Vad är skillnaden på PGA Touren och LIV Golf?

Innehållsförteckning

Det har varit väldigt mycket snack om LIV Golf efter deras inträde på scenen som en golftour. I Sverige som det landet vi är har det väldigt mycket handlat om vilka som ligger bakom LIV Golf. Att det är Saudi Arabien som bekostar touren är ju ingen hemlighet vilket inte stämmer överens med de värderingarna vi har här i landet. Dock är det inte vad jag har tänkt att titta på här utan här ska jag fundera mer på skillnaderna i spelet och själva turneringarna.

Det här med att det är Saudi Arabien som ligger bakom turneringen och att detta är en ganska uppenbar del i deras marknadsföring för landet (som de använder många sporter till) får ni själva helt ta ställning till.

Nytt sätt att se på en golfturnering

En sak som jag skulle säga definierar mig själv som person är att jag är tämligen allergisk mot att vara konservativ. Min grundinställning i livet är att bara för något har varit på ett viss sätt i många länge så måste det inte fortsätta att vara på det viset.

Perfekt exempel är julbordet för att illustrera vad jag tycker. Jag har noll problem med att införa egentligen vad som helst på julbordet om det är godare än andra saker som finns där. Dock behöver jag inte byta ut köttbullarna, kalvsyltan, vörtbrödet eller något med tradition för den delen då de är goda. Viktiga är att de är kvar på julbordet för att de är goda inte för att de alltid har varit där.

Tacos, kebab, asiatiskt på julbordet? Låt oss testa och sen utvärderar vi.

PGA-touren och till stor det den europeiska touren har varit likadana väldigt länge. Visst kan det ibland komma in något nytt men på det stora hela skiljer sig inte en turnering nu och för 60 år sedan speciellt mycket. LIV Golf har inte alls dessa traditioner utan har valt ett annat sätt och det är de skillnaderna som här är intressant.

Jag ska säga att jag inte har tittat speciellt mycket på LIV utan mina tankar är mer om själva koncepten.

54 hål

De allra flesta tävlingarna på de stora tourerna spelas över 72 hål. Spontant kommer jag inte på någon på herrsidan som inte görs det men det kan mycket väl finnas. Vet med mig om att det finns tävlingar på damsidan som är kortare.

Att spela över 54 hål ger en mer intensiv tävling. Du får inte det vanliga att det faktiskt till stor del är tre dagar där det gäller att bara försöka att hänga med i toppen för att sedan ha en viktig sista dag. Nu talar jag då ur ett perspektiv för tittaren. Spelarna som ska klara en cut (kommer till den snart) på fredagen har det intensivt mest hela tiden.

Sen vet jag inte riktigt om jag tror att detta är rätt väg att gå med kortare tävlingar. Visst har du säkert fler som tittar på söndagarna än en torsdag. Men frågan är om du får direkt fler tittare de fredag och lördag om du har färre antal speldagar?

De som är riktigt sålda på golf tittar nog oavsett och de som bara är lite lagom intresserad kommer oavsett bara titta på söndagen.

En fördel skulle kunna vara att spelarna behöver spela färre ronder och därmed kanske inte känner sig lika slitna och spelar fler turnering per år. Vilket skulle kunna ge ett lite bättre startfält under de helgerna när det är lite mindre prestigefyllda tävlingar. Dock tveksamt om denna faktorn skulle bli speciellt stor.

Det jag är mest tveksam till när det gäller att spela över färre hål är att risken att bästa spelaren inte vinner ökar. Egentligen är det tämligen enkelt när det gäller detta. Desto fler hål du spelar desto mindre variation kommer du att få pga tur och andra faktorer. Sen om tur finns i golf eller ej är en diskussion.

Tar du hockey t ex där man gick från ett slutspel med 5 matcher mot varandra till ett med 7 så är det svårare för det ”sämre” laget att skrälla. I bäst av 5 kan du vinna första matchen med några turliga studsar. Sen andra matchen har du hemma och får bra stöd på läktaren och laget blir extra uppumpat så en vinst plockas hem där. Då helt plötsligt är det stor press på det bättre laget samtidigt som det sämre laget bara behöver ha tur i en match till.

På golftourerna ser du ofta en spelare ha en väldigt bra rond torsdag eller fredag som spelaren sedan inte kan följa upp under helgen. Spelaren som var i ledning efter tisdagen slutar sedan på plats 20 eller något. Golf anser jag ska vara en sport där bästa spelaren vinner så ofta som möjligt. Var gränsen går i antal hål vet jag inte riktigt men 54 kanske är för få.

