På tee

Det första att göra när man stegar upp på tee är att titta på vad det är för något hål som man har framför sig. Strategin blir uppenbart olika beroende på hur det ser ut och tittar vi t ex på hål 1 och 2 på Hooks Parkbana blir detta ganska uppenbart.

Parkbanan hål 1 och 2

Parkbanan hål 1

Som du kan se på bilderna mäter hål ett ca 320 m och tvåan nästan 340 m. Denna skillnad är ganska stor och speciellt om man ser hur det ser ut lite längre fram på hålet. För den som slår riktigt långt kommer det t ex vatten långt fram till vänster och för den som slår lite mer normalt finns det en ganska djup bunker i kanten av fairway.

Jämfört med tvåan som inte alls har några hinder att tala om. Det kan även tilläggas att bägge hålen har ett parallellt hål som går på höger sida vilket gör att det är okej att missa där utan några större katastrofer. Träden som syns på guiden är även de bara enstaka träd som det ska vara otur om du hamnar dåligt vid.

Frågan på tee blir var vill jag att bollen ska hamna? Ettan är ett ganska kort hål där det egentligen är fritt fram att slå ca 215 meter från tee innan några hinder dyker upp. Tvåan har egentligen inte några större hinder alls att tala om.

Är du därmed bekväm med att slå ett inspel från strax över 100 meter är det smarta alternativet med största sannolikhet på ettan att slå klubban som går 210 meter från tee. Skulle det vara så att du har kraften att slå längre är detta ett bra hål att fundera på varför du ens skulle vilja göra det.

Parkbanan hål 2

Säg att du normalt slår 230 meter som längst och lider av ”driversjukan”. Vad blir resultat av detta istället för att slå 215 meter? Jo du få ett lite kortare inspel om du lyckas men du ska även då träffa den absolut smalaste delen av hålet och sätter även bunkern i spel. Inspel från 105 meter är heller inte det speciellt långt och risken att ta sig till ett sådant läge är mycket mindre.

Går vi då till tvåan så kan hålets längd bli en större faktor att ta hänsyn till. Många golfare vill inte ha längre inspel än 140 meter eller något liknande för att ha en rimlig chans att lyckas på hålet. Detta hål då med ganska små risker överallt är det troligen mer okej att ta fram just drivern och försöka komma så långt fram som möjligt.

När du står på tee ska du även redan då tänka green och dessa greener är ganska olika i sin utformning. Ettan har vatten på sidorna och kort om green och det kan även tilläggas att det sluttar ganska kraftigt ner mot vattnet så i praktiken finns det större hinder än vad de ser ut på bilden, sen finns det även en hyfsat djup bunker till höger om green. Tvåan har lite småkullar bredvid green men inget att tala om. Det är alltså större risk att slå in mot ettan något som kan påverka risken från tee du är beredd att ta.

Omberg hål 17

Omberg hål 17

Vi kan titta på Ombergs 17:e hål som en jämförelse. Här har du hinder på höger sida av hålet som börjar inte allt för långt ifrån tee men att spela kort om vattnet kanske inte är ett allt för trevligt alternativ då inspelet isf blir nästan 180 meter långt.

Alltså för spelaren som har mer längd i kroppen kan det mycket väl här vara värt att ta en risk med vattnet för att få ett rimligt inspel.

Detta är också ett hål som troligen många golfare når bäst resultat ifall de utnyttjar ett extra slag som de får på hålet.

Detta kommer jag att tala om mer senare men ett kort utslag och sedan ett säkert transportslag för att ha ett lagom inspelsavstånd till green är säkert bästa alternativet för många.

Har man slag på ett hål gäller det att utnyttja denna fördel på ett smart sätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>