19 saker alla golfare bör ha i bagen

Lätt bag med lite saker i eller en tung med allt i? Detta är en klassisk fråga och då speciellt för oss som bär bagen. Här ska vi gå igenom grundläggande saker som vi tycker att du alltid ska ha med dig ute på banan. Vi väljer här att skippa helt det här med klubbor. Få golfare skulle ge sig ut på banan utan ett se klubbor så de känns verkligen helt totalt självklart.

Annars skulle man kunna skriva en uppsats om vilka golfklubbor spelare borde ha med sig eftersom det är så individuellt. Vi lämnar därför klubborna åt högskolorna eller något senare blogginlägg där vi känner oss modigare.

Då detta är en shop som säljer tillbehör kommer vi självklart ha med en del saker som vi säljer men långtifrån allt i denna lista kommer vara saker som vi själva säljer.

1.   Extra golfbollar

Kan låta uppenbart men viktigt att nämna oavsett. Att stå där på 15e tee efter ett misslyckat utslag rakt ner i vattnet till vänster och upptäcka att det inte finns någon mer boll i bagen är ingen höjdare. Se därför till att det alltid finns tillräckligt många bollar innan du ger dig ut.

Vilka bollar du sen väljer att spela på är helt upp till dig. Kanske köper du helt nya Pro V1, köper begagnade bollar eller själv plockar bollar ur sjön. Helt upp till dig bara se till att du har så det räcker i bagen.

2.   ”Skräpbollar”

Det är smart att ha några extrabollar du inte bryr dig om

Det är alltid bra att ha några extra bollar i bagen som du egentligen inte bryr dig om alls. Även om du alltid spelar nya bollar t ex kan det vara smart att ha ett par du hittat på banan i bagen. Plockar du bollar så kommer du även att hitta sämre bollar du normalt inte skulle spela med. Spara några av dessa.

Det är nämligen ganska ofta det kan vara passande med en boll du inte bryr dig om. Går ronden skitdåligt kan du gå över på en sådan boll i slutet istället för att skicka iväg en dyr boll i vattnet. Försvinner denna so what.

Ett annat läge kan vara ifall du vill slå ett extra slag från tee eller kanske testa ett svårt slag. Säg att du har ett läge 200 meter från green med vatten framför. Du spelar en förstaboll säkert men undrar lite om det är ett slag du kan utföra. Då du spelar en träningsrond är det bara att slå en till boll. Perfekt läge alltså för att ta upp den där bollen du inte bryr dig om den går i vattnet eller ej.

Det finns ofta lägen för skräpbollar så se till att ha ett par i bagen.

3.   Greenlagare

Viktigt att ta hand om banan varför du ska ha en greenlagare
Hitta din greenlagare i vår shop

Att ta hand om golfbanan är otroligt viktigt. Tyvärr är det nästan alltid många märken på greenerna som man ser är färska och inte har tagits hand om eller gamla märken som inte läkt bra.

En greenlagarare bör därför alltid finnas i bagen, visst det går med en peg också men de är sämre för arbetet.

Min personliga tanke när det gäller nedslagsmärken har alltid varit att de är något att vara stolt över. Dåligt spel ger sällan många nedslagsmärken på greenen. Bra spel är det som skapar dessa och därför är jag alltid lite nöjd när jag har ett sådant att laga.

Känn stolthet över att laga märken så blir det en glädje att göra det och våra greener skulle se bättre ut.

4.   Peggar

Peggar ska alltid finnas i bagen

Peggar tar egentligen inte någon plats i bagen eller för den delen vikt. Att få slut på peggar är sällan skoj. För järnklubborna brukar det vid varje tee ligga en del avslagna peggar som du kan återanvända men det kan vara värre om du behöver en lång för drivern.

Se därför alltid till att ha tillräckligt med peggar innan du ger dig ut och spelar. Peggar finns de sedan mängder av typer att välja mellan. Allt från klassiska i trä som bara är en liten pinne som sticks ner till nyare mer avancerade peggar.

I vår shop hittar du flera olika typer av peggar där vi har allt från de enklaste till plast och gummipeggar som nästan aldrig går sönder.

5.   Avståndsmätare

En avståndsmätare gör det smidigare att spela golf

Här har vi en sak som kostar en del och därför kanske inte passar för alla. Har du dock pengarna är en avståndsmätare ett riktigt måste. Det finns så klart en del stofiler som inte gillar verktyg av detta slag av olika lite egentligen oklara anledningar.

Kort kan man säga att en avståndsmätare jämfört med att stega från avstånd på lock osv är bättre på det mesta. Det går mycket snabbare och resultatet blir bättre. Du kan även mäta avstånd till andra saker som en bunker eller ett träd (lite beroende på vilket verktyg du använder) vilket kan vara väldigt bra info. Att göra detta utan en mätare av något slag är inte det enklaste.