72 ger mindre variation på det viset och skulle du spela 90 eller 108 skulle det självklart bli ännu mindre variation. Men då börjar du få andra problem som att det är svårt att hålla turneringar flera veckor i rad. Lägger du på en rond skulle tävlingen behöva starta på onsdagen vilket kan vara lite tight och då inte för att tala om en tisdagsstart som skulle krävas för en rond till. Spelare måste resa mellan platserna, hinna träna lite, tagga ner osv. 72 är nog troligen bästa antalet hål enligt mig.

Ingen Cut

Det finns ingen cut på LIV till skillnad från de allra flesta tävlingarna på de andra tourerna. Det är färre spelare som deltar och dessa slipper stressen av att behöva klara en kvalgräns.

Lite enkelt kan man säga att under en vanlig tävling så kommer ungefär hälften av spelarna bara att få spela de två första dagarna.

Jag kommer in på det senare när det handlar om lag osv men det finns ett stort problem med att inte ha en cut. Det är att själva touren riskerar att bli för en viss elit och att det är svårt att ta sig in på den.

Fördelen för den som tittar på TV är att du hela tiden kommer att få se dina favoriter spela oavsett om de spelar bra eller ej. Självklart finns det fördelar med detta. Ta en turnering där vi t ex har Norén och Åberg med men de spelar dåligt och inte klarar cutten. Då får vi som svenskar inte följa dem alls efter det vilket är tråkigare. För att inte tala om vad breda massan t ex tänker om Tiger Woods är med men bara får spela de två första dagarna.

Stora fördelen med ett större fält av spelare är att det ger utrymme för nya spelare att komma in och visa upp sig för att sedan i framtiden bli stjärnor. Något jag personligen gillar.

Lag på LIV

På LIV är golfen ett lagspel

De flesta tävlingarna på tourerna spelas individuellt. Det finns några där de spelar i lag om två spelare. En tävling på LIV spelas både som en lagtävling och individuellt. Kollar man på deras leaderboard så listar de lagtävlingen före den enskilda.

Här har vi en av de stora skillnaderna och även en av de mest intressanta. 2023 hade du 14 lag bestående av 4 spelare i varje lag. Under de två första ronderna räknas scoren från de två bästa i varje lag och sista ronden räknar man topp tre. Efter detta får man en totalscore och en vinnare för veckans lagtävling.

Jag känner nog att det krävs att jag tittar klart mer för att verkligen uttala mig om detta är något intressant eller ej. Golf är bortsett från Ryder Cup osv nästan alltid en individuell sport och det har vi även vant oss vid. Men bara för att vi är vana vid något behöver det inte vara rätt.

Det finns många regler och seder i olika sporter som är totalt tvärtom vad som gäller i andra. I hockey kan de ha smärre slagsmål och bara få sitta och vila ett par minuter. I fotboll om du råkar snudda ansiktet på en annan spelare så får han väldigt ont och risken är att du får rött kort. Fotboll har sektioner på läktarna för supporters för lag X och andra för lag Y. I rugby blandar man fans på läktarna från de olika lagen.

Olika sätt att se på saker i olika sporter helt enkelt. Rätt eller fel är säkert en blandning mellan olika sporter. Summan av de hela är att det inte per definition finns något som säger att golf måste vara individuellt.

Det finns säkert intressanta saker man kan göra om det är ett lagspel som annars inte går. Testa möjligheter är alltid intressant.

Shotgun

Vi har varit vana vid att golfare som är med och tävlar om något slår ut på ettan och går i mål efter 18:e. Visst kan spelarna delas upp i början av helgen så att hälften startar på 10:an och andra som vanligt. Vilket då inte är när något ska avgöras. Sedan en tävling som t ex haft problem med regn eller att extra många klarat cutten eller något kan ha delats upp så att en del startar på 10:an sista dagen också. Detta har dock då alltid varit de sämre placerade i tävlingen som nog inte har något att göra med slutstriden.

LIV använder sig inte av denna metod utan något vi vanliga golfare är klart mer vana vid från våra klubbtävlingar. De använder sig av shutgunstart istället. Om det är någon som inte har koll på vad detta är så är det enkelt så att alla spelare sprider ut sig på olika hål på banan. Sen vid en given punkt som kan signaleras genom en startpistol (därav namnet) börjar alla spela samtidigt. Du kan alltså få början från hål 11 t ex.

Detta skulle inte fungera på PGA-touren som det ser ut nu med antal spelare. För en nackdel med detta sätt att starta är att fältet blir begränsat. En fyrboll per hål ger bara 72 spelare. Sen går det att ha lite fler men inte jättemånga för att fortfarande ha flyt på banan. Under helgen skulle det dock fungera.

