Dags för nya klubbor vad är mina val?

Nu ska jag inte köpa klubbor själv precis nu då jag är nöjd med mina klubbor men jag tänkte att det kunde vara intressant att se lite vilka alternativ jag skulle ha ifall det hade varit aktuellt. Finns ju några olika vägar att välja mellan som jag tänkte gå igenom här.

Nya järnklubbor

För att göra det lite enkelt tänker jag här köra på att det är ett set med järnklubbor som ska köpas. Det finns heller inget som säger att de måste vara nya utan ifall det är bättre deals eller liknande på begagnade kan det vara ett alternativ. På det stora hela gäller ungefär samma sak om det skulle vara en driver eller något annat som ska köpas in. Priser osv skiljer självklart men alternativen är egentligen samma.

Vad jag kommer på så är alternativen nya märkesklubbor från typ Dormy, lokala shoppen på klubben eller liknade. Du kan köpa nya klubbor från en shop som säljer billigare klubbor här i Sverige och där har vi exempelvis Nordicagolf som ett exempel. Du kan köpa samma typer av klubbor från i huvudsak USA. Sist finns det begagnade klubbor från annonssajter som Blocket men även från sajter som Golfbidder.

Kravspecs på klubborna

Tänker jag mig vad jag skulle vilja ha för några klubbor så är det några som är ganska lättspelade men som inte är några nybörjarklubbor. De måste inte vara helt nya men ska de vara begagnade vill jag att de inte är allt för gamla och även att konditionen på dem ska vara bra. Visst går det att byta t ex grepp men om något sådant ska krävas måste de vara extra billiga. Jag letar efter vanliga klubbor med R-skaft och inget speciellt där heller.

Märkesbutik som Golfstore eller Dormy

Dormy

Dormy är troligen mest kända kedjan i landet när det gäller golfklubbor. Tvåa på denna lista är troligen Golfstore som mängder med lokala butiker på golfklubbarna är anslutna till. Här väljer jag att titta på Dormy då det kändes smidigast och priserna även bör ligga på liknande nivå.

Det råder inget tvivel om vad de stora fördelarna är ifall du väljer att köpa klubbor hos en säljare av detta slaget och det är att du har möjlighet att få de allra bästa sakerna och även kan få dem utprovade så att de passar just dig. En riktig custom fitting är självklart bra då det är uppenbart att klubbor som passar bäst är de bästa att spela med. Du kan alltid även vara säker på att du får rätt saker och inte några billiga kopior som du med största säkerhet får ifall du beställer klubbor från Kina. Vilket är ett alternativ jag inte tänker ta upp här då det nästan bara handlar om kopior om det är kända varumärken som köps och det inte är lagligt.

En fördel som kan vara liten eller stor beroende på vad som händer är det här med reklamationer. Det är alltid enklast om man kan gå in med en felaktig produkt direkt i shoppen och berätta vad som är fel. Seriösa handlare som säljer klubbor på nätet kommer självklart att låta dig reklamera ett fel men det är aldrig lika smidigt då klubborna ska skickas osv.

Nackdelen är som vi alla också vet om att du betalar för denna extra trygghet. När jag kollar på järnset här som skulle kunna passa till mig ligger de på 8 000 kr eller mer. Då är det från järn 5 till PW för detta pris och personligen vill jag definitivt ha en järn 4:a också och troligen en järn 3:a också vilket kommer kosta ännu mer pengar. Det finns utan tvekan billigare alternativ där ute att välja på. En sak som kan göra det billigare är ifall de har någon deal för tillfället som passar. När jag kollar nu finns det några set som är sänkta med flera tusen kronor som kanske kan passa.

Sammanfattning

Dormy eller liknande affärer är alternativet för dig som inte anser att pengarna är det viktigaste utan det är viktigare att du får de bästa grejerna istället. Jobbar du med en begränsad budget är risken stor att detta inte är en shop för dig då du utan problem kan få ihop en hel bag med bra saker till ett lägre pris än vad bara järnen kostar här.

Nordicagolf och dylikt

Nordica Golf

Ett alternativ som jag själv har erfarenheter av då jag för tillfället spelar med klubbor från dem. Kort kan man säga att de säljer klubbor som är tänkte att likna andra klubbor i spelegenskaper. Vi talar dock inte om några kopior här utan det är fullt lagliga grejer och klubborna håller bra kvalitet. Tilläggas kan också göras att skaft t ex kommer från kända leverantörer.

Stora fördelen här är att klubborna kostar mycket mindre. Ett set med lika många klubbor som kostade 8 000 kr hos Dormy kostar här från 2 000 kr istället. Alltså är det frågan om mycket mycket billigare pengar men då får man självklart ge upp att det står Callaway på klubborna utan det är mer märken som Acer som gäller.

Custom fitting går heller inte att göra på samma sätt som det går i en butik där det går att testa ut exakt. Men med det sagt kan du ändra grundläggande saker som längd och lie. Det går även att ändra modell på skaft, grepptyp och storlek. Vissa saker kostar pengar att ändra som om du går upp från standardgrepp till dyrare grepp men det är inte säkert att alla ändringar kostar extra. Jag gjorde nu ett test och ändrade en del grejer och då skulle ett helt set kosta 3 000 kr istället. Fortfarande långt billigare.

