Spieth diskad men borde han bli det?

Reglerna inom golfen är klart hårda när det gäller signandet av ett scorekort som är fel. Sen om jag minns rätt har de lättat lite på reglerna de senare åren. Men i fredags så åkte Jordan Spieth på en diskning.

Utan att ha grävt allt för mycket i historien så skrev han ner ett par på ett hål där det borde ha varit en bogey. Han var tydligen dålig i magen så gick därför direkt ifrån området där scorerna skrivs vilket gjorde att felet inte rättades i tid. Man kan klart förstå honom att han har lite bråttom därifrån ifall magen krånglar.

Kan klart göra tydligt att jag här inte tror för en femöring att han gjorde detta medvetet. Jag har aldrig fått för mig att Spieth är en fuskare utan han verkar vara en reko spelare. Det finns säkert andra där ute på tourerna som skulle kunna försöka fuska även om det vore ett korkat sätt. Spieth som börjar närma sig att ha spelat in 62 miljoner dollar på PGA-touren lär inte behöva pengarna direkt. Sen med reklampengar på det så kan vi nog vara övertygad om att det inte var anledningen. En spelare som i slutet av säsongen riskerar att tappa kortet är säkert mer benägen att fuska.

Även om jag egentligen inte tror att någon fuskar på detta viset. Det är för lätt att upptäcka helt enkelt. Men att man råkar förbättra läget lite i ruffen om man ligger dåligt till och vet att kamerorna inte är på dig kan jag förstå. Sådant fusk finns säkert. Spieth låg inte ens direkt bra till, visst hade han klarat cutten men hade nog inte vunnit direkt. Alltså jag tror inte att det är fusk medvetet alls.

Det är heller inga tvivel om att de gjorde rätt som diskade honom. Reglerna är tydliga och de ska så klart följas.

Ändra reglerna?

Det jag dock tycker är att man ska se över det här med reglerna och hur de tillämpas på de stora tourerna. Alla deras slag registreras för alla former av statistik som vi kan komma på. Frågan är därför varför man fortfarande ska använda ett gammalt system med att skriva på papper?

Jag har svårt att se någon större anledning till detta utan tycker att det är dags att man tar steget in i den moderna världen och ändra hur scorerna rapporteras. Antingen att det sköts automatiskt eller att man använder något annat system som tar bort risken för händelser som denna.

Uppe till höger eller vänster eller var det nu ligger på tvskärmen så hittar du ju en aktuell score i förhållande till par för varje spelare. Inte direkt att det är spelarna som har signat den scoren som används där utan detta går till på annat vis.

Golfen är på väg framåt

Även om golfen är på väg framåt så är vi inte alls där vi borde vara ännu. Genomgången av reglerna 2019 var ett stort steg framåt men mycket är fortfarande kvar att titta på.

Jag har haft sådana här saker som shorts och laserkikare uppe tidigare. Det finns säkert många fler saker som man kan förbättra. Är även övertygad om att det kommer komma ändringar av saker som dessa. Frågan är egentligen bara hur lång tid det tar.

Går vi tillbaka 50 år så var golfen väldigt annorlunda jämfört med nu. Alltså otroligt mycket har hänt men mer behöver hända.

Så visst det var rätt att diska Spieth. Men det är fel att han kunde bli diskad då det inte borde fungera på det viset det gör nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>