Vad är ditt favoritavstånd för inspel?

Att skapa läge för inspel från rätt avstånd är en viktig del i golf som ger en låg score.

Jag tror inte att jag överdriver när jag säger att alla golfproffs har ett favoritavstånd när det gäller inspel. Om de t ex har varit i trubbel på ett hål kommer de alltid att försöka ta sig till just detta avstånd då det vet att därifrån är de säkra med klubba X. Vad avståndet är varierar säkert en del men gissningsvis ligger det oftast på någonstans mellan 80 och 100 meter. Generellt är det nog vad en full wedge av valfri modell blir i längd. För mig t ex gillar jag upp mot 100 meter då jag kan slå en lugn men fortfarande full wedge in mot green.

Ettan

Parkbanan hål 1

Detta avstånd är därför min utgångspunkt när jag stegar upp till tee på alla hål. Ettan som vi talat om uppnår jag nästan detta avstånd om jag spelar mig precis kort om bunkern. Personligen blir det då frågan om en träsjua från tee.

Skulle jag ta drivern och då lyckas missa de hinder jag sätter i spel skulle jag inte ens ha uppnått ett bättre resultat då det blir en halv wedge in till green vilket jag har sämre säkerhet i än en full sådan.

Visst har det hänt att man tagit drivern dagar då det varit bra vind och lyckats smälla iväg bollen långt och rakt och då haft ett riktigt kort inspel.

Och det har även hänt att då slutresultatet varit bättre. Men i golf handlar det mesta om att skapa förutsättningar för så bra snittscore som möjligt.

Är det inte ett par 4-hål utan ett par 5 gäller det att tänka två slag i förväg istället. Tanken är dock samma.

Tvåan

Parkbanan hål 2

Vill jag på tvåan nå fram till ett liknande läge krävs det istället en drive men risken är då väldigt låg så det är inga större problem att välja denna klubba.

En jämförelse kan då göras med 15:e hålet (se nedan) då detta kvarvarande avstånd bara uppnås genom att sätta bunkrar och vatten i spel. Alltså dumt att ens försöka utan det är bättre med ett lite längre inspel och en järnfyra från tee.

En fördel med detta hål som inte syns på bilden här är att det finns gott om utrymme vid sidan. På höger sida kommer tredje hålet vilket gör att det finns en hel fairway till att missa på.

På vänstersidan är det inte riktigt lika bra då det där kommer en grusväg och lite träd innan hål på andra banan dyker upp. Men sammantaget är det sällan det ska vara några större problem där uppe heller.

Spelar ingen roll hur långt du slår

Som jag tidigare talat om är det viktiga inte hur långt du slår eller vad ditt favoritavstånd är för principen är samma fortfarande bara att platserna blir annorlunda. Vi säger att du slår 170 meter från tee och hålet som tvåan är 340 meter. Ett sådant utslag ger dig alltså lika långt kvar till hålet och detta når du troligen då inte. Antingen väljer du att försöka ta dig så långt fram som möjligt och får en kortare chip eller kanske du spelar upp dig till 60 meter kvar om du gillar det avståndet.

Tänket är alltså hela tiden samma. Jag vill komma till plats X och hur gör jag det bäst.

Alltid så nära som möjligt

Det ska sägas att det finns en nyare skola inom golfen som säger att det nästan alltid är bäst att hela tiden försöka komma så nära hålet som möjligt. Detta innebär att man då hela tiden ska försöka ta sig så långt fram som möjligt och skippa det här med favoritavstånd.

Det man ska vara lite försiktig med när det gäller detta synsättet är att det inte universal lösning utan det finns väldigt mycket som påverkar. Tydligaste exemplet är väl om du kan slå en boll 150 m carry och det finns ett vattenhinder som ligger 145 m bort. Visst skulle det vara en fördel då om du kommer över detta då nästa slag blir kortare. Men blir inte slaget perfekt blir det med största säkerhet att plikta.

Gillar du denna grundtaktik gäller det alltså fortfarande att välja när det är smart att spela aggressivt och när det är bättre att spela försiktigt. Det handlar hela tiden om risker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>