Klassiska chippen över en bunker

Få slag är så fruktade av många som chippen över en bunker. För om det finns något som är tråkigt måste det vara att missa en chip och efter det vara tvingad att trava ner i en bunker och försöka ta sig upp ur den.

Här nedan har vi ett sådant klassiskt läge. För att ha en chans att komma nära flaggan krävs det att bollen inte landar långt över bunkerkanten för då kommer den att rinna ner alldeles för långt. I grund och botten har du tre val att välja på och vilket som är bäst beror väldigt mycket på vad du känner dig trygg med.

Åttans green på Skogsbanan

Röda området

Det råder inget tvivel om att det är störst risk att slå bollen mot detta område. En miss kommer att göra att bollen antingen hamnar kort i bunkern eller om den är lite för lång så sluttar green nedåt och bollen kommer rulla bort. På samma sätt råder det inget tvivel om att det är här du ska sikta om du jagar en birdie då chanserna är klart högst för en up and down.

Ska du gå för flaggan utan att ta för stor risk bör du därför känna dig trygg med wedgen. Har du inte koll är det bättre att ta något av de två mer säkra alternativen som finns att tillgå.

Blåa området

Detta är mellanalternativet. Ett slag hit har mindre risk då det är mer utrymme att slå mot även om du måste gå över en liten del av bunkern. Området att landa på är helt enkelt mycket större här och det krävs en grov miss för att bollen ska gå ner i bunkern. Det som inte syns jättetydligt på bilden är att greenen här även lutar mot vilket gör att bollen inte kommer att rulla iväg på alls samma sätt.

Lyckas du med chippen kommer du att få en putt som är görbar men som du troligen sänker ganska sällan. Dock finns det i princip ingen risk för en treputt ifrån detta läge. Blåa området är alltså området för dig att slå mot ifall du inte känner dig hundra men chipparna men tror dig klara av lite lurigheter.

Gröna området

Chipp mot detta område är det allra säkraste du kan försöka dig på. Bollen slås bredvid bunkern så det ska inte vara någon risk att hamna i den. Sen eftersom risken är så lite får du räkna med en ganska lång putt. Visst kan långa puttar sitta också men det lär vara mycket ovanligt att en går i från detta avstånd. Med stor sannolikhet är det vanligare med en treputt än en sänkt förstaputt.

Känner du dig dock inte trygg att gå över bunkern är det fullt möjligt att detta iaf är det bästa alternativet för din score.

Bra sammanfattning av golf

Detta är ett slag som till stor del sammanfattar golfen som spel ganska bra. Det finns ofta en säker väg att gå som är ganska ”lätt” att gå men som gör att det är svårt att få till den där riktigt bra scoren. Men denna väg kostar också ofta mycket vilket gör att snittscoren oftast blir högre denna väg jämfört med något av de mer säkra alternativen.

Konsten är mycket att veta när det är rätt läge att spela försiktigt och när det gäller att mer gå på. Det finns heller inget universellt svar på denna frågeställning utan det är individuellt hela tiden. För en person kan det vara rätt att spela aggressivt i ett läge och försiktigt i nästa när det för en annan är precis tvärt om mellan de två slagen.

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>