Vad har Tiger Woods i handicap?

Att proffsen är bra på golf råder det nog ingen större tvekan om men frågan är lite hur bra de är. Kanske en uträkning på Tigerns handicap kan ge en lite bättre bild av det hela.

En statistiker i USA gav sig ut på en uppgift om att räkna ut just vad Woods handicap skulle vara. Detta genom att gå igenom alla hans ronder som ett proffs i tävlingar och räkna på resultaten. Detta mellan 1996 och 2020. Resultatet kan du se här nedan.

Alltså seriöst???

Tiger Woods

Det bästa Woods skulle ha haft är alltså +9,4 i hcp och snittet är +6,7. När han var som ”sämst” hade han bara +3,7 vilket ju är skräp om man jämför med oss andra ;).

Det ska sägas att uträkningen inte tar hänsyn till att banorna oftast är svårare uppsatt på tävlingarna än vad de är under vanligt spel som slopen är uträknad för. Vilket gör att banorna om något spelas ännu ett par slag svårare vilket skulle ge honom ännu bättre handicap.

Tuff dag för att spela på HCP

Tja det kanske inte skulle vara en tuff dag för Tigern att lyckas gå på sitt handicap men för mig låter det lagom tufft att behöva gå -10 bara för att ronden ska vara okej från vit tee på min hemmaklubb.

Att proffsen troligen skulle krossa banan råder det inget tvivel om men denna score bara för att ronden ska vara godkänd känns klart tufft. Något som bara visar på hur otroligt bra Woods var och fortfarande är. Även om han kanske var bäst så lär inte andra stjärnor vara speciellt långt efter så det hade krävts bra scorer av alla om man uttrycker sig milt.

HCP kan vara lite missvisande

En sak som jag skrivit om tidigare och fortfarande tycker är värt att hålla i tankarna är att HCP inte går linjärt i svårighet. Att sänka sig från 36 till säg 15 är lättare än vad det är från 15 till 5 och på samma sätt som det sen är ännu svårare från 5 till 0. Och detta lär även fortsätta sen när man passerat till positiva nummer.

Vilket bara visar ännu mer på hur otroligt bra proffsen är med sina handicap. Även om man själv har ganska lågt handicap är det oceaner ifrån de bästa spelarna. Ibland intalar man sig själv att man är ganska bra på det här spelet för att siffran är låg men egentligen är det inte alls speciellt imponerande. Och så ska det också vara då det annars hade varit dåligt av proffsen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>