Är golf en sport?

Sport är inte bara att springa snabbt

Folk som försöker håna golf har gärna en förkärlek för att säga att det inte är någon sport. Har de rätt eller är de helt ute och seglar?

Vi kan ganska enkelt säga att de sitter i en segelbåt och att den är långt ifrån hamn. Golf är självklart en sport det råder det inget tvivel om.

Är golf den sporten som testar om en person är starkast, snabbast, rörligast eller kan hoppa högst? Näpp på inget vis är det så. Men om en sport hade varit den sporten som tar reda på exakt dessa saker så hade vi knappt behövt ha mer än friidrott (utan redskap).

När detta skrivs pågår t ex EM i handboll. För att vara bäst på handboll behöver inte en person vara bäst på någon del av spelet. Det handlar om att få ihop en total som gör att spelaren blir bra. Kunna se spelet, vara snabb, stark osv. Sen att få ihop det så att man blir bäst på att spela just handboll. Och det finns nog få som skulle hävda att handboll inte är en sport.

Golf som sport

Golf är alltså inte sporten som tar reda på om man är bäst på något individuellt på samma sätt som handbollen. Det tar dock reda på vem som kan få i en liten boll med hjälp av ett konstigt redskap flera hundra meter bort.

Sen de som gillar att klaga på golfen tycker ofta att det inte är någon fysisk ansträngning. De personerna skulle testa att gå nästan en mil och slår runt 70 slag och hålla koncentrationen under dem alla. Vi kan nog vara ganska säkra på att de aldrig har gjort det för då hade de märkt att det inte är speciellt enkelt.

Sen ska detta då inte bara göras en dag och sedan får man gå hem och vila. Utan det gäller att göra detta fyra dagar i rad för att kunna placera sig bra. På en turnering talar vi alltså om närmare 4 mils promenad och 280 slag.

Bristande koncentration på ett eller två slag kan på nivån proffsen spelar kan vara skillnaden på succé eller fiasko. Det är att spela under press det under en längre tid.

Golf är alltså en sport utan tvekan. Kan säga att om alla gick 4 mil per vecka skulle folkhälsan vara bra mycket bättre i landet.

Om du vill läsa mer om golf och träning är ett tips läsa artikeln – Hur bra är golf som träning?

Tiger Woods förändrade det mesta

Tiger Woods

När Tigern dök upp på scenen så ändrades också mycket synen på träning för många av proffsen. Tidigare kanske inte golfarna var kända direkt för att gå till gymmet osv.

Sen kom Woods in som visade att man kunde uppnå bättre saker om man gjorde just detta. Vilket tvingade i princip alla andra också att börja träna mer seriöst för att ha en chans att konkurrera med honom.

Numera tränar därför golfarna inte bara på rangen och banan utan de allra flesta tränar styrka och annat på gymmet också om inte varje dag så flera dagar i veckan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>