Sidobets

Nu är det inte så att vi uppmuntrar spelare till att spela om en massa pengar när de spelar golf. Men att ha sidobets kan göra rundan lite mer spännande.

Det finns ju heller inget som säger att det måste vara frågan om pengar utan det kan ju vara att en spelare som förlorar blir tvingad att ta hand om disken närmaste veckan eller något helt annat som inte innebär direkta pengar. Är det två arbetskamrater kanske det är förloraren som får hämta kaffe närmaste tiden.

Det är sedan bara att välja vilka olika bets som ska spelas. Kanske nöjer man sig med något sådan klassiskt som närmast hål, längsta drive och lägsta score eller väljer man flera. Vi lista här iaf ganska många som kan fungera.

Uttrycken här kommer att ha engelska namn de flesta då det tyvärr inte riktigt finns några bra översättningar till svenska för dem.

Spelformer golf - Sidobets
Vem har starkast game när det gäller bets?

Ooozles & Foozles

Detta är ett bet som gäller på par 3-hål. Den spelare som kommer närmast flaggan (måste vara på green) på utslaget har sedan två puttar på sig att sänka bollen. Klarar han av det får han en oozle vilket är bra och han vinner bettet. Skulle spelaren treputta eller sämre är han istället en foozle och förlorar bettet. Om ingen spelare träffar green så kan man välja om bettet ska vidare så att nästa hål är värt två poäng eller ej.

Gritty pars

Har en spelare träffat en bunker på ett hål men klarar av att göra ett par får han ett poäng för just detta hål.

Birdies & Eagles

Ganska enkelt då en spelare som gör birdie får ett poäng och en spelare som gör eagle får två poäng. Fungerar inte riktigt så bra om man räknar resultat på ett hål som ger tre poäng som en birdie utan det bör vara en riktig birdie eller bättre enligt banans par. Därför bör även spelare som väljer detta bet vara ganska lika i spelkvalitet.

Dr Doolittle

Här är det dags att plocka fram djuren. T ex kallas det för en orm ifall en spelare treputtar så blir detta en enhet till den totala potten. Alla spelare samlar sedan till potten under rundan och det är den spelare som sist treputtade som får hela potten på sin lott och får betala ut till de andra spelarna.

Det är sedan bara att fylla på med andra djur för andra missöden på banan. Fisk för en boll som träffar vattnet, kamel om bollen hamnar i sanden, björn för träffade träd, kanin om bollen går in i buskar. Du kan hitta på vad som helst egentligen bara att ett tips är att hålla nere pengavärdet (om man spelare om pengar) på varje poäng då det annars snabbt kan bli ganska mycket.

Denna form av bet bör även vara en egen lite tävling och inte som en del av något större bett då det annars blir alldeles för många poäng utdelade här jämfört med andra bets.

Flaps

Här gäller det att verkligen tro på ditt egna spela. Bettet går till så att en spelare efter att han slagit och innan bollens första studs kan välja att ropa ”Flap” eller något motsvarande ord på svenska. Om spelaren gör detta måste han håla ut med nästa slag. Lyckas spelaren med detta vinner han en poäng och ifall han misslyckas är det istället ett förlorat poäng.

En sak som kan läggas till är att en motspelaren kan skrika ”Dubbelt” efter det att den första spelaren skrikt och att bollen studsar för första gången. Om någon gör detta dubblas bettet så att man spelare om två poäng.

Dumstruten

I detta bet spelar man inte om några pengar utan för att slippa att behöva bära dumstruten. Den spelare som har sämst resultat på ett hål blir tvingad att bära dumstruten under nästa hål. Dumstruten ska gärna se så fånig ut som bara möjligt.

Adolf

Detta bet syftar till en viss historisk person som dog i en bunker i Berlin. Bettet går till så att en spelare som inte lyckas komma ur en bunker på ett slag förlorar ett poäng.

Seve

Om förra bettet inte var av det snällare slaget är detta ett bet som istället hyllar en stor golfare. Seve Ballesteros var känd för att spela en lite vildare golf där det mesta kunde hända. Han var dock en jäkel på att rädda sig ur de mest konstiga lägen. I detta bet vinner en spelare ett poäng ifall han gör par på ett hål utan att ha träffat fairway någon gång, inte träffat green på rätt antal slag och sedan bara använt maximalt en putt.

Nassau

En riktigt klassisker bland bets som egentligen är tre bets i ett. Här delas poäng ut efter bästa resultat på första nio, sista nio och totala scoren.

32

Om din motspelare har ett knepigt puttläga kan du kalla ut detta bettet. Då har spelaren två puttar på sig att sänka bollen. Skulle han lyckas med detta förlorar du tre poäng och om han misslyckas förlorar han två poäng.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>