Hur bra är golf som träning?

Kalorier och golf

En snabb googling visar på undersökningar, experter m.m där resultatet säger att man under en vanlig runda golf (4 – 4 ½h) gör av med mellan 500 och 1 800 kcal, då talar vi om en man med normalvikt. Det säger ju sig självt att dessa siffror inte kan stämma då det omöjligt kan skilja så mycket.

Det folk verkar vara ganska överens om är att en promenad i bra tempo verkar vara någonstans runt 250 – 300 kcal per timme. Skulle man då bara räkna det som att man går en runda golf och gör det i fyra timmar skulle vi alltså tala om 1 000 kcal eller något sådant. Sen är det ju självklart inte så enkelt då det ju spelar in om vi bär bagen, åker golfbil, drar bag, spelar en platt bana, spelar en kort bana, tempo vi håller osv osv.

Att det skulle handla om 500 kcal är troligen därmed alldeles för lågt samtidigt ska vi nog inte ha förhoppningar om att komma upp i några 1 800 kalorer heller. Vi går inte hela tiden vilket tyder på lite mindre än under en promenad men samtidigt står vi inte stilla heller utan det är ju massor av prylar som görs mest hela tiden. Greener ska läsas, bunkrar ska krattas, slag o övningsvingar ska utföras osv. Sammantaget är det därmed ganska realistiskt att tänka att din förbrukning är ungefär som under en promenad. Fördelen golf har är ju då att vi håller på länge vilket totalt skulle innebära en föbrukning som iaf ligger på 1 000 kalorier.

Försöker man gå ned i vikt skulle det därför vara strålande att spela en massa golf. En runda golf per vecka skulle också fylla det klassiska ”kravet” om att röra sig 30 minuter per dag. Sen är det självklart inte samma sak att sitta still hela vecka och sedan lira golf som det är att utföra träning 30 min varje dag. Grejen är mer att det tillsammans med annat eller om man spelar ofta så blir det bra träning. Rör du dig inte alls resten av veckan har du ju här iaf ett klart bra pass som är värt mycket för kroppen.

Skippa golfbilen

Skippa golfbilen

Golfbilar är jättebra men de ska användas till rätt sak. För den som har hälsoproblem och fortfarande vill spela golf kan det vara en förutsättning för att det ens ska gå och då är det självklart kanon. Men för dig som är frisk gäller det att försöka undvika bilen så länge som möjligt. Att sitta i en golfbil som transporterar dig runt på banan ger helt enkelt mycket sämre träning. Visst är det fortfarande bättre att spela golf med bil än att sitta hemma i soffan då man ju går en del totalt iaf men ännu bättre är det att låta den stå kvar på laddning och gå istället.

Det finns andra fördelar än kalorier

Träning handlar ju inte alls enbart om förbrukning av kalorier utan det ger ju en massa andra fördelar också. Här kan vi nog helt enkelt bara läsa vad som gäller för promenader igen då det ju faktiskt är vad en golfare gör stor del av tiden. Det är massor av grejer som starkare hjärta, bättre ordning på magen, reglering av blodsockret, mindre risk för benskörhet osv.

Att leva ett aktivt liv där du rör dig är helt enkelt bra för kroppen. Ofta är inte det viktiga hur man tränar eller motionerar utan att man gör det

Golf som konditionsträning

Här råder det väldigt skilda meningar om hur mycket golf ger. Vissa hävdar att det inte ger något alls då belastningen är för låg. Jag kan bara på denna fråga ta mig själv som ett exempel. När jag började spela golf var jag fortfarande aktiv i det lokala fotbollslaget. När det blev dags för sommaruppehål hade vi som vanligt order om att ge oss ut och jobba lite då och då för att hålla ordning på konditionen under de lediga veckorna. Personligen tog jag då inte ett löpsteg under hela sommaren utan jag var istället ute och spelade golf med min bror. Ska ju sägas att vi spelade mycket denna period, säkert minst 5 ronder per vecka.

När vi kom tillbaka till träningen på hösten så var jag helt plötsligt bland de med allra bäst kondition i laget. Då ska det ju här tilläggas att innan sommaruppehållet tillhörde jag de med sämst kondition istället. Så antingen hade alla andra i laget tappat en massa kondition eller hade mitt golfande givit något. Med tanke på att jag inte tränade något alls annat och de andra i laget knappt kan ha gjort mindre än noll måste det betyda att golf har en positiv effekt.

Självklart ska du inte tro att golf är något som kommer att göra dig till en maratonlöpare av hög rang. Men om någon påstår att det inte ger något kan jag bara titta till mig själv och inse att det är skitsnack.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>