Öva på svåra lägen i bunkern

Bunkrar är något som många golfare ogillar om man uttrycker sig milt. Vad som då är ännu värre är när bollen inte ligger bra i bunkern. Det kan handla om att bollen ligger när en kant, är pluggad, ligger i nedförslut eller något annat.

Då dessa slag är svåra är det något vi även sällan tränar på. Dock är vårt förslag att du bör träna även på slag ur svåra lägen. Se det mer som en utmaning när du övar och försök därmed se det roliga i det. Känn inte en press att få bollen supernära hålet utan acceptera istället att läget är svårt och försök bli bättre på att få till ett okej resultat.

Ligger bollen riktigt dåligt ska ditt mål inte vara att bollen ska komma nära hål utan ditt mål ska vara ett ge dig en chans att sätta nästa putt. Övar du inte på dåliga lägen är risken att du kanske inte kommer upp ur bunkern alls när du får ett läge på banan. Sedan ett vanligt bunkerslag på det och tvåputt så har det kostat många slag. Kan du istället bli stabil så att du alltid får upp bollen okej och ger dig en chans att sätta nästa putt finns det slag att spara. Med lite övning kan du därmed lätt spara 1-2 slag per liknande läge under en rond.

Utrustning som behövs:

 1. Sandwedge eller annan bunkerklubba
 2. Golfbollar
 3. En fot att stampa på bollarna med
 4. En bunker

Utförande:

 1. Placera bollarna: Placera flera golfbollar i bunkern. T ex kan du lägga dem nära kanten, du kan stampa på dem så de blir pluggade eller lägga i nedförslut. Eller något annat dåligt läge du kan komma på.
 2. Slå mot målen: Välj ett mål som du försöker slå bollen mot och slå sedan mot detta mål. Varierar gärna mål.
 3. Poängsystem: Om du t ex tränar tillsammans med en vän kan ni göra det till en poängtävling. T ex att ni slår 10 bollar och sedan kan få upp till 3 poäng per boll.
  • 1 poäng för att bollen stannar inom 3 m från målet.
  • 2 poäng för att bollen stannar inom 1,5 m från målet (avstånd där du sätter fler puttar än du missar).
  • 3 poäng för att bollen stannar nära målet (t.ex. inom 50 cm).

Mål:

 • Lära dig att se utmaningen ett dåligt bunkerläge ger, inte hänga upp dig på vilket dåligt läge det är.
 • Bli bättre när bollen ligger dåligt.

En bra grej med en övning som denna är att du kommer att lära dig vad som är görbart och inte. Som du ser i videon till denna övning så går det t ex att få upp bollen ur bunkern även om den ligger nära kanten.

På samma sätt om bollen ligger pluggad så går det att få till bra slag. Visst kommer det inte att bli spinn som om bollen ligger perfekt. Men det är möjligt med bra slag även om spinnen är lägre.

Golfprylars spelande redaktör kommenterar

Detta är en intressant övning som det gäller att ta sig an på rätt sätt. Kan du se det lite roliga i att försöka få till ett bra resultat när förutsättningarna inte är de bästa har du kommit långt.

Egentligen är det lite skoj med dessa slag. Här har du ingen direkt press på dig att få till ett fantastiskt resultat utan ett hyfsat resultat är helt ok. Jämfört med om bollen ligger bra då man vill att bollen gärna ska gå i hål eller iaf nära.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>