Varför är vi golfare så dåliga på att byta tee?

Standard för en manlig golfare är att han kommer till klubben, anmäler sin ankomst, värmer upp lite snabbt och sedan går iväg till gul tee (eller den siffran som motsvarar denna färg) och sedan slår ut. För damer fungerar det på samma sätt bortsett att man byter till en annan tee.

Det finns inte ens någon direkt tanke på var man slår ut ifrån utan det går bara med automatik, något som jag tycker är tråkigt. Jag förstår klart att många damer t ex som inte har längden alltid spelar från röd tee då det inte skulle fungera på något annat ställe. Men om man tittar på yngre damer eller de flesta herrar så borde det varieras klart mer.

På ett forum som jag besöker talades det om golfarens strävan efter att kunna slå lite längre och då kom man in på det här med andra tees. Min senaste runda var jag därför tvungen att ta en runda från en annan utslagsplats. Då jag slår ganska långt valde jag att gå tillbaka till vit och det blir klart annorlunda. Ska sägas att min plan för en runda väldigt snart är att spela från röd också. Började tänka på det redan på ettan att det skulle vara skoj att testa på detta då det var ett bra tag sedan jag gjorde det.

I vanliga fall när jag kommer till ett par 3-hål t ex så vet jag exakt vilken klubba jag brukar slå och jag justerar bara sedan efter hur vinden ligger för dagen. Nu när jag kom fram till fyran t ex så spelades hålet 150 m in i lite vind istället för ca 30 m kortare. Framför green finns det bunkrar så man vill aldrig vara kort och därför tog jag och slog en hög järn 7:a. Fick dock klart fundera på vilken klubba jag skulle ta vilket jag ju normalt inte behöver göra. Sen visade det sig självklart att jag tagit en klubba för mycket men det är en annan sak. Det viktiga är att jag fick fundera på banan ur ett annat perspektiv än vad jag brukar göra.

Det ser och spelas annorlundaVisuellt blir det ofta en stor skillnad också då hålen ser roligare ut från en utslagsplats längre bak samtidigt som de ser klart svårare ut. Här bredvid har jag lagt upp två bilder som är från samma hål. En är från vit tee och den andra från gul. Tyvärr hade jag inte de allra bästa bilderna på datorn som visar på de riktigt stora skillnaderna det kan vara.

7:a från vit tee
7:a från vit tee

Den största skillnaden vi har på klubben är ett par 4-hål som är i runda slängar 100 m längre från vit tee. Vilket gör det till ett riktigt långt hål istället för ett normallångt. Hålet blir då en riktig utmaning som ju också är skoj. Sedan har man de hålen är man står en platå längre upp vilket gör väldigt stor skillnad för hur det ser ut. Hålen kanske bara är 10 meter längre och spelas inte ens det då utslagsplatserna är högre upp, snyggare blir det iaf.

Hålet på bilderna är 7:an på Skogsbanan på min hemmaklubb och det spelas runt 160 m från vit, 135 m från gul och 115 m från röd. Det är alltså för mig frågan en kort wedge till en sjua i nollväder. Helt olika utmaningar vilket är något vi borde söka oftare.

7:a från gul tee
7:a från gul tee

Det sägs ju att man t ex aldrig ska träna med mer än en boll på green då den andra inte ger någon speciell träning. Själv håller jag kanske inte med om detta då jag alltid har två bollar men det är en annan sak. Men ute på banan så försöker vi ju inte utmana oss utan där väljer vi att alltid försöka spela hålen på samma sätt. Vill man bli en bättre golfare behöver man utmana sig och då är en del av detta att spela både längre och kortare. För man ska inte tro att det bara är att gå bak en tee som är lösningen utan det ger annan och bra träning att också gå fram en plats.

Jag är så lyckligt lottad att jag har två banor på min hemmaklubb så man blir ju inte lika trött på banan då man alltid kan variera. Men även om jag har två att välja mellan så blir jag också ibland lite missnöjd och där har vi ytterligare en bra anledning att byta tee. Banan kommer definitivt att kännas lite annorlunda mot det du är van vid och det piggar ofta upp.

Det behöver heller inte bli så mycket svårare som man kan tänka sig. Min brors bästa runda förra året var just från vit tee där han t o m sänkte sig med ett antal slag.

Byt spelform också

Ett annat bra tips är ju att även byta spelform, inte bara nöta på med poängbogey hela tiden utan variera. Senaste rundan jag spelade med min bror var det Bag Raid som gällde för oss. Kort innebär denna spelform att den som vinner ett hål blir av med en klubba i sin bag. Personligen åkte jag t ex av med alla mina wedgar vilket t ex gjorde inspelen lite intressanta. Besök gärna vår avdelning för spelformer om du vill hitta några andra sätt att spela på. Vi lägger där till nya spelformer lite då och då. Genom att variera dig kommer din upplevelse på banan säkerligen att blir roligare i längden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>