Hur verklighetstrogen är simulatorgolf jämfört med golf ute på banan?

Jag tror att det är ca 10 år sedan jag spelade simulatorgolf för första gången. Då kändes det som något helt nytt som dykt upp som man bara måste testa på. Utvecklingen kanske inte har varit så snabb som jag tänkt mig men det har klart gått framåt. Finns heller inget som tyder på att det ska stanna av då det finns vissa strålande fördelar.

Här i norden har vi en lång vinter som gör det ospelbart i stora delar av landet. Längst ner i Skåne kan det vara möjligt att spela hela året men knappast på något annat ställe i landet. Perfekt då att kunna spela inomhus oavsett väder.

Tekniken har även utvecklats enormt, och moderna golfsimulatorer kan ge en mycket realistisk upplevelse. Men hur nära kommer det egentligen riktig golf? Här går vi igenom de största likheterna och skillnaderna mellan att spela i en simulator och att slå ut på en riktig golfbana.

Likheter mellan simulatorgolf och riktig golf

Klubbsving och bollträff

En av de största styrkorna med en golfsimulator är att den mäter din sving och bollträff på ett mycket exakt sätt. De flesta avancerade simulatorer använder sig av högupplösta kameror, radar eller infraröda sensorer för att analysera din svinghastighet, klubbans vinkel, bollens spin och mycket mer. Det gör att känslan i svingen blir väldigt lik den ute på banan.

Du använder även riktiga bollar när du slår så själva träffen känns exakt som om du varit ute på banan om man ser till bollträffen.

Längd och bollflykt

Moderna simulatorer är duktiga på att beräkna bollens bana baserat på din svingdata. Det innebär att om du till exempel brukar slå en lätt draw på banan, kommer du sannolikt att se samma bollbana i simulatorn. Även bollhastighet och längd brukar stämma relativt väl överens med verkligheten.

Jag som själv har problem med en hook hade gärna sett att datorn inte var riktigt så bra på att tolka mina slag rätt 😉

Möjlighet att spela riktiga golfbanor

Många simulatorer har virtuella versioner av kända golfbanor världen över, vilket gör att du kan spela på banor som St. Andrews eller Pebble Beach utan att lämna rummet. Grafiken har blivit så pass bra att det kan kännas som att du faktiskt är där med lite fantasi.

Tar du en bana som Pebble Beach är nog en simulator det närmaste 99 % av oss golfare kommer att någonsin spela där. Att spela Pebble kostar massor då greenfeen ligger på ca 6 000 kr. Men för att få tillgång till det behöver man bo på hotell som ligger vid banan och dessa kostar runt 10 000 kr per natt och du behöver boka två nätter. Sen till det en resa till området runt San Fransisco. Mycket pengar alltså.

Träning av slagprecision

Simulatorgolf är ett utmärkt sätt att träna precision och bollträff. Eftersom du kan slå samma slag om och om igen utan att behöva gå och hämta bollen, är det ett effektivt verktyg för att förbättra ditt spel.

Ska du nöta slag med drivern är det svårslaget att stå på en matta inomhus och kunna veva på. Då du där slår från peg är det ingen skillnad mot att slå ute på en vanlig tee.

Skillnader mellan simulatorgolf och riktig golf

Ingen påverkan från väder och underlag

Den kanske största skillnaden är att simulatorgolf alltid spelas i en kontrollerad miljö. På en riktig golfbana påverkas spelet av vind, temperatur, regn och andra väderförhållanden. Dessutom kan gräsunderlaget variera beroende på väder och årstid, något som du inte upplever i en simulator.

Du kan självklart ställa in att det ska vara vind på banan när du spelar i en simulator men du kommer aldrig att få den påverkan som det gör på din kropp. Att spela när det är 25 grader varmt jämfört med att spela när det är 5 grader och regn skiljer kraftigt. Din kropp kommer inte reagera likadant.

Inget riktigt gräs eller bunkrar

Golfmatta

En simulator kan ge dig en realistisk känsla av att slå från fairway, men den kan inte efterlikna känslan av att slå från ruff, sandbunkrar eller ojämna lägen. Även om vissa simulatorer har specialmattor för att simulera olika underlag, är det inte samma sak som att slå en boll från en djup bunker eller ett lutande läge.

Specialmattor är inget du heller hittar på så många simulatorer utan det är normalt en vanlig matta av samma slag som du hittar på rangen.

Det är då lite annorlunda att slå på ett underlag som inte ger med sig på samma sätt som riktigt gräs gör. T ex om du duffar inomhus kommer klubban att studsa eller vad man ska kalla det för på mattan. Gör du det ute blir resultatet ofta en gigantisk torva och en boll som går kort.

Avståndsbedömning och banstrategi

På en riktig golfbana måste du själv bedöma avstånd, höjdskillnader och hinder. Även om simulatorer ger exakta mått och kan visa höjdskillnader på skärmen, saknar du den verkliga känslan av att stå på ett upphöjt utslag eller att läsa greenens lutning med ögonen.

Det är ofta svårt att även se om du kan slå över ett träd eller annat som är nära dig. Ute får du en känsla för detta direkt men inne är det mycket svårare. Vi behöver då inte ens tala om dåliga lägen. Spelar du en simulator och bollen ligger inne i skiten så är det mest att chansa och slå för att sedan se vad som händer. I verkligheten ser du om slaget är rimligt att ens försöka.

Sen med en större vana att spela i simulatorn kommer du självklart bli bättre på att bedöma detta. Men jag som spelat kanske 20 gånger eller något sådant anser mig inte ha koll ännu.

Känslan av att promenera mellan slagen

I simulatorgolf slår du slag efter slag utan att röra dig särskilt mycket, medan golf på en riktig bana innebär en fysisk promenad mellan slagen. Det kan påverka spelet eftersom du i verkligheten hinner reflektera över ditt nästa slag och justera din strategi.

Att spela en hel rond tar även energi vilket det inte känns som att det gör inomhus. Detta visar även att det är klart bättre som träning att gå en rond. Den där promenaden på 8-9 km du får ute uteblir inne.

Puttning och närspel är svårare att simuler

Även om vissa simulatorer har avancerade puttingmattor och sensorer, är puttning en av de svåraste sakerna att återskapa digitalt. Det är svårt att känna lutningar och gräshastigheter på samma sätt som på en riktig green, och många simulatorer låter dig istället skippa att putta och låta systemet avgöra resultatet.

När du kommer nära green på banan så blir det mer känsla när det gäller att vet hur hårt du ska slå. De flesta golfare vet vilken klubba de tar från 100 meter och då hur hårt de ska slå. Från 10 meter lite utanför green är det mycket mer känsla som är grejen. Spelar du en simulator är det svårare att få den där känsla.

Slutsats: Bra och roligt, men inte en fullständig ersättning

Simulatorgolf erbjuder en mycket realistisk upplevelse när det gäller bollträff, svinganalys och spel på virtuella banor. Det är ett fantastiskt sätt att hålla igång spelet året runt, förbättra precisionen och ha roligt med golf även när vädret inte tillåter spel utomhus.

Samtidigt kan det inte helt ersätta upplevelsen av att spela på en riktig bana, där du måste hantera väder, olika underlag och strategiska beslut i en mer dynamisk miljö.

Bästa är troligen att spela en del simulatorgolf under vintern och sedan när vädret tillåter ge sig ut och spelar. Man ska helt enkelt inte se dem som något som tävlar mot varandra utan mer som komplement.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *