65 misstag vi golfare gör – Del 1

Vi som spelar golf gör alla en massa olika misstag. Här kommer första delen av vår lista med 65 st olika misstag som vi håller på med. Kanske känner du igen dig i några av dem? Jag vet att jag gör iaf.

1. Fastnar över bollen

Det kan vara lätt att fastna när man ska slå iväg bollen. Något känns inte rätt vilket gör att man är tveksam till att starta svingen. Står du kvar för länge är risken att svingen i sig blir dåligt just för att det tar så lång tid.

Bästa är istället att gå ifrån bollen och ta om det hela.

2. Rätt fokus

Viktigt att ha rätt fokus vid ett golfslag.

Vill inte ens tänka på hur många gånger det har hänt mig att jag ska slå en boll men fokus är inte riktigt på rätt sak. Kanske har spelkamraten sagt något intressant eller ser man något som händer. Men jag slår bollen iaf trots att fokus inte är där det ska vara och resultatet brukar ofta vara allt annat än bra.

Min hjärna har en förmåga att tänka att det går nog bra iaf och så slår jag. Avbryt istället och se till att hitta fokus.

Efteråt blir jag bara förbannad på mig själv för att jag ännu en gång har gjort samma dåliga misstag. Det som stör mest av allt är ju att jag är medveten om det under tiden jag gör det men trots tidigare lärdomar så ändrar jag inte mitt beteende.

Alltså ibland undrar man om ens IQ når upp till dubbla siffror ens. Fast nu kanske jag är stygg mot mig själv och att den precis klarar att klättra över gränsen.

3. Avsaknad av plan

Egentligen säger det sig självt att det är viktigt att ha en plan för varje slag. Och då talar vi inte bara om att slå så långt som möjligt mitt i fairway. Utan det gäller att räkna in hinder, avstånd och alla andra saker.

En bra plan kommer ge dig bästa chansen att få ett tillfredsställande resultat. Ingen plan riskerar att leda fram till ett resultat som du direkt efter kommer vara starkt missnöjd med.

4. Bry sig om vad andra tycker

Svårt att inte göra jag vet då det är så naturligt att vi tänker på vad andra tycker om oss som golfare. Det kan vara de som sitter på 19e när du ska slå ut på ettan, vid ett genomsläpp eller varför inte vad din spelkamrat tycker.

Försök att göra allt för att släppa dessa tankar. Bryr du dig t ex om vad andra gör? Troligen inte speciellt mycket så varför ska andra bry sig om vad du gör. Missa gör vi alla så inget att ha några tankar om.

5. Lugn och fin baksving för att sedan…

Klubban går bak i ett lugnt och fint tempo men sen när det ska vändas då händer något och allt handlar om att bara få upp så mycket fart som möjligt. Men resultat att allt vad som händer tappar rytmik, tempo osv.

6. Inte tillräckligt mycket klubba

80 % av alla missade inspel hamnar för kort. Denna statistik säger ganska klart att det är mycket vanligt att folk tar för lite klubba för slaget. Det är så lätt att man kommer ihåg hur långt en klubba gick när man fick en perfekt träff och sedan använder det avståndet som måttstock. Sällan dock vi får perfekta träffar.

7. Ändrar svingen för ofta

Visst finns det lägen där det är rätt att ändra svingen. Har man något större fel och jobbar med att få ordning på detta kan det absolut vara läge för ändring. Men många ändrar alldeles för ofta vilket leder fram till fler ändringar i en spiral som sällan slutar på ett bra ställe.

8. Kan inte släppa dåliga slag

Kanske största anledningen av alla att vissa typ av spelare tappar det helt under en rond. Ett dåligt slag leder fram till surhet som sedan finns kvar vid nästa slag som då inte blir bra heller eftersom fokus ligger på att vara sur. Sen är denna spiral igång nedåt och det slutar med en havererad rond och sämre sällskap.

Att bli sur tycker jag att man har all rätt att bli. Hemligheten är att surheten ska vara borta till nästa slag. Svär lite, räkna till 10 eller vad som fungerar för dig bara du släpper det hela.

9. Siktar alltid på pinnen

Sikta alltid på pinnen

Pinnen ska man bara sikta på om den står snällt. Annars kommer det med största säkerhet att ge en bättre snittscore att sikta mot ”rätt” del av greenen. Lite smart spel kommer att ge dig klart bättre score och troligen inte speciellt många färre birdies.

Om man nu inte tycker det är extra skoj att öva på sitt bunkerspel eller gillar att tvätta bollar i vatten precis bredvid green.

10. Accelererar inte genom slaget

Vid chippar, pitchar och puttar är det lätt att bli tveksam och därmed inte slå till bollen ordentligt. Detta kommer dock bara att leda fram till toppar, duffar och annat skräp. Se istället till att vara bestämd och att alltid accelerera genom slaget. Resultatet kommer då utan tvekan att bli det bästa.

11. Golf är 18 hål

En hel rond golf är 18 hål lång vilket snarare ska ses som en maraton än någon sprint. Du kommer att ha upp och nedgångar under denna tid och det är bara att acceptera detta faktum.

Eftersom det tar så långt tid är det även att dricka och ha energi i övrigt för att kunna prestera under hela tiden.

12. Tappar självförtroendet

Få saker kan vara så bräckligt som vårt självförtroende. En dålig dag på golfbanan och självförtroendet som innan var på topp är nu istället nere på botten. Visst är det svårt att göra något åt detta snabbt men det gäller att komma ihåg att vissa dagar helt enkelt är sämre än andra och istället sätta hoppet till att nästa gång kommer allt att gå bra. Du har inte blivit en sämre golfare bara för att du hade en dålig dag.

13. Sikta på en generell punkt istället för ett specifikt mål

Oftast blir detta som tydligast när det gäller transportslag då man väljer ut ett område där man ungefär vill landa och sedan försöker att slå dit. Ofta blir inte resultatet det bästa och en av anledningarna till detta är just att målet är för stort.

Ett specifikt mål är alltid bäst att ha då det kommer att fokusera dig bättre.

Del 2 hittar du här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>