Nackdelen är att det kostar att köpa in ett verktyg av detta slag. Personligen använder jag en kikare men vill man fungerar t ex en klocka bra också. Välj vad som ligger inom din budget och vad du tror passar dig bäst.

6.   Markeringsknapp

Markeringsknapp av något slag ska du ha i bagen eller fickan

Olika sällskap har olika vanor när det gäller att markera en boll. Personligen när vi spelar använder vi oss nästan aldrig av en markeringsknapp utan den som ligger närmast puttar först ifall de ligger på samma linje. Det skulle vara om någon ligger väldigt bra till scoremässigt som vi markerar.

Men så fungerar det inte i alla sällskap och det är något man får känna av i början av ronden. Att då vara utan en markeringsknapp är inte bra. Dessa tar ingen plats och väger inget. Finns många som sitter på t ex greenlagare också som fungerar bra. Personligen gillar jag en 50-öring men i princip vad som helst som är litet och platt fungerar bra.

Självklart har vi ett urval av markeringsknappar i butiken.

7.   Borste

En borste för att kunna rengöra dina klubbor

En ren golfklubba är en förutsättning för bra slag. Grooves som är fyllda med jord kommer t ex att ta bort massa skruv ur bollen.

Se därför till att alltid ha med dig en borste och då gärna med både metallborst och mjuka borstar för att klara av varierande smutsighet. En handduk klarar av mycket smuts men en borste klarar av mer plus att handduken kan bli smutsig väldigt snabbt om den används ofta.

Borstar finns i modeller som är små och passar i fickan till större modeller som du hänger på bagen. Vi säljer några olika varianter här själva i butiken.

Under vår avdelning för rengöring finner du olika typer av borstar.

8.   Handduk

En handduk är väldigt användbar under golfronden

Efter förra punkten där det hintades om handduk så passar det strålande att ha den som nästa grej. En handduk som hänger på bagen är otroligt användbar helt enkelt. Klubbor går att rengöra som det nämndes i förra punkten men den går till annat också.

Du själv kan mycket väl bli blöt eller smutsig och då är handduken definitivt bättre än en borste om man uttrycker sig milt. En handduk är helt enkelt väldigt användbar. Det finns liksom en anledning varför det är viktigaste saken att ha med för en liftare. Alla som läst (troligen än av de bästa böckerna som någonsin skrivits) Liftarens Guide till Galaxen vet vad vi pratar om 😀

Handduken på bild hittar du också i vår shop.

9.   Handskar

Skydda händerna med en golfhandske

Spelar du med handske finns troligen en alltid i bagen om du inte plockar ur den mellan ronderna. Egentligen känns det lite som det är lag på att handskar ska ligga ihopknölade i bagen mellan ronderna men det är en annan sak.

Viktiga är att komma ihåg att ha med handsken. Men gärna mer än en handske. Väder kan förändras så fina vädret kan bli regn och då vill du gärna ha en antingen torr handske eller en speciell för regn. Handskar är förbrukningsvaror så att ha med en extra rent allmänt är alltid smart också då det kan vara just nästa rond som bytet behöver utföras.

Vi har billiga handskar för både vänster och höger hand till dam eller herre.

10.   Paraply

Strålande sol med inte ett moln i sikte den närmaste veckan ja då behöver du troligen inte ett paraply med dig. Lite moln på himlen och en inte helt säker prognos?

Se då till att alltid ha med dig ett paraply när du spelar. Att bli överraskad av regna är ingen höjdare. Med ett paraply slipper du iaf att bli genomblöt.

11.   Kläder

Att ha rätt kläder på sig är centralt för att ronden ska bli trevlig. Dock som med regnet i förra punkten kan väder förändras. Spelar du tidigt på morgonen kan det bli varmare längre fram och spelar du senare kan det bli tvärtom.

Att kunna ta av sig lager eller sätta på sig lager är därför bra. Se till att kolla väderprognosen innan du åker ut så du kan planera ordentligt. Regnar det lite kan ett paraply fungera bra men regnar det mycket blir du blöt när du ska slå om du bara har ett paraply och då kommer en regnjacka in som hjälpen.

Sedan finns det andra saker så klart som att ha med sig ett extra par strumpor om de du har skulle bli blöta, huvudbonad för solen eller regnet, tjockare handskar för att hålla händerna varma om det är kallt osv. Tänk igenom vad du behöver för förutsättningarna för dagen och se till att de är med i bagen.

12.   Första hjälpen

Lite grundläggande sjukvårdssaker kan vara bra att ha i bagen

Första hjälpen kan låta lite överdrivet då du sällan råkar ut för några större olyckor på en golfbana. Dock att ha lite enkla grundläggande saker är smart då du aldrig vet när du behöver t ex ett skavsårsskydd, plåster, värktabletter eller en vanlig sax.

