Golfa med rep / Snörtävling

Vill du ha en rolig spelform eller bara tycker att du hela tiden hamnar i dåliga lägen så är detta definitivt spelformen för dig. Det som krävs är ett rep och en sax.

Spelformen går till så att du får en viss mängd rep beroende på hur högt ditt handikapp är. I den amerikanska formen av detta brukar man ge en fot (30 cm) för varje steg man har i handikapp. Nu brukar vi ju inte riktigt räkna på detta vis här i Sverige så man kan ju själv bestämma lite hur man vill ha det.

Spelformer golf - Golfa med rep / snörtävling

Exempelvis att man antingen får 50 cm per handikappssteg eller att man får 1 m. Har man då exempelvis 20 i handikapp skulle man få antingen 10 m eller 20 m snöre. Bara att bestämma själv vad man tycker är lagom. Eller för den delen vad tävlingsledningen har bestämt är lagom.

När du har fått din bit rep börjar du sedan att spela som vanligt. Skulle du då hamna bakom ett träd som du inte gillar tar du och flyttar bollen en liten bit och klipper av motsvarande längd på ditt rep. Slår du ett putt och missar hålet med några cm ta då fram ditt rep och klipp av det som är kvar så har du sänkt bollen.

Du kan alltså använda ditt rep när du vill och det räknas inte som ett slag när du flyttar bollen. Du kan t o m flytta dig från ett vattenhinder om du kan mäta upp avståndet från det stället där bollen ligger.

Vinner gör den spelare som efter 18 hål har bäst slutresultat och skulle två eller flera spelare dela resultat så vinner den spelare som började med kortast snöre.

Sammantaget är det en rolig spelform som kan fungera för en tävling som är lite mer åt det trevliga hållet. Eller spelar du bara med vännerna och har roligt med era saxar. Vi kan lite överraskande tillägga att denna spelform inte är handicapsgrundande.

Spela utan snöre

En version av denna för er som inte har snöre kan vara att använda er av fot som mätverktyg och då menar vi verkligen foten.

Säg att ni ger två fot för varje steg i HCP ni har som en grund. Sedan använder ni verkligen er fot för att räkna avstånd som ni tar bort. Dock kostar det alltid minst en fot att använda de ni har tillgodo, så även om det bara är 1 cm ni flyttar bollen så kostar det en fot. Det är liksom lite svårt och kan göra ont att klippa foten i delar.

Denna variant passar om det är spontant påkommet att ni vill spela en rond som denna. Detta då ni nu bara behöver hålla ordning på hur många fot ni har kvar att utnyttja. Så en enklare variant men en som kan fungera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>