Märkesklubbor, kopior och kloner

Det finns några olika typer av klubbor att köpa på marknaden och här tänkte jag gå igenom de olika typerna som finns och vad som är bra och dåligt med dessa. Det positiva är iaf att det nästan alltid ska finnas ett alternativ för alla som är vettigt och att det faktiskt inte behöver kosta så mycket pengar.

Märkesklubbor

Märkesklubbor

De mest kända klubborna hitta vi alla här och det är dessa som vi blir programmerade med att gilla. Nästan alla reklam du ser i tidningar osv är från de kända tillverkarna så som Titleist, Taylor Made, Nike osv.

Vad kan man då egentligen säga om dessa klubbor? Jo de är ett bra steg att utgå ifrån när vi tittar vidare på de andra som vi här kommer att ta upp. Kvalitén är utan tvekan inga problem då tillverkarna verkligen vet vad som fungerar bäst. Sen finns det självklart enklare klubbor även från kända tillverkare som inte är lika bra som deras toppmodeller men så är det ju inom allt. Värsta Mercedesen är ju i en helt annan klass än deras billigaste variant men det är ju bara naturligt.

Man måste också förutsätta att en person köper rätt klubbor som passar till just den spelaren. Köps dåliga klubbor spelar det liksom ingen roll vad de heter eller kostar för spelet kommer att bli lidande. Extremexemplet är ju att en man på 2 meter med en kraftfull sving inte direkt ska ha likadana klubbor som ett litet barn. Det är ju ganska uppenbart.

Köps bara passande klubbor vet man att märkesklubbor är i bra kvalité. Det är alltid omöjligt på förhand att säga exakt vilken klubba som passar en spelare då den av någon anledning kanske slår bättre med driver X än Y trots att de på pappret är likvärdiga. Men du kan iaf känna dig i princip helt säker på att det finns passande märkesklubbor att få tag i som håller absolut högsta klass. Nackdelen med dessa är ganska uppenbar och det är att kostnaden skjuter iväg.

Letar man efter högsta kvalité och inte tycker kostnaden är så viktig då är detta alternativet som gäller. De dyraste järnsetten kostar över 10 000 kr och jämför man detta med klonade eller icke märkesklubbor så pratar vi om priser runt 2 000 kr ungefär. Alltså väldigt stor skillnad kan det vara.

Vill du verkligen ha märkesklubbor kan ett intressant alternativ vara att köpa ett set begagnade klubbor. T ex har Golfbidder ett stort utbud av dessa och då är självklart priset lägre än för nya.

Kopior

Kopior

Vi kan börja med det allra enklaste och det är att säga vad som är positivt med kopior. Det är helt enkelt att de är billiga.

Sen kan vi gå tillbaka och titta på vad en kopia egentligen är för något och det är ju också ganska enkelt egentligen. En kopia är en klubba som är tillverkad så att den ser ut som en annan. Normalt görs bara kopior av märkesklubbor då det liksom inte är så stor vits med att försöka efterhärma något som är billigt från början. Kopior är sedan självklart inte tillverkade av samma företag som gör originalen. Tillverkarna av de riktiga klubborna jobbar hårt för att få bort de fejkade klubborna från marknaden då de dels tar försäljning från dem och riskerar att ge dem dåligt rykte. Om en spelare inte vet om att det är kopior som han spelar med riskerar ju att få ett negativt intryck av ett visst märke ifall kopiorna inte alls är bra.

Skillnad i utseende på en märkesklubba och en kopia.
Väldigt lika i utseende så att bara en väldigt kunnig person kan se skillnad. Kopian är till vänster.

Ser man en klubba som liknar en känd klubba men kostar bra mycket mindre är risken stor att det är frågan om en kopia. Köpa klubbor från t ex Kina är klart riskfyllt då väldigt stor del av dessa är kopior. För några veckor sedan skrev jag en artikel som handlade om att upptäcka skillnaden mellan kopior och äkta. Ett tips för dig som är orolig att köpa “fel”.

