Varför långsamma spelare inte borde vara ett problem

De senaste åren har det snackats väldigt mycket om det här med hur lång tid det tar att spela en runda. Alla gnäller då på långsamma spelare som sinkar dem. Man kan ju då undra vilka de där långsamma spelarna är då det verkar på alla som att de själva är väldigt snabba. Själv tycker jag att detta inte borde vara en direkt stor fråga alls.

Spelar man en lördag när det är fullt ute på banan kommer självklar ronden att ta längre tid än om det är riktigt lugnt och detta är nog något som alla är införstådda med. Självklart finns det även saker som spelare bör göra för att se till att de håller ett bra tempo när de spelar.

Jag tycker att det ska finnas plats för både spelare som gillar att spela snabbt och de som gillar att lira i ett raskt tempo. Har spelare bara respekt för varandra ska detta heller inte vara något problem. För egentligen är det ganska enkelt. Vill du spela i ett tempo som är lägre än de som kommer efter så släpper du igenom dem.

”Förbud” att släppa igenom

Här är det ofta problem uppstår enligt mig. Det finns nämligen ett antal situationer då det verkar på folk som att man inte kan släppa igenom.

  • Folk framför – Hur många gånger har jag inte kommit ifatt en boll som vägrar att släppa igenom bara för att de har spelare framför sig? Det spelar liksom inte någon roll om det är fullt framför dig när du spelar om det kommer bollar bakom som är snabbare. Du ska då släppa och det ska även de framför göra. Spelar ni snabbare än de som är framför är det de som gör fel och inte släpper igenom er ifall ni önskar detta, men bara för detta ska ni inte göra samma fel.
  • Lika många i bollarna – En fyrboll kommer ifatt en fyrboll och då verkar det som att första bollen räknar antal spelare och kommer fram till att de är lika många och därmed behöver man inte släppa igenom. Men på detta vis ska det inte fungera utan det är hastigheten på bollen som är det intressanta inte hur många som spelar i den. Det är inte ovanligt att det finns tvåbollar som är långsammare än fyrbollar och är det på det viset ska tvåbollen släppa igenom.
  • ”Förbjudna” hål att släppa igenom på – Ofta verkar det som att någon regel finns inom golfen som säger att det är förbjudet att släppa igenom på hål 7 – 9 och 16 – 18. Visst är det i slutet av de olika delarna av banan men kommer det en snabbare boll ifatt kan de behöva vänta ett bra tag helt i onödan.

Respekt

Ta det lugnt
Hur du inte ska agera om du inte blir genomsläppt

Hela frågan handlar egentligen om respekt mot varandra som golfare. De som inte vill stressa ska inte behöva göra det, om de nu tycker att det är att stressa.

De som vill spela snabbt ska få göra detta. Eftersom de som inte spelar lika snabbt kommer att bli upphunna är det även de som måste släppa igenom och det är inte respektfullt att inte göra detta.

Olika spelare gillar att spela i olika hastigheter och det ska finnas plats för bägge typer av människor på banan. Inget är rätt och inget är fel bara man tänker på andra än sig själv och agerar på ett schysst sätt mot dem. Kan man bara följa den enkla principen av att visa respekt mot varandra skulle en massa gnäll osv kunna skippas ute på våra banor.

Duf Daddy
Bättre då att köra en Dufner

På samma sätt som att det inte är att visa respekt att börja flaxa och ha sig när man inte blir förbisläppt. Den som blir detta ska inte försöka stressa upp den långsammare bollen utan vara trevliga och tacka när de får spela på.

Att t ex tycka att spelarna framför är så långsamma att man slår ett utslag innan de har kommit tillräckligt långt fram bara för att markera är självklart fullständigt idiotiskt.

Har folk bara denna respekt mot varandra ska det inte vara något problem alls i de allra flesta fallen. Visst tar rundan några minuter längre för de som ska låta andra spela igenom men det är ju ett val de redan har gjort när tempot som hålls inte är samma som resten.

Släppa igenom effektivt

Det finns många sätt att släppa igenom andra spelare på ett effektivt vis som inte tar mycket extra tid. En klassiker är t ex på ett par 3-hål där långsamma bollen först slår ut sedan när de snabbare spelarna kommer ifatt så låter de dessa slå ut samtidigt. Båda bollarna går sedan upp mot green tillsammans och de snabbare får håla ut först.

Är de inte ifatt på tee på par 3-hålet så slår långsamma bollen ut, går fram mot green och då går åt sidan och låter snabbare bollen slå ut. Sedan kan chippande, puttande osv göras, båda bollarna hålar då ofta ut tillsammans och sedan på nästa tee släpps de förbi.

På längre hål går det ofta bra att bara ställa sig vid sidan och låter de andra slå ut. Sedan kan bägge bollarna t ex slå sina slag fram mot green där de som släpps igenom sedan puttar ut först. Alternativt väntar de som släpper förbi bara med sina andra slag och låter snabbare bollen håla ut direkt.

Detta vara bara några snabba metoder för hur ett genomsläpp kan fungera och tänker man till lite så är det ganska uppenbart att det inte tar många extra minuter.

Spela snabbt utan att stressa

Det finns mycket man kan göra för att få upp tempot på banan utan att för den delen stressa på något vis. Något jag tänkte titta lite närmare på i nästa blogginlägg. Men lite snabbt handlar det om saker som att gå i ett normalt tempo, vara redo och inte tro att det är Masters.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>