Sikta mot rätt del av greenen

Egentligen vill vi alltid gå för flaggan på våra inspel men frågan är om det är smartaste taktiken. Svaret på detta varierar hela tiden och du måste alltid göra en ny bedömning av detta för varje hål.

När du närmar dig bollen för till inspel är det dags att försöka fundera ut vad du ska göra och då är det ganska mycket information som ska plockas in för att kunna ta ett bra beslut. Var står flaggan, hur stor är greenen, var finns vatten, var finns bunkrar osv.

Vi tittar på ett exempel på en green som erbjuder en del svårigheter. På bilden nedanför har du greenen för hål 2 på Skogsbanan på Hook. Greenen kanske inte är upphöjd jämfört med var inspelet slås ifrån men det finns tre klara nivåer framme vid greenen. Bunkern och allt höger, långt höger och kort ligger klart under greenytan. Vänster och långt till vänster är över ytan.

Skogsbanan hål 2

Greenen i sig lutar lätt nedåt generellt där det finns vissa platser som är ganska platta och det finns vissa som lutar lite mer. Hamnar ett inspel utanför det som syns på denna bild är det ännu mer trubbel antingen i form av skog en stenig mark.

Vad tänka på inför ett inspel mot denna green?

Egentligen är detta lite av en green där det inte finns något riktigt bra ställe att missa på. ska man missa något är det att vara lite kort och till vänster. Då finns det en del plats att jobba med för en chip. Skulle inspelet hamna uppe till vänster är slaget därifrån nästan omöjligt då det ska till att verkligen landa riktigt perfekt för att få bollen från det upphöjda läget att stanna på greenen.

Från bunkern hål 2

Det är heller inte ett lätt slag om du hamnar i bunkern till höger om green då greenytan då är ett par meter högre än var du ska slå slaget ifrån. Dock är det mycket bättre att ligga här än uppe till vänster då detta slag är fullt möjligt att lyckas med om man är någorlunda trygg i bunkern. Till höger kan du här se hur slaget ser ut från bunkern. Inte ett jätteinbjudande slag även om det är genomförbart.

Flaggan verkar i detta fall stå ungefär på mitten av greenen men egentligen spelar det inte så stor roll. Smarta slaget in till denna green är att ta en klubba som inte går långt då risken för miss upp vänster då ökar. Bättre att komma lite kort helt enkelt. Siktpunkten här är därför ca 5-10 meter kort om hålet och sedan ta en tvåputt för par.

Missat inspel som hamnar på en av de svårare platserna leder här ofta till en dubbelbogey. Något som inte är bra för scoren.

Två till exempel

Green hål 11 Skogsbanan - Hooks GK

Här har vi bilder på två hål till som visar på ganska klara ställen att sikta mot och undvika. Första är hål 11 på Skogsbanan där man kan se två bunkrar till höger och en flagga som sitter bakom ena av bunkrarna. Kort och till vänster om hålet finns det dock inga problem att tala om och själva greenen är där ganska stor.

Alltså är det smarta alternativet att sikta till vänster om flaggan. Att vara lång är inte bra kan tilläggas då det där sluttar ner en liten bit. En klubba som inte går långt och sen försöka spela lite vänster om flaggan bör därmed ge ett bra resultat. Vattnet är även på behörigt avstånd från greenen vilket det gör att det krävs en ganska kraftig miss för att det ska vara i spel.

Green hål 13 Skogsbanan - Hooks GK

Nästa exempel kommer bara från två hål senare. 13:e hålet som är ett korthål där vi igen har en green som är upphöjd med uppenbara problem på tre av sidorna. Det man inte ser på denna bild är att det sluttar ner kraftigt långt och till höger om green. Med bara lite otur hamnar eller slag som kommer där hela vägen nere bland träden.

Greenen i sig är ganska bred så det finns förhållandevis gott om utrymme i sidled och den är ganska djup. Men lite liknande förra exemplet är det också här kort som är säkra alternativet då det bara då är frågan om en lite upphöjning samtidigt som det finns mycket green att jobba med om du behöver chippa.

Den som vill spela safe på detta hål bör alltså ta en klubba som absolut inte går långt då det kommer att kosta slag. Kort ska missen vara och höger absolut inte. Bunkern är nedsänkt klart från green men inte omöjlig men bästa är att sikta mitt på green.

Produkter från shoppen

RödRöd
SvartSvart
VitVit
25 kr
Den här produkten har flera varianter. De olika alternativen kan väljas på produktsidan
Mängdrabatt
Mängdrabatt
59 kr
Den här produkten har flera varianter. De olika alternativen kan väljas på produktsidan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>