Denna typ av custom fitting kräver att du vet vad du vill ha. I grund och botten får du mäta hur lång du är osv och då komma fram till vad som rimligen borde passa dig. Dock är det inte lika säkert som att verkligen prova ut exakt vad som är bäst. Dock mycket bättre än att bara köpa rakt av utan några förändringar alls.

Sammanfattning

Klubbor av denna typ är för dig som är beredd att chansa lite för att få billigare grejer. För det går aldrig att komma ifrån att det blir en större chansning när man beställer på detta sätt. Sen är det inte en direkt stor risk men lite större än den så klart men det finns också många tusen kronor att spara.

Billigare klubbor från USA

Samma klubbor som du hittar på Nordica hittar du även i USA men det känns faktiskt som det inte är ett speciellt intressant alternativ längre. Visst lite större urval och så men samtidigt så ligger priserna inte speciellt mycket längre där längre. Har själv köpt klubbor från USA förr i tiden och då var det stor skillnad men nu är det inte alls på samma sätt. För man ska komma ihåg att det normalt ska betalas tull och moms på dessa klubbor så det blir till slut dyrare än vad man trodde. Alltså rekommenderar jag inte detta alternativ längre faktiskt.

Blocket

Blocket

Blocket är utan tvekan ett intressant ställe där det går att hitta en massa saker så naturliga var att kolla ifall det finns golfklubbor som kan tänkas passa där också. Måste dock säga att det var ganska svårt att hitta det jag sökte efter. Visst finns det många som säljer golfklubbor där men att för det första hitta några som är vad man letar efter är inte lätt och sedan att de isf ska vara till ett vettigt pris blir inte enklare.

För det känns som golfklubbor på Blocket till stor del kan delas in i två olika kategorier och det är mycket gamla klubbor eller orealistiska priser. I denna artikel är jag ju inte ute efter några 20+ år gamla klubbor utan vill ha några ganska nya. Om jag hade letar efter riktigt gamla grejer hade Blocket varit strålande.

Sen måste jag även säga att jag är överraskad över hur dåliga många annonser är. Jag är absolut inte något pro på Blocket då jag knappt köpt något där alls. Men om jag skulle lägga ut en annons hade jag beskrivit väl vad det är jag säljer och sedan lagt ut flera bilder. Inte bara en text som säger golfklubbor och en dålig bild som många har gjort.

Nu har jag mest varit negativ och det är ju för att jag inte kunde hitta något som passade. Men det är ju även liksom lite grejen med Blocket att man på förhand aldrig vet om det finns något bra eller ej där. Är dock övertygad om att det kan finnas deals att göra där om man bara har lite tur.

En sak man bara ska vara extra försiktig med på Blocket är att kolla så det inte är kopior man köper. Detta kan vara svårt men ofta syns det på klubborna om de inte är äkta saker då t ex färg och andra detaljer inte är lika bra gjorda. Det behöver heller inte vara så att säljaren försöker lura dig utan säljaren kan mycket väl inte veta om att den har kopior. Köper du via Golfbidder som jag kommer till här under så behöver du inte vara rädd för det då de kontrollerar sådana saker själva. I vanliga butiker eller om du köper icke märkesklubbor behöver du heller inte vara rädd för detta.

Sammanfattning

Tveksamt om du hittar några bra deals på Blocket om du letar efter golfklubbor. Är det några gamla grejer du letar efter så kanske det kan finnas. Men samtidigt så finns det säkert några bra grejer som säljs ibland och det kostar ju inget att göra en enkel sökning och se vad som hittas.

Golfbidder

Golfbidder

Vill man hitta en mellanväg mellan att köpa märkesklubbor med de priserna de för med sig och billiga deals kan en sajt som Golfbidder vara något att titta på. Detta är en aktör som köper inte begagnade klubbor som de kontrollerar och sedan säljer vidare.

Då det är ett företag som ligger mellan dig och ursprungssäljaren av klubborna så kommer priserna att vara lite högre än vad de hade varit ifall du köper dem direkt från denna säljare. Men då det är begagnade klubbor ligger de fortfarande oftast bra i priser jämfört med att köpa helt nya.

Du har även här fördelen av ett ganska stort utbud och då gäller detta både ålder och modell. Vill du ha ett set järn som är två år gamla går det bra och vill du ha fem år gamla går också detta bra. Sen eftersom klubborna redan är tillverkade så gäller det att hitta några som verkar passar dig då det inte går att ändra dem.

Som jag var inne på när det gäller Blocket så kan du dock här vara i princip helt säker på att det inte är frågan om några kopior eller liknade. Golfbidder har kunnig personal som kontrollerar klubborna de får in och är man kunnig inom området är det normalt ganska lätt att se vad som är en kopia och vad som är äkta vara.

Sammanfattning

Ett alternativ är detta för dig som vill ha kända klubbor och inte bryr dig om att de är några år gamla. Visst finns det klubbor från Golfbidder som är denna årsmodell men de är då inte så mycket billigare att det är värt att köpa dem där istället för t ex Dormy. Men om du kan tänka dig några år gamla grejer finns det tusenlappar att spara denna väg.

En tanke om “Dags för nya klubbor vad är mina val?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>