Kort genomgång av viktiga regeländringar för 2019

Som de flesta vet vid detta laget så har det kommit en stor uppdatering av golfens regler nu 2019. Här ska jag titta lite snabbt på några av de viktigaste sakerna som du behöver vara medveten om.

 1. Olyckor kan hända – Tidigare har reglerna varit hårda ifall du har råkat röra bollen på green. Numera om det är en ren olyckshändelse utgår det ingen plikt utan du återplacerar bollen och spelar vidare.
 2. Laga greenen – På våra svenska greener är det ovanligt att vi hittar spikmärken och det är väl tur det för förr i tiden fick dessa inte lagas utan det var bara nedslagsmärken som du fick fixa till. Nu är reglerna istället ändrade så att du kan laga alla felaktigheter på greenen innan du puttar. Du får även röra puttlinjen med klubba eller hand, förutsatt att du självklart inte förbättrar linjen eller försöker känna hur snabb greenen är.
 3. 5 min är nu 3 min – Leta efter en boll som gömmer sig i skogen får nu göras i 3 minuter jämfört med 5 minuter som reglerna sa innan. Allt för att snabba upp spelet.
 4. Out of bounds – En bana kan du införa en lokal regel som erbjuder spelaren ett alternativ om bollen har slagits out of bounds. Istället för att gå tillbaka och slå en ny boll så tar spelaren och uppskattar var bollen gick out och sedan letar upp närmaste fairway. Bollen får sedan droppas i kanten av fairway eller var som helst i riktningen mot där bollen gick out, självklart aldrig närmare hål. Två slags plikt utgår som vanligt och grundtanken är även här att spara tid då platsen du droppar på är tänkt att likna det stället ett hyfsat provisoriskt slag skulle hamna. Viktigt att notera är som sagt var att detta är en lokal regel så det är inte säkert att alla banor har denna.
 5. Grunda klubban i hinder – Klassiskt no no för oss golfare som nu har blivit lite mer generöst i reglerna. Du får nudda och ta bort lösa saker i vattenhinder och bunker. Du kan även grunda klubban i ett vattenhinder men viktigt att veta är att du fortfarande inte får göra detta i en bunker utan där gäller det fortfarande att inte nudda sanden innan slaget med klubban.
 6. Droppa från knähöjd – Nu ska vi droppa från knähöjd istället för axelhöjd. Kan låta lite konstigt men tanken är att det ska snabba upp spelet då färre omdroppningar ska behöva göras pga av bollar som rullar i väg till ”fel” ställe vid droppen.
 7. Trasig klubba – Här har reglerna tidigare varit lite luriga då det inte varit lätt att veta ifall man fått spela vidare med en klubba som varit skadad. Grunden till detta är ju att man inte får ändra en klubba under en rond. Därför har spelare blivit diskvalificerade när de t ex spelat vidare med en klubba som varit lite böjd utan att ens veta om det. Nu kan du spela vidare med en klubba som har skadats oavsett hur den har skadats. Har du skadat den själv genom att t ex drämma den i marken kan du dock inte ersätta den med en annan klubba under ronden som du kan göra vid ”naturliga” skador.
 8. Dubbelslag – Den som har tränat in dubbelslaget som sin specialitet kan numera vara glad då det inte utgår någon plikt för detta. Tanken är att eftersom dubbelslag i princip aldrig är medvetna och att resultatet av dem sällan är bra så behövs det inte någon plikt för detta utan det är bara att spela vidare som vanligt.
 9. Pluggad boll – Tidigare fick vi bara fri dropp om bollen var pluggad i fairway men numera får vi det också ifall den är det i ruffen. Vilket är extra bra för spelare som är ute under den sena hösten då detta tyvärr har varit alldeles för vanligt.
 10. Flaggan – Troligen den mest synliga av ändringarna av reglerna är att du numera inte behöver plocka ur flaggan när du puttar från greenen. Allt för att spara in tid.
 11. Råkar flytta bollen när du letar – Något som troligen har hänt den flesta av oss är att vi letar efter en boll som ligger väl dold i högt gräs och att vi då råkar sparka till bollen med foten och flyttar på den. Numera är detta inte något problem utan återplacera bollen bara och spela vidare.
 12. Laserkikare, GPS osv – Tidigare sa reglerna att dessa bara var tillåtna om det fanns en lokal regel som sa detta. Nu är detta ändrat till tvärtom då de är tillåtna så länge som det inte finns en lokal regel som förbjuder dem. De ska alltså mycket till för att de ska vara förbjudna på en lokal tävling samtidigt som vi inte ska räkna med att se dem på Masters än på ett tag.
 13. Träff på egen person eller utrustning – Det tillkommer numera ingen plikt om du råkar träffa t ex din bag eller att bollen studsar på ett träd och tillbaka på dig själv. Så länge det är en olyckshändelse är det bara att spela vidare. Självklart får du fortfarande inte exempelvis ställa upp din bag på ett smart ställe och sedan valla bollen mot den.

Som man ser på ändringarna av reglerna är den genomgående tanken att allt ska vara lättare och att tempot ska gå upp på spelet. Några saker kanske låter lite konstigt men på det stora hela känns det som det är bra ändringar man har gjort. Nu är detta som sagt var inte allt som har ändrats utan en lista på de där sakerna som vi är lite mer troliga att springa på under våra ronder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>