett bra utslag men som precis missat fairway kunde man förr i tiden bli sugen på att skada något om bollen låg pluggad. Då var det bara att försöka hugga fram den. Innan var det bara om en boll var pluggad på fairway som man fick lättnad.

Nu får du fri lättnad oavsett var bollen befinner sig så länge den är på spelfältet. Spelfältet är allt utom tee på det hålet man är, alla pliktområden, alla bunkrar och greenen på det hålet man spelar. Tee och green är inte direkt faktorer för pluggad boll på detta viset. Men fortfarande gäller det då alltså att en boll kan vara pluggad i en bunker eller hinder.

Regelbetyg 8 av 10 – Gillar denna regel och tycker det är rätt att en boll kan vara pluggad i en bunker t ex. Det ingår i det hela när man hamnar i en bunker att det kan bli svårt.

Egentligen drar jag ner betyget inte pga pluggad boll utan jag ger regelmakarna här ett underbetyg för en närliggande grej jag inte gillar. Detta är om du hamnar i en uppslagen torva på fairway. Alltid tyckt detta ska vara fri dropp.

Ett slag i fairway är i mina ögon ett lyckat slag och då ska man inte bli bestraffad. Är bollen i ruffen är det inte ett lyckat slag och då kan man få räkna med att bollen ligger i en torva.

Flaggan

Tidigare fick bara bollen gå i hål om flaggan var i om slaget gjordes utanför greenen. På green var flaggan tvungen att plockas ur eller bevakas.

Ändringen är att flaggan får vara i hela tiden om man så önskar. Det lite intressanta med denna regel var hur den kom året som vi senare fick Covid på besök. Där man t o m rekommenderade att flaggan alltid skulle sitta i så att inte många personer skulle nudda samma sak med risk för smittspridning.

Regeln i sig kom till för att snabba upp spelet som så många andra här. Speciellt kanske detta var tydligt när man spelade själv och hela tiden skulle plocka ur flaggan. Kan säga att under många ronder själv så plockades aldrig flaggan ur.

Regelbetyg 10 av 10 – Om jag kunde ge ett högre betyg än 10 hade jag gjort det för denna regel. En strålande regel enligt mig. De som vill putta med flaggan ur kan göra det fortfarande och vi som inte bryr oss utan hellre sparar tid kan låta den sitta kvar. En strålande regeländring.

Sen kanske det finns en del gamla stofiler kvar som inte gillar att man ändrade men de kan iaf putta med den i själva.

Råkar flytta bollen när du letar

Numera om du letar efter en boll och råkar sparka till den eller nudda den på annat vis är det inget problem. Du återplacerar bara bollen och spelar på som vanligt utan någon plikt. Så var det inte förr då reglerna var mycket hårdare.

Men vi vet alla hur lätt det är att komma åt en boll om vi letar i högt gräs eller liknande.

Nu som vanligt med alla regler av detta slag förutsätter vi att du verkligen gjort det av misstag. Flyttar man bollen med flit är det självklart fortfarande plikt som gäller.

Regelbetyg 10 av 10 – Egentligen inte så mycket att skriva om denna regel. Det är ganska klart en förbättring. Gör allt smidigare för oss golfare och kommer inte påverka spelet direkt om du bara återplacerar bollen ärligt.

Laserkikare, GPS osv

Våra golfregler är nu bättre när det gäller kikare, GPS osv

Här fick vi en förändring som innebar att det som tidigare var tvunget att uttryckligen godkännas numera istället måste uttryckligen förbjudas.

Grundläget tidigare var att kikare och liknande var förbjudet men att det kunde finnas en lokal regel som gjorde det möjligt att använda dem. Nu är det alltså istället godkänt men kan finnas en lokal regel som förbjuder.

Regelbetyg 8 av 10 – Jag spelar med kikare och tycker att det alltid ska vara tillåtet. Tycker att det ska vara tillåtet på tourerna också. Vilket det säkert kommer att bli där inom en inte allt för lång framtid. Sen måste de där bara se till att de används korrekt. Får inte bli att de stegar och har sig och sedan tar upp kikaren och också kollar med den.

Används bara en kikare är det överlägset i snabbhet jämfört med att stega upp avstånd. Vilket är syftet med denna regel så klart. Vi lever i en modern värld där hjälpmedel som dessa ska vara tillåtna helt enkelt.

Åttan i betyg kommer bara för att jag tycker det är fånigt att det ska kunna finnas en lokal regel som förbjuder användandet. En gammal stofil på en klubb kan alltså tvinga spelare i tävlingar där att inte använda kikare.

Träff på egen person eller utrustning

Det känns alltid lite förnedrande om man träffar sig själv med bollen. Okej kanske inte som händer speciellt ofta men självklart har det hänt under sin golfkarriär.

Tidigare gav detta plikt samtidigt som man ville skämmas lite. Numera ingen plikt på detta och det gäller även om du råkar träffa din bag eller annan utrustning. Måste som med alla andra regler vara en olyckshändelse att du träffar. Var det inte meningen är det bara att spela vidare där bollen hamnat.

Regelbetyg 10 av 10 – Också en sådan här regel som det inte är mycket att säga om egentligen. Finns liksom ingen vettig anledning att ge en spelare som råkat träffa sig själv ännu större straff. Nog sällan resultatet blir bra direkt efter att man fått bollen på sig. Samma gäller om man träffar bagen.

Sammanfattning

Egentligen har jag inte hört något negativt på det stora hela om regeländringarna och det känns naturligt. Man får vara ordentligt bakåtsträvande för att inte gilla att de gör saker smidigare för oss golfare. Sen bestraffande regler utan något direkt syfte är ju nu också borta vilket får ses som positivt.

Jag har totalt givit ändringarna här 103 av 130 i betyg. Då ska sägas att när jag sänkt betygen har det ofta varit att jag tycker att reglerna inte går tillräckligt långt. Inte att de är dåliga egentligen.

Så på det stora hela får de helt klart tummen upp från mig.

En tanke om “En titt tillbaka på ändringarna av golfreglerna 2019

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>