Fakta om golf

En sådan stor sak som golf måste väl ha en massa intressanta fakta? Jovisst finns det många sådana och här ska vi gå igenom ett gäng som du kanske inte visste om sedan tidigare.

Ordet Golf

Alltså golf är inte en ny sak i världen vilket gör det lite svårt att ta reda hur ordet uppstod som beskriver detta spel. Det finns ett flertal olika förslag och de flesta av dem låter rimliga och kanske är det en kombination av det hela. Första gången det finns dokumenterat ordet golf är i mitten av 1400-talet så det är ganska längesen.

Det finns t ex ord i i Nederländerna och Tyskland som kan vara grunden. I gammal tyska så betyder kolbe t ex klubba. Andra liknande ord användes då för att beskriva spel/lekar som använde klubbor. En teori är just att dessa ord sedan kommit till de brittiska öarna och skottarna i synnerhet som sedan efter att vridit tungan lite mer passande för dem själva kom att säga ordet golf.

Innan det fastställdes i uppslagsverk att det var just ordet golf som gällde användes många varianter av skottarna så som goff, gowf, gowfe, gouff m.m.

Även om det fanns spel på fastlandet i Europa som påminde om golf med lite kreativitet så var det helt klart skottarna som var först med att kalla just denna form av spel för golf.

Förbjud mot golf

Kung James II förbjöd golf

Det har på senare år varit snack om att det varit förbjudet med golf i Kina osv. Men att förbjuda golf är inget nytt. 1457 förbjöd King James II golf. Detta är även första gången ordet golf är dokumenterat som vi nämnde innan.

Anledningen varför man förbjöd golf? Jo det tog tid från skottarna som enligt kungen bättre hade kunnat användas för bågskytteträning. Något som krävde mycket träning och var viktigt på den tiden för en effektiv arme.

Det är ju bara att titta på bilden på honom här vid sidan för att se att det var en tråkig typ. För vem skulle annars förbjuda golf?

Äldsta golfbanan i världen

Få som spelar golf har inte hört talas om St Andrews Old Course och det är då passande att det anses vara den äldsta banan i världen. Det är dock inte alls säkert att detta verkligen var första banan.

Första dokumenterade ronden spelades redan 1552 vilket är en kort tid före andra banor i skottland. Inte konstigt att banan kallas för golfens hem.

Golfbanor har inte alltid varit 18 hål

Visst finns det banor som inte är 18 hål numera. T ex finns det ganska många som är 9 hål vilket man då spelar två varv på för att få ihop 18. Det finns även banor som har ett extra specialhål eller liknande. Exempel på detta är en bana i Sydafrika där du åker med en helikopter upp på ett berg. Men det är då oftast frågan om plojhål av olika slag.

Förr i tiden var det var det en stor variation av antal hål på banorna. En bana kunde ha så lite som 5 hål samtidigt som det fanns andra som hade klart fler än 18.

St Andrews hade t ex 12 hål 1754 där man spelade 10 av dessa hål två gånger och därmed fick ihop en rond på totalt 22 hål.

1764 kombinerade man ihop några hål för att skapa just 18 hål där.

Första golfbollarna

Gammal golfboll

Om någon idag skulle komma på tanken att bygga en golfboll i läder och stoppa den full med fjädrar skulle den med största sannolikhet anses vara tokig. Men fram till mitten av 1800-talet var det just så bollarna tillverkades.

Vi behöver väl inte säga att dessa bollar inte riktigt var lika effektiva som de vi spelar med nu. Knappast att det hade slagits några längdrekord och jag vill inte ens tänka hur en putt skulle rulla. För det är ju inte direkt så att bollarna ser runda ut. Men men de hade säkert skoj på den gamla goda tiden också.

Skador på bollarna gav oss den moderna bollen

Från början var bollarna runda vilket känns naturligt vid en snabb tanke. Men det är faktiskt inte så att en rund boll flyger bäst i luften. Något som upptäcktes då gamla slitna bollar som hade märken i sig flög bättre än nya bollar.

Därför började tillverkarna själva tillföra detta till sina bollar. Något som har fört fram dimples som vi har i alla våra golfbollar numera. Aerodynamik och liknade gör helt enkelt att en sådan boll går längre och stabilarna. Något som vi golfare gillar.

Golfhålet

Från början inom golfen varierade i princip allt och detta gällde även för golfhålet. Men från 1891 har det varit bestämt att ett golfhål ska vara 4,25 tum i diameter. För oss som lever i civiliserade världen och använder meter är det ca 10,8 cm. Hålet måste också vara runt.

Djupet på ett golfhål måste vara 4 tum vilket är lite mindre än 10,2 cm. Dock kan det vara djupare.

Första kvinnliga spelare?

Alltså det är inte helt säkert vem som var första kvinna att spela golf men golfen moder har Maria Stuart (1542 – 1587) kallats för. Eller Mary Queen of Scots som hon kallas för på engelska.

