Jäkligt bra gjort av Stenson

Tidigare har jag sagt att Masters är min favorittävling men frågan är om man måste ändra det tänket där efter Stensons uppvisning. Första majorn på herrsidan var väldigt viktig det kan man iaf utan tvekan säga. Nu ska vi se om jag kan lyckas få ner några bra tankar om tävlingen m.m. Risken är egentligen att det finns alldeles för mycket att skriva inte tvärt om.

The Open

Det jag verkligen gillar med Masters är att tävlingen alltid spelas på samma bana som även är otroligt vacker och intressant. Klubben den spelas på är ju också lite lagom intressant och om jag fick välja en bana helt fritt i världen att spela skulle det vara den. Kommer aldrig att hända men man kan ju drömma.

Det bästa med The Open är typen av bana man spelar på. Kan inte riktigt alla som är med i rotationen men de jag kommer att tänka på är väl alla linksbanor som egentligen är ganska lika till utseende och spelstrategi. Har skrivit det tidigare att jag tycker det är tråkigt att flera tävlingar per år inte spelas på denna typ av bana.

Elvan på Royal Troon
Utslaget på elvan på Royal Troon

Ta utslaget på elvan t ex där bollen ska slås iväg till något ställe bakom ett gäng buskar. Från tee ser du inte alls vart du ska slå utan måste ta ut en punkt och sedan gå för det. Blinda slag är ju något som annars har en tendens att dela upp folk i två olika grupper. Själv tillhör jag de som tycker att det kan vara okej bara det inte händer för ofta. Visst är det tufft för gäster osv att veta vart de ska slå men det får man ta när man besöker en bana för första gången.

Första utslaget på Sand
Första utslaget på Sand

Sen ska det självklart inte finnas allt för många blinda slag och det är viktigt att de verkligen finns där för att skapa ett intressant element på banan. På min hemmaklubb hade vi tidigare ett utslag på ett par 4-hål som var blint som kanske egentligen inte var så intressant då slaget var ett ganska kort järn till en viss punkt. Fanns liksom inte speciellt mycket att vinna på att göra något annat.

Blinda utslag på linksbanor är en helt annan sak. Att bland alla små kullar kunna hitta en fairway som från tee ser ut att vara minimal ger ytterligare lite spänning till slaget. Ta Sand som ett bra exempel på detta med utslaget på första hålet där man bara ser något lite långt bort som man tror är fairway och känns ungefär lika stor som ett frimärke. Inte är slaget helt blint men det känns nästan så när man står där. Jag gillar det som då krävs av dig nämligen att du ska bestämma dig för ett visst typ av slag och längd och sedan verkligen måste genomföra det.

Nu spelades banan inte riktigt så hård som den kan göra vilket troligen hade varit ännu mer intressant. Stenson slog ju t ex något kort inspel där han medvetet drog bollen förbi hål och sedan spann tillbaka. Knappast det man normalt får se. Veckan innan spelades ju Scottish Open där Noren trevligt nog vann och på ett av korthållen där minns jag att jag såg riktigt bra spelare landa bollen kort om green och sedan rulla upp den hela vägen till en bakre pinnplacering. Alltså inte direkt det där spelet man ser på PGA Touren till vardags. Det trevliga med golf är till stor del när det är olika spel som gäller. Amerikanska banor har sin charm, ökenbanor sin, svensk skogsbana sin och en brittisk linksbana sin utan tvekan. Tyvärr får vi här bara se de engelska banorna ett par gånger per år samtidigt som PGA Touren nästan alltid spelar på väldigt lika banor.

Stenson

Kommentatorerna talade om att de hade på känn att något spännande skulle kunna hända denna vecka och jag måste säga att jag också fick lite av den känslan. Sen var det ju inte så att jag direkt trodde att Stenson skulle spela så bra som han gjorde. Men desto längre tävlingen gick desto mer kändes det som att detta var största chansen till en seger i major som jag upplevt. Jag följde inte golfen tillräckligt väl för att ha koll på t ex Parnevik och hur nära han egentligen var. Men under de senaste minst 10 åren kändes detta som chansen och det var allt lite nervöst att titta.

Speciellt puttarna var jobbiga och då extremt de lite kortare där det hela tiden kändes som att Stenson skulle missa. Puttningen är ju inte det han är känd för direkt så man blir ju lite extra orolig. Visst var man nervös vid tee också men där vet man ju att han med sin spoon är extremt stabil. Där kändes det mer som att det var Mickelson som skulle missa.

Stenson med Claret Jug

Totalt var det helt grymt spel från vår svenske mästare. Någon putt kanske han missade lite men det händer ju alltid annars tror jag faktiskt inte att han direkt missade något slag under hela ronden. För de som inte är allt för insatta i golfen kan det nog vara lite svårt att förstå hur bra det är. Jag har lågt HCP men det innebär inte att jag ens är i närheten av att vara en lika bra spelare som han. Visst han har lite mer klipp i sina slag än vad jag har även om jag absolut inte slår kort på något vis utan långt jämfört med snittgolfaren men annars