Golfares dåliga längdminne

Golf är mycket ett spel som handlar om odds. Ta drivern och ta i för kung och fosterland kommer utan tvekan att ge bästa resultat om du vill slå långt när du lyckas. Du kommer dock att misslyckas ofta med denna metod. Vi golfare har dock en tendens att ha ett väldigt selektivt minne.

Golfares dåliga längdminne

När du ställer frågan till en golfare hur långt de slår med en klubba kommer du med största sannolikhet att få ett svar som inte handlar om hur långt de kommer i snitt utan svaret kommer att bli hur långt de når efter ett riktigt bra slag.

Sen att den där gången järnåttan gick 150 meter var det medvind, hård green och sluttade nedåt glöms lätt bort. Snittat med klubban kanske är 135 meter egentligen men det glöms gärna bort.

Tänk sen lite hur en banarkitekt tänker. När en bana byggs vill ju inte arkitekten att alla fina bunkrar, vattenhinder osv som har ritats inte ens ska synas. Därför finns oftast de allra flesta hinder på en golfbana kort eller vid sidan av greenen, de ligger inte bakom gömda.

Tänker en spelare då att klubban går 150 meter när verkliga avståndet är 135 meter är det ju enkelt att inse vad som kommer att hända alldeles för ofta. Och få av oss amatörer gillar det där med bunkrar något direkt. Statistik säger att 80 % av alla missade inspel hamnar för kort.

En bra grundtanke inför ett inspel är att ditt perfekta slag ska hamna i bakkant av green och att ditt mediokra slag ska hamna mitt på green. Detta gör även att ett mindre bra slag har en chans att klara sig även om risken alltid är stor att ett sådant iaf hamnar i ett hinder eller annat trubbel. Bra spelstrategi kommer aldrig att helt kunna rädda dig från hög score på ett hål utan det kan bara minska risken.

Det ska även tilläggas att längderna du når med de olika klubborna eller ditt handicap inte spelar någon som helst roll egentligen. Exemplet jag tog med en järnåtta kan lika väl vara en nia eller en femma. Samma sak gäller.

För handicap gäller också exakt samma sak. Skillnaden är bara att en spelare med högre handicap kommer att variera mer i längd än en med lägre handicap. Skillnaden blir kanske därför inte lika stor i slag för en spelare med X i handicap än en med Y men skillnad blir det oavsett och det är viktigast.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>