Under tiden som hon var regent var hon känd för att ge sig ut ofta på banorna och spela lite golf.

Efter Maria var det svårt för kvinnor att spela golf då det som mycket annat i världen av någon dum anledning inte ansågs lämpligt för kvinnor. 1867 blev det bättring på detta då det tillkom en kvinnlig klubb på St Andrews (The Ladies Club)

Distrubition av handicap

Enligt statistik från USGA går gränsen där 50 % har ett handicap som är detta eller bättre på 13,0-13,9 för män och ungefär 28 för kvinnor.

Scratchspelare är det 1,85 % av männen som är och 0,69 % av kvinnorna som är. En spelare med runt 18 i hcp kan räkna med att ha ungefär ett slag extra per hål och att komma under detta är en trevlig nivå att uppnå. 70,44 % av männen har 17,9 eller bättre och 16,01 % av kvinnorna.

Snitthandicap i Sverige låg 2019 på 25,1 och detta är då både män och kvinnor.

Chansen att göra en hole in one

En bra spelare har större chans att göra en hole in one vilket är ganska självklart. Det man brukar säga är att det är 1 på 12 500 för en vanlig golfare att göra detta. Chansen är 1 på 2 500 för proffsen.

Med de oddsen och om man räknar med att det finns fyra korthål på en bana och proffsen är 144 startande där hälften får spela de två sista ronderna blir chansen ungefär 70 % att någon gör en hole in one under en turnering.

Om du vill läsa en längre genomgång om HOI-chansen så besök vår artikel – Vad är oddsen för en hole in one?

Mångolf

Golf är en av få sporter som har utövats på månen då astronauten Alan Shepard använde en järn 6a på månen för att slå golfslag 1971.

Nu blev slagen kanske inte jättelyckade men har du en raket, en bra klubba och en dräkt som gör att du kan röra dig ordentligt kan du slå långt på månen då graviteten där bara är en sjättedel av vad vi har här på jorden. Kanske lite dyrt för att slå sitt längdrekord men kan vara värt det.

Före peggar

Innan peggar blev populära på 1920-talet så använde spelare sand för att pegga upp sina bollar. Man la helt enkelt ner lite sand och stoppade bollen ovanpå.

Högst placerade golfbana

Tuctu Golf Club finns tyvärr inte kvar längre då den övergavs på 90-talet. Men när den var igång var niohålaren placerad 4 369 meter över havet i Peru.

Tydligen fick spelare här ofta näsblod pga höjden. Höjden är lite mer än dubbla höjden av vårt högsta berg här i landet Kebnekaise.

För närvarande verkar Yak Golf Course ha rekordet som ligger på strax under 4 000 meters höjs i nordöstra Indien.

Golfbanor i världen

Antalet golfbanor som finns i världen är nästa 40 000. Siffran jag hittar just nu säger 38 864 men det förändras säkert hela tiden så med stor sannolikhet stämmer det inte längre. Banorna finns utspridda i 209 länder i världen. Detta betyder att det finns 40 länder som inte har någon golfbana. Troligen är det många små som t ex Vatikanstaten.

Flest banor finns det i USA med 16 752 st (43 % av alla världens banor). Ett litet överraskande land kommer som tvåa då det är Japan. Ett land som man tänker har svårt att få plats med mycket då det bor många på en liten yta men de har 3 169 banor.

Sverige är faktiskt det land i världen som har nionde flest antal banor med 662 st. Vi kommer faktiskt på placeringen före Skottland.

Under 18 i handicap

Att komma under 18 i handicap är lite av en drömgräns då det i princip innebär att man inte komme att ha slag på alla hål. Dock är detta något som ganska få kommer att uppnå då hela 80 % av golfarna aldrig kommer ner på denna nivå.

Svinghastighet

Hur snabbt man svingar har en stor inverkar på hur långt man slår av ganska uppenbara anledningar. Denna hastighet brukar man inte räkna i km/h utan det är mph som gäller istället.

Snitthastigheten för en damspelare än 62 mph och 96 mph för en dam på LPGA-touren. För herrar är motsvarande siffror 84 mph och 108 mph på PGA-touren. De som tävlar i longdriving kan ha en hastighet upp och över 150 mph.

En mph motsvarar ca 1,6 km/h.

Bollar i vatten på 17:e Sawgrass

17:e hålet på Sawgrass Stadium Course är ett av världens mest kända. Det är inte överraskande att det går i många bollar i vattnet där varje år men det kanske är lite överraskande hur många det faktiskt är som hamnar i vattnet.

Varje år missas greenen 125 000 gånger. Detta då sådana missar där bollen hamnar i vattnet vilket ju är där de allra flesta missarna slutar. Förutsätter vi att banan är öppen alla dagar under året blir det 342 bollar i vattnet varje dag. Alltså hyfsat många minst sagt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>