65 misstag vi golfare gör – Del 2

Vi som spelar golf gör alla en massa olika misstag. Här kommer andra delen av vår lista med 65 st olika misstag som vi håller på med. Kanske känner du igen dig i några av dem? Jag vet att jag gör iaf.

Del 1 kan du läsa HÄR

14. Tror att nya klubbor ska lösa allt

Nya golfklubbor löser väl allt?

Även om klubbtillverkarna får det att låta som att en ny klubba ska lösa allt så stämmer detta självklart inte. Den där drivern som de nu gör reklam för och som ska gå mycket rakare än förra och för att inte tala om minst 10 meter längre lär inte vara speciellt mycket bättre.

Jag har personligen spelat golf i ca 20 år eller något sådant och under denna tid har det alltid varit denna visa från tillverkarna. Och jag är tämligen säker på att de sa exakt samma sak innan jag började spela också. Säg att det skulle komma en ny modell vartannat år under denna tid och alla skulle gå 10 m längre och rakare så skulle jag alltså med en nyare klubba slå 100 meter längre och så rakt att sneda slag vore totalt omöjligt.

En ny klubba kommer inte att lösa alla dina problem. Bättre klubbor eller klubbor som passar dig bättre kan vara en del av en lösning men det är inte hela lösningen.

15. Försöka härma proffsen man ser på TV

Det finns mängder av klipp på t ex Youtube där man kan se tips för hur man ska slå som Dustin, Rory, Bubba osv. Men detta är något man inte ska tro sig alls kunna göra. Dessa lägger ner timmar i gym och på rangen varje dag för att fysiskt kunna göra det de gör och även ha en teknik som klarar av det.

Vi dödliga kommer inte att lyckas med detta. Få av oss har en i närheten av en fysik för att ens tänka tanken för att inte tala om tiden.

Visst finns det bra tips från proffsen det är det ingen fråga om. Deras position i bollträff t ex är ju bra och kan man komma dit på något vis så grattis. Puttning eller chippning handlar ju mindre om fysik så där är tips ofta också mer intressanta.

16. Ingen rutin innan slag

Viktiga egentligen är inte om du gör noll provsvingar eller tre innan varje slag. Viktiga är att du skapar dig en rutin som passar dig och som du kan följa. Detta kommer att ge en bättre stabilitet.

17. Spelstrategi nä men vad tråkigt

Det är inte tråkigt att spela golf strategiskt även om det låter så på många. Visst måste man ta lite chanser ibland och visst ska man försöka sig på roliga slag ibland. Men det som gör golf roligast av allt är att spela bra och för att göra detta krävs det en bra strategi.

18. Skickar bara iväg bollar på rangen

Troligen vanligaste misstaget av alla på rangen och det är att egentligen inte ha något direkt mål med svingarna under träning. När du värmer upp är det okej att inte har värsta målet men när du tränar ska du alltid ha det för annars kommer det inte att bli någon effektiv träning.

19. Träna mest på drivern

Om man tittar på rangen så kan man få för sig att drivern är allra viktigaste klubban att träna med. Okej det kanske är roligast att smälla iväg slag med den och den är säkert dyrast och därför behöver användas.

Men om en bana har 18 hål och 4 av dem är korthål blir det bara 14 kvar och troligen är det egentligen inte lämpligt att slå driver på speciellt många av de hålen. Men säg att det handlar om 10 slag per rond. Hur många järnslag har man på en rond? Kan nog ganska enkelt komma fram till fler än 10 iaf.

Då talar vi inte ens om puttning som är 30+ per rond oftast.

Drivern ska tränas så klart men det finns andra saker att träna också.

20. Inte vara redo att slå

Otroligt uttjatat ämne detta men fortfarande är det ett misstag många gör. Börja planera ditt slag när du går fram mot bollen. Hitta avståndet, genomför din rutin och slå. Svårare än så är det inte egentligen och gör man detta kommer speltempot att bli okej.

Men ofta är folk inte redo eller ska stå och titta på var andra i bollen gör istället för att gå fram till egna bollen.

21. Funderar på utseendet av svingen

Hur en sving ser ut spelar egentligen ingen som helst roll det är resultatet den för med sig som räknas helt och hållet. Furyk och Wolff har t ex inga snygga svingar som Adam Scott eller Rory.

Svingarna ger dem dock bra resultat vilket är det viktiga. Samma sak för dig. En bra sving är en sving som fungerar inte som ser snygg ut.

22. Birdies för att skjuta under 100 eller 90

Räkna lite på det

Birdies är bra för scoren så klart men det är inte dessa som kommer att ta dig under dessa gränser. Bogey på alla hål ger 90 (par 72 bana). Detta visar ganska klart hur viktigt det är att undvika dubblar eller värre då det snabbt rinner på då.

T ex5 par, 12 bogeys och 1 dubbel ger en score på 86. Felet med tanken att jaga birdies är att detta jagandet ofta leder fram till fler dubblar eller värre. Den dagen du kommer riktigt långt ner i hcp är det dags att fundera på att göra fler birdies. Innan dessa är det viktigare att få bort de riktigt dåliga hålen.

23. Alla tips måste vara bra tips

Okej kanske inte alla men det känns som en klassiker att vissa spelare försöker att ta till sig alldeles för många tips och lägga till dem i sitt spel. Tips kan självklart vara bra men inte alla på en gång.

24. Tro att längd är vad som krävs för lägre handicap

Längd är bra det råder det ingen tvekan om. Men det är långtifrån något krav för att komma ner i snittscore. Det hjälper inte att slå långt om bollarna mest hamnar inne i skogen.

Vill du sänka ditt hcp handlar det oftast om att slå rakare istället. Raka slag kommer att ge fler träffade fairways, green in reg osv. Där har du grunden för en låg score. Längd ger mer en bonuseffekt sen som självklart inte ska underskattas.

Justin Rose får räknas som en ganska bra golfare om man uttrycker sig milt men i skrivandes stund ligger inte han topp 100 på PGA-touren när det gäller driving distance. Rickie Fowler är inte topp 150. Självklart slår de långt i jämförelse med oss vanliga golfare men det är inte poängen utan att de kan konkurrera mot sådana som slår längre.

25. Fippla med stancen och tappa linjen

Personligen ändrar jag sällan stancen när jag står vid bollen men jag kan ändra andra saker som leder fram till att jag tappar fokus på vart jag egentligen skulle sikta. Rubriken skulle troligen varit Fippla med X och tappa linjen. Oavsett vad det är man håller på med så känns det som ett klassiskt misstag.

26. Kan Mickelson så kan väl jag

Mickelson är ju bra med sina flopshots så varför inte göra samma sak jag själv??? Visst kanske detta kan vara lite överdrivet då de flesta av oss är ganska medvetna om att det inte kommer att lyckas speciellt ofta.

Det folk dock inte verkar medvetna om ibland är att man får använda annat än wedgarna nära green. En järnåtta och låta bollen rulla fram till hål är ofta ett recept för klart bättre resultat än 56 gradiga wedgen.

Del 3 kan du hitta här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>