Fördelen med shutgun är att du får runt alla ungefär lika snabbt vilket under en tävling skulle kunna ge en spännande avslutning där flera spelare och lag spelar deras sista hål samtidigt. Vilket kan ge avgörande under några minuter istället för det mer utdragna som vi har nu.

Gissar dock att det kan finnas en viss orättvisa inbyggt i systemet då det borde vara en fördel att börja och sluta på en del hål. Sen vilka de är vet man kanske inte på förhand. Sen finns det orättvisa i vanliga också då de som spelar sist kan ha annorlunda väder än de som gick i mål en timme eller två tidigare. Det kan vara fler märken på green vilket påverkar puttning osv.

Hela tävlingen blir mer actionfylld också med shutgun då det är full fart på banan hela tiden då spelet är igång. En tävlingsdag pågår under tiden som de 18 hålen tar för en boll att spela. En dag på PGA touren kan pågå från soluppgång till solnedgång.

Vad man gillar bäst är säkert en smaksak då bägge systemen har fördelar och nackdelar. Personligen gillar jag det lite lägre tempot i vanlig golf. Man kan lugnt gå i väg och göra ett besök på toan eller laga till lite mat. Skönt tycker jag men långtråkigt kanske andra tycker.

Prispengar

Stora skillnaden här är att alla som startar en tävling på LIV även får vinstpengar. På det andra tourerna är det de som klarar cutten som får prispengar. Klarar en spelare den inte blir det inga pengar alls.

Hur utdelning av prispengar hanteras diskuteras det alltid i olika sporter. Golf på det stora hela har det ganska lyxigt här då det är mycket pengar i omlopp. Men ta skidor t ex där det inte alls är lika mycket pengar har de ändrats och snackats mycket om hur de delas ut. Där tjänar toppåkarna bra med pengar genom sponsorer osv. De lite längre ner i listorna har det inte så gott ställt och är därmed beroende av alla inkomster. Sporten behöver även dessa då det hade varit ganska tråkigt med 10 åkare i varje lopp.

Är det då rätt att bara ge pengar till de som placerar sig bra? Tja jag vet inte riktigt vad som är bäst då det handlar mycket om hur det går ekonomiskt för de som inte är de stora stjärnorna. Vinnaren av senaste tävlingen på touren fick 1,65 miljoner dollar och då är det inte någon av de största tävlingarna. Det finns ”vanliga” sådana som har en prissumma på 4 miljoner dollar till vinnaren.

Bättre att ge prispengar till alla?

Hade det inte då varit bättre att vinnaren bara får 3,5 miljoner och att spelare som inte klarade cutten fick en viss summa?

På den europeiska touren eller DP World tour som den numera heter och klart spelas på andra platser än europa så är prissummorna lite lägre. Jag kollade den turneringen som Jesper Svensson vann ganska nyligen. Han vann ungefär 4 miljoner då men tittar man på sista spelaren som klarade cutten så drog han in ungefär 40 000 kr.

40 000 kr kan låta mycket men ska man betala flygresa, hotell, coach osv är det inte längre speciellt mycket pengar. Och då som sagt var detta den spelar som fick minst pengar men som fortfarande fick pengar. Spelare 82 – 132 fick inga vinstpengar alls. Adam Blomme var en av svenskarna som placerade sig långt ner i resultatlistan. När detta skrivs har han under denna säsong spelat 11 turneringar och spelat in ca 165 000 kr.

Har han inte mycket bra sponsorer så går han med förlust. Bara 20 000 kronor eller något sådant skulle troligen göra en stor skillnad för en spelare som detta per turnering. Pengar som då skulle plockas från toppen så klart.

LIV delar som sagt var ut pengar till alla som startar oavsett hur de spelar och det känns enligt mig som ett bra system. Sen på LIV spelar nog få spelare som inte har det mycket bra ekonomiskt redan sedan tidigare så där spelar det mindre roll. Men systemet skulle jag vilja se även på andra tourer. Allt för att även de som är mer ”golfarbetare” ska ha råd att fortsätta spela.

Att komma in på touren

För närvarande är det inte speciellt enkelt att komma in på LIV touren. Det ska finnas vissa vägar in men till stor del handlar det om att bli inbjuden. De säger själva att det även ska bli bättre på denna fronten framöver med tävlingar för att kunna komma in på LIV.

PGA, LPGA, DP osv har tydliga sätt för spelare att komma in. Det finns undertourer som ger kort in på huvudtourerna och de undertourerna har ofta andra undertourer. Sen finns det säkert sätt som deras system kan tweakas för att det ska bli bättre.

Men i grund och botten är det bra för nya spelare att veta på förhand vad de behöver göra för att komma in som ny spelare.