Köper du kopior är det som att köpa grisen i säcken. Klubborna kan vara helt okej men de kan även vara av extremt dålig kvalité. Det är omöjligt att på förhand säga hur bra de är. Sen ska vi ju även lägga till den ack så viktiga negativa aspekten av dem då de är olagliga.

Kopior är alltså för den personen som inte bryr sig om lagen och vill köpa billiga grejer som ser ut att vara dyrare grejer. Något som inte borde vara så stor del av alla golfare. Har man inte mycket pengar finns det utan tvekan bättre alternativ att välja.

Kloner

Klonade klubbor

Som alltid när man talar om klonade golfklubbor är det bäst att förklara vad detta egentligen är. Kort kan man säga att detta är klubbor som är tänkte att likna mer kända klubbor i känsla och i blandad utsträckning utseende. Nu kan det låta som detta är kopior med så är det inte alls då kopior mest är ute efter att se ut som de dyra klubborna inget mer.

Här har istället en tillverkare tittat på en viss modell av klubba och sedan själv försökt att göra en egen version av denna. Sen för att de inte ska vara olagliga i form av utseende så liknar de bara, de är inte exakt lika på något vis. En klonad klubba är alltså fullt laglig att köpa. Att priset blir så mycket lägre är till stor del pga av att det dels är mycket billigare att ta till vara på någon annans forskning, att de sedan inte spendera massor av pengar på reklam och att märkena helt enkelt inte är lika kända vilket gör att de inte kan ta lika mycket betalt.

Skillnad i utseende på en märkesklubba och en klonad klubba.
Skillnad i utseende på en märkesklubba och en klonad klubba. Lika men klart inte samma.

När vi tänker på golfklubbor har vi en tendens att till största delen tänka på klubbhuvudet. På alla bilder osv är det ju alltid det man ser men klubban har ju även skaft och grepp. För de klonade klubborna är det själva huvudet som är klonat bara. Grepp och skaft är från samma tillverkare som gör dem åt märkesklubborna. Sen kan det vara så att på en Callawayklubba står det Callaway även på greppet fast att det är tillverkat av exempelvis Golf Pride. Här köper du ju då istället direkt ett grepp med Golfpridemärket. Exakt samma gäller för skaften. Kvalitén på de delarna är alltså exakt lika bra som för de dyrare alternativen. Det som styr hur bra de kommer funka för dig är dina val inget annat vilket även är sant för skaften och greppen på märkesklubbor.

Stora fördelen jämfört med märkesklubborna är att de klonade klubborna kostar mycket mindre. Som vi skrev innan så kostar ett set av detta slag runt en 2 000 kr vilket är mycket mindre än motsvarande för märkesklubbor. Har du inte så mycket pengar att spendera blir detta alltså ett väldigt bra alternativ.

Anpassning

En annan fördel är att du ofta har betydligt fler val att göra för utformningen av dina klubbor. För att kunna välja skaft, grepp osv vid köp av märkesklubbor måste du köpa dem direkt i lokala shoppen eller liknande om de nu ens erbjuder det. De flesta säljare av klonade golfklubbor erbjuder en mängd val. Kollar man bara på ett slumpmässigt utvalt järnset på Nordica Golf så kan du där välja på skaft från 10 st olika tillverkare där du sen ofta kan välja på flera olika alternativ från skafttillverkaren. Du väljer sen självklart saker också flex för skaftet.

Greppet är en väldigt viktig del av klubban och du kan normalt välja på mängder av olika. Utan att räkna allt för noga kan det nog handla om närmare 100 olika typer att välja mellan. Märkesklubbor som inte är anpassade kommer ofta med standardgrepp som egentligen är ganska enkla sådana och bara gillas av vissa spelare. Att då kunna välja exakt vad man vill ha så om det ska vara ett mjukt, kladdigt eller hårt grepp är en stor fördel. Greppet kommer du ju att känna på varje gång du slår med klubban.

Det du sen även brukar kunna ändra på är längd och lie på klubban. Delar som ofta kan vara avgörande för bra slag. Man kan alltså säga att du själv kan göra en form av custom fitting för de klubborna som du köper. Självklart går det inte att jämföra med något du provar ut på en riktig custom fitting men det är det närmaste du kan komma iaf.

Bra att veta är att priset på klubborna kan komma att ändras när du gör förändringar. Väljer du t ex ett finare grepp eller skaft kommer priset självklart att gå upp så fungerar det ju liksom alltid. Sen kan det mycket väl även finnas möjligheter till att göra klubban billigare än utgångspriset om du t ex väljer enklare skaft.

Nackdelar

Vi kan ju börja med den klara nackdelen som egentligen inte borde behöva vara en nackdel och det är att istället för att stå Callaway, Titleist, Taylor Made eller liknande på klubborna kommer det att stå något annat betydligt mindre känt märke. Att ha “rätt” märken på sina grejer är viktigt för många och vill man verkligen ha ett fint namn på klubborna är det inte valet för den spelaren.

Du får räkna med att göra lite mer efterforskning när du ska köpa dina klubbor. För det ska klart sägas att det finns klonade klubbor där ute som inte alls är bra. Tips är att vända dig till större säljare då du kan känna dig klart säkrare där. I Sverige är tipset att antingen kolla in Drivers.se (har själv köpt klubbor från dem innan när de hade butik i Jönköping) eller Nordica Golf. I USA där det är stort med klonade klubbor är tipsen Pinemeadow Golf eller GigaGolf. GigaGolf har jag personligen också köpt klubbor från flera gånger och det har alltid fungerat riktigt bra, spelar med järnklubbor och putter från den för tillfället t ex.

Kvalitén exakt på klubborna är självklart svårt att säga på något om på förhand då du sällan kan testa dem. Det man kan säga är att det finns många spelare som spelat med klonade golfklubbor i många många år utan att känna något problem med dem. Personligen har jag spelat ca 10 år med denna typ av klubbor och är nöjd. Jämför du med att köpa ett set klubbor av känt märke rakt av från Dormy eller liknande så skulle jag personligen säga att det är lika stor chans att du kommer att gilla dina klonade klubbor lika mycket bara du köper från en bra leverantör. Det är ifall du jämför med en riktig custom fitting som märkesklubborna troligen vinner i kvalité, men då är det egentligen inte klubborna i sig som behöver vara så mycket bättre utan det är att du har fått testa ut exakt rätt för just dig och din sving.

Eftersom klubborna kostar klart mindre från början och inte är av något större känt märke kan du heller inte räkna med att kunna sälja av dem när du spelat klart till något högre pris. Andrahandsvärdet är inte lika högt om du har planerat att sälja. Sen kan man ju även säga att du inte behöver få lika mycket pengar för dem i en försäljning då de ju var billigare från början.

Sammanfattning

Egentligen känns det som att allt till slut handlar om pris. Har man pengarna och tycker det är värt att spendera dem skulle jag klart föreslå att göra en custom fitting för att få exakt utprovade klubbor då detta helt enkelt är det säkraste alternativet för ett bra resultat.

Finns dock inte dessa pengar i budgeten skulle jag (och har gjort flera gånger) titta på det här med klonade klubbor. Att köpa klubbor som man inte provat ut är alltid som att köpa grisen i säcken det går inte att komma ifrån. Det man kan göra är att läsa sig till om klubborna är för låghandicappare, om de är designade för att motverka en slice osv men det går aldrig att veta innan man håller dem i handen. De allra flesta klubborna säljs på detta vis och då anser jag iaf att det är bättre att köpa billigare klubbor än dyrare om man inte vet vad man får.

Köper du bara ett järnset från Dormy online kan du bara välja flex på skaftet inget mer. Köper du klonade klubbor kan du iaf välja grepp, skaft, flex, ändra skaftlängden och ändra lie. Därmed bör chansen vara större att de kommer att passa bättre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>