Fartkontroll – Puttning

Väldigt avgörande för din puttning är hur bra fartkontroll du har. En missad putt som har rätt hastighet leder oftast fram till en tvåputt. Dålig fartkontroll riskerar att föra med sig treputtar.

Fartkänsla - Puttning

Denna övning är designad för att just försöka hjälpa dig att träna upp en så bra fartkänsla som möjligt. Detta görs genom att använda flaggan (eller en klubba) som ett stopp. Kort så plockar du ur flaggan ur hålet och lägger den tvärt mot dig på ungefär en halvmeters avstånd bakom hålet. Sedan lägger du upp en boll på avståndet på din putter från hålet och två bollar ytterligare en klubblängd längre bort.

Målet med dina puttar är att de antingen ska gå i hål eller vara en liten bit förbi hålet. En putt som är kort om hål eller en som nuddar klubban bakom hålet är misslyckade. Lyckas du med första putten på en klubblängds avstånd går du till de två som ligger en klubba bort. Skulle du även lyckas med dem går du ytterligare en klubblängd bort och ytterligare en tills du anser det är lagom.

Skulle du dock missa en putt som antingen blir för lång eller kort så är det direkt bara att börja om från första putten.

Tanken med övningen är att du ska bli tvingad att hela tiden till att ha lagom längd i slagen. För det gamla talesättet om att en för kort putt aldrig går i är sanning på samma sätt som det inte är bra att slå dem alldeles för långt heller. Lagom för att bollen ska hålla linje och att returen ska bli enkel brukar räknas som några dm förbi hål.

Videoklipp

Här nedan kan du se utförandet av denna övning med fyra bollar från tre olika platser. Här har vi använt en klubba som stopp bakom hål.

Golfprylars spelande redaktör kommenterar

Med hjälpmedel som vi alla har i bagen blir det här lätt at träna längdkänslan. Rätt touch när det gäller längd kommer att ta bort många onödiga treputtar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>