Vinkeln från tee

Vi har tidigare talat om hur viktigt det är att spela från rätt sida av tee beroende på hur din bollbana ser ut. Men det finns en annan viktig faktor att ta hänsyn till också och det är hur det ser ut på sidorna av hålet.

Kort kan man säga att ifall du har vattenhinder, out of bounds, kraftig skog eller liknande på ena sidan av hålet är det troligen en smart idé att slå ut från en plats som ger bästa vinkeln i förhållande till detta hinder. I bilden här nedan som visar hål 1 på Båstad GK kan du se hur olika vinklarna blir om du vill hålla dig borta från out of bounds som finns på vänstersidan.

Ettan på Båstad GK

Röda pilen som symboliserar om du peggar upp till höger ger då en vinkel som gör att bollen vid ett bra slag går mot outlinjen. Jämför detta med den gröna pilen som blir ett slag bort från samma linje och skillnaden är bara att bollen är peggad till vänster.

Är du en spelare som slår raka slag kräver det alltså en mycket kraftigare miss för att sätta vänstersidan i spel om du peggar till vänster jämfört med den i förhållandevis lilla missen som krävs om du peggar till höger.

Sen självklart påverkar din bollbana också så det måste du ha med i beräkningen. Är du en högerspelare som slår med en högerskruv kan det exempelvis vara lite lurigt att pegga upp bollen till vänster.

Men i grund och botten visar detta exemplet på hur viktigt det är att tänka till med dessa små detaljer som du kan styra över. Kanske skiljer det bara 0,05 slag i snitt på hålet om du peggar lite smartare. Men tänk då på att ett liknande smartare beslut på varje hål skulle ge nästan ett slag i snitt på en hel rond. Många små smarta beslut kan ge mycket i längden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>