No Alibi

Handicap är roligt att ha men det kan användas till annat än att just få slag på vissa hål. Denna spelformen tar vara på detta och delar istället ut mulligans efter hur högt ditt handicap är. Det behöver inte vara så att man delar ut fullt antal slag efter HCP utan det kan vara 3/4, 2/3 eller hälften t ex. Ni får känna själva vad som känns rimligt helt enkelt.

Ronden spelas sedan som vanligt med skillnaden då att spelaren när som helst efter ett slag kan säga att den vill använda en av sina mulligans och slå en ny boll från samma position.

Det gäller sedan att vara taktisk och inte utnyttja dina mulligans när det inte ger speciellt mycket. Då är risken stor att slagen är slut tidigt under ronden och att en boll out of bounds i slutet inte kan räddas upp genom att bara slå en ny boll.

Då mulligans har ersatt extraslag per hål enligt HCP spelar alla spelare som scratchspelare jämfört med par. Den spelare med minst antal slag under ronden vinner.

Tilläggsregler går att lägga till som att det är förbjudet att använda en mulligan på första tee. Ett annat vanligt tillägg är att det inte är tillåtet att använda mer än en mulliga för varje slag. Blir därmed extraslaget uselt är det bara att bita i det sura äpplet.

Självklart är den första bollen död när du väljer en mulligan så det går inte att gå tillbaka till den ifall andraslaget skulle bli ännu värre. Ytterligare en anledning att inte slösa med slagen.

Ska du t ex använda en mulligan om du missar en putt från 1 meter? Eller är det bättre att spara till något äventuellt ännu sämre?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>