Vad är oddsen för en hole in one?

Om det är något golfare drömmer om så är det att lyckas stoppa ner bollen i hålet på bara ett slag. Det vi alla kan vara ganska säkra på är att det inte är enkelt att lyckas med denna bedriften. För att belysa detta ska vi därför här titta på lite statistik för just detta.

Vi kan börja direkt med att säga att svaret på själva grundfrågan och det är att oddsen är 1 på 12 500 att lyckas med detta. Då talar vi om en amatörspelare när det gäller dessa siffror. Kollar man istället på ett proffs blir oddsen så klart bättre och droppar då ner till 1 på 2 500.

Hur många ronder blir detta då?

Vad är oddsen för en hole in one?

Självklart spelar även hålens utformning in hur stor chans det är att göra en HOI. Ett 220 meter långt par 3 är så klart svårare att sätta bollen direkt än ett på 90 meter. Det finns även vissa par 4 som det går att attackera green på direkt men det är så pass få att vi skippar dem i nu i uträkningen. Istället förutsätter vi att du har fyra st hål på din klubb och att det finns en rimlig chans på dem alla.

12 500 hål skulle isf vara 3 125 ronder. Siffror från golfförbundet säger att under 2020 så spelade golfare i snitt 22 ronder per år. Nu lär det bara vara siffror med ronder som går in i bokningssystemet varför man kan tro att det är lite fler egentligen i snitt. Vi tar därför och räknar på 25 ronder per år.

Det lite jobbiga då är att en snittgolfare skulle behöva 125 år på sig för att göra en HOI. Att räkna med att få uppleva en HOI under sin golfkarriär är alltså något man inte kan göra. Sen som sagt var spelar det in väldigt mycket hur bra en golfare är för chanserna. Ett proffs ska enligt statistiken bara behöva en femtedel så många hål på sig för att lyckas.

Sen är det självklart inte så att det just är när man blir proffs som chanserna ökar så pass mycket utan de förändras under hela tiden. En spelare med 30 i HCP har troligtvist klart lägre chans än 1 på 12 500 på samma sätt som en med 5 i HCP har bättre chans än det. Sen då inte nere på 2 500 men klart närmare.

Kan proffsen räkna med det varje år?

Om vi amatören kan drömma om det så är det mer rimligt att ett proffs ska kunna klara det varje år kan man tänka sig. Nu är det väldigt svårt att säga hur mycket golf ett proffs spelar per år men vi kan vara ganska säkra på att det är mer än 22 ronder.

Skulle vi dra till med att de spelar 150 ronder per år och de på samma vis har fyra chanser under varje varv börjar siffrorna bli klart bättre för dem. Men de når faktiskt då inte ner till att det är rimligt att anta att det ska hända varje år utan det krävs 625 ronder för dem i snitt vilket skulle motsvara golfspel i lite mer än fyra år.

Odds under en turnering?

Säg att det är 100 amatörer som spelar i någon klubbtävling, hur bra är då oddsen att en HOI ska göras? Svaret på detta är att det skulle krävas lite mer än 31 tävlingar om den är under enbart en dag. Alltså chansen finns där men fortfarande ganska liten.

Vad är oddsen att det blir en hole in one under en proffsturnering.

Men när vi går ner på proffsnivå börjar det helt plötsligt bli andra bullar. Där har vi ju ett grundkrav på att det krävs 625 ronder för varje HOI och lägger man då in att det är 144 spelare i en turnering kommer man ner på 4,3 ronder i snitt. Sen är det ju en cut efter två ronder där hälften av spelarna ungefär brukar försvinna. Vi räknar därmed att det är tre ronder med 144 spelare per turnering och då kommer vi ner på strax under 1,5 turneringar i snitt per HOI. Alltså samma sak som att under tre turneringar kan man förvänta sig två HOI.

Vi kan väl sammanfatta denna artikel med att du inte direkt ska förvänta dig att göra en HOI ens under hela din spelarkarriär. Vilket på sätt och vis är lite trevligt då det gör det hela större när det väl händer.

Själv har jag nog alltid trott att jag kommer att göra en HOI någon gång under min karriär. Dock har jag även varit lika övertygad om att det kommer vara ett skitslag som träffar ett brunnslock, träd eller något liknande och efter det går i hål. Alltså så att jag inte kan känna att jag var en bra golfare utan bara att det var frågan om ren tur.

Ett annat alternativ är att slå bort förstabollen och sedan sätta en andra boll direkt i koppen. Vilket då rent tekniskt inte är en HOI eftersom det är tredjeslaget. Även om jag personligen skulle räkna det som en HOI även om det inte står det på scorekortet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>