Här ger jag alltså en stor vinst till de gamla tourerna.

Antal tävlingar

Säsongen 2023 hade LIV Golf 14 tävlingar. PGA spelar nog en turnering i princip varje helg bortsett från några få. Efter en koll så var det 47 turneringar samma säsong på PGA.

14 känns klart lite men samtidigt kanske 47 är många. Du får så klart inte alla de bästa spelarna till att ställa upp så många gånger per säsong. Utan att vara insatt direkt i kontrakten som spelarna har med LIV så räknar jag med att dessa kontrakt i princip säger att spelarna ska ställa upp i alla tävlingar där.

En vinst till PGA är det dock helt klart då 14 är för lite för att hålla intresset riktigt uppe.

Shorts

Shorts är tillåtet hos LIV Golf

På LIV får spelarna har shorts!!! Ja jag vet något helt otroligt.

Har tagit upp det flera gånger här på sajten tidigare då jag anser att det är en av de mest korkade reglerna som finns på andra tourer. Jag kan inte se någon rimlig anledning varför man ska vara tvingad att spela i långbyxor.

Kanske är det snyggare med sådana och visst må det så vara men seriöst vad spelar det för någon roll. Reglerna säger långa byxor men det finns fula långa byxor också. John Daly är lagom känd för sina fula byxor.

Kan damerna spela i korta plagg kan herrar också göra det. Sen ska sägas att DP verkar vara bättre här då man väl numera godkänner det under inspelsvarv och det var även någon tävling för ett tag sedan där det var tillåtet då det var så varmt.

Det kommer att komma till de andra tourerna inom en hyfsat snar framtid. Kan tänka mig att spelare som inte gillar regeln skulle ha ganska stor chans i en stämning mot tourerna annars då arbetsmiljön riskerar att inverkas negativt om du måste ha långbyxor. Tänk att spela i långbyxor när det är 30 grader och fuktigt i luften.

Fritt val till spelarna säger jag.

Sen är detta bara en liten detalj så klart men det visar på att man tittar framåt som tour och inte bakåt som de andra gör.

Kikare

Kikare är tillåtet på LIV touren.

En annan av regelskillnaderna som kanske kanske känns som en detalj är det här med kikare. På PGA kan en spelare använda en laserkikare under inspelsvarven men får inte gör det under själva turneringen.

På LIV är det fritt fram att använda dem. Självklart får de bara visa längd och inte andra saker som höjd osv.

Jag tycker att det är självklart att kikare ska få användas. Det är en sak som kommer att snabba upp spelet då det helt enkelt går snabbare att mäta upp avstånd på detta vis jämfört med att stega och ha sig. Sen kommer spelare säkert vilja utnyttja det så att de gör bägge. Förhoppningsvis slipper vi i framtiden caddies som stegar en massa för att ta reda på avstånd. Men det blir lättare att ha rimliga slagklockor som spelare ska följa om de använder kikare.

I börja skulle det därför möjligen ta längre tid då spelarna gillar sina hängslen och bälte samtidigt, plus gärna något mer utöver det bara för sakens skull. Den tiden de kan lägga på att läsa sina banguider är imponerande.

Men på sikt är kikare helt klart rätt väg att gå och det kommer att snabba upp spelet. Klockor osv så länge de visar rätt information borde också vara tillåtna. Teknologin är på väg in mer och mer i golfen. Att försöka stå i vägen för det känns bara dumt.

Sammanfattning

Som sagt var handlar inte denna artikeln om det här med moralen för det råder inget tvivel om att det finns tveksamheter där bakom LIV. Utan det får var och en ta eget beslut om.

Här har fokus istället helt varit på skillnaderna lite mer praktiskt mellan de olika tourerna.

Spontant skulle jag säga att jag föredrar det gamla systemet när det gäller att spela 72 hål osv. Men jag föredrar till stor del att LIV har tagit till sig mer av det moderna som shorts och kikare.

Det troliga är väl att om ett tag kommer de hitta bättre och bättre sätt att samarbeta och ta intryck från varandra. När PGA inser att vissa saker helt enkelt är bättre på LIV kommer de bli tvingade att hänga med i tiden. Detta trots att USA rent allmänt är väldigt konservativa när det gäller sådana här saker.

Men det kommer även där. Jag tror om något att ”vi” i Europa kommer att vara snabbare att hänga med. T ex har vi ju här i Sverige en turnering där både herrar och damer spelar tillsammans. Något jag personligen tycker är strålande.

Sen tar det självklart en del tid att spela in en sådan turnering för att få den rättvis. Spela från back tee fungerar så klart inte med de kortare längderna för damer. Gäller bara att hitta de rätta nivåerna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>