Skavsår på fötter eller händer är inte ovanliga. Eller varför inte att bara en nagel går sönder vilket är lagom irriterande att spela med i många hål. En sax löser t ex det lite enkelt och smidigt. Ett annat exempel kan vara värktabletter som passar strålande om huvudvärken kommer under ronden. Lite småsaker av detta slag tar inte mycket plats men kan komma väl till hands.

13.   Sol eller myggskydd

Väldigt beroende på hur din hud ser ut och under vilka förutsättningar du spelar. Stark sol så kan solskyddsfaktor vara exakt vad din hud behöver. Ösregn och du behöver knappast tänka på det. Spelar du på en plats med mycket myggor och andra hemska saker kan en spray mot det vara det du behöver.

Detta är saker som inte tar någon plats egentligen om du har lite mindre behållare och det är utan tvekan bättre att ha det när det behövs än vad du förlorar på att bära med dig det när du inte behöver det.

14.   Pennor

En eller flera pennor för att skriva score

Två olika typer av pennor bör du ha i din bag. En eller gärna ett par vanliga pennor för att skriva på scorekortet och en penna för att markera din boll så du kan identifiera den.

Se till att ha mer än en vanlig penna i bagen då de har en otrolig förmåga att försvinna. Gissar att alla som har spelat golf mer än typ 2 ronder har sett en tappad eller glömd penna på banan. Pennor i bagen är ett måste.

Kolla in vårt sortiment av golfpennor.

15.   Extra scorekort

Spelar du på hemmabanan glömmer man lätt att plocka upp ett nytt scorekort innan ronden. Ha därför alltid ett par extra i bagen som backup för de där dagarna du är sen till tee och glömmer det.

Eller att du vet att du är sen men har kort i bagen redan och därför inte behöver lägga den minuten eller två det tar att gå och hämta ett utan kan springa iväg direkt till tee.

16.   Dricka

Se till att du har med dig vätska innan du startar ronden

Vad du dricker under din rond är helt upp till dig. Vanligaste är så klart att det är vatten som dricks under spelet. Troligen alla golfbanor här i landet har en vattenkran där du kan fylla på vatten någonstans runt första tee och sedan efter nio hål.

Då behöver du bara en flaska att ha din dricka i. Vill du ha annan dricka kan du behöva planera detta i förväg. Viktiga är iaf att du alltid har en flaska i bagen.

För även om det inte är så varmt ute kommer du att göra av med vätska under ronden då du går långt. Få saker kan påverka din prestation så mycket som att vara uttorkad. Kanske känner du det inte själv men påverkan är stor.

17.   Energitillskott

Du gör av med energi under en golfrond. Det är en av anledningarna varför golf är en strålande form av motion. Dock om du tappar för mycket energi riskerar detta på samma sätt som vätskeförlust att påverka din prestation markant åt det negativa hållet.

Korven efter nian är en klassiker och visst ger den dig energi även om den oftast är ganska usel på många sätt. I kiosken brukar det finnas mycket godsaker att köpa som kan ge dig energin du behöver. Vill du spara lite pengar är dock denna kiosk sällan ett bra ställe då priserna där oftast är mycket väl tilltagna.

Då är det bättre att ha med dig eget snacks, mat eller vad du tycker du behöver under ronden. Det är även bättre att är lite flera gånger än mycket en gång som efter nian. Hålla en jämn energinivå är bästa sättet för att hålla en bra prestationsnivå.

Det är därför du ser proffsen äta och dricka lite grann mest hela tiden när de väntar på att slå ut.

18.   Pengar

Tips som lite håller på att tappa här i landet där man kan betala med Swish osv mest överallt. Tar din klubb inte detta i kiosken är det smart att ha lite pengar med dig. För det kan vara så att du har glömt att ta med dig egen mat och känner av att detta påverkar dig.

Då kan kiosken även om den är dyr vara en räddningsplanka. Kan du då bara betala kontakt är det smart att ha lite cash i bagen.

19.   Telefonen

Telefonen löser de flesta problem. Därför bra i bagen

Kan du betala med Swish då är telefonen ditt perfekta hjälpmedel för att slippa att ha med sig pengar ut på banan. Men en telefon är inte bara ett betalningsmedel.

Även om det inte är okej att hålla på att prata i sin telefon när man spelar golf så ska den alltid vara med ute på banan. Oavsett vad som dyker upp så kan du nästan alltid lösa det med telefonen. Allt från småproblem som att inte kunna betala för en Snickers till allvarligare saker som om du är ute själv och snubblar och skadar dig själv.

Telefonen ska alltid vara med och du ska heller inte behöva ha den på ljudlöst om de som skulle ringa dig vet om att du spelar och att de bara ska ringa ifall det är något viktigt.

Sedan finns det andra saker så klart som att ha med sig ett extra par strumpor om de du har skulle bli blöta, huvudbonad för solen eller regnet, tjockare handskar för att hålla händerna varma om det är kallt osv. Tänk igenom vad du behöver för förutsättningarna för dagen och se till att de är med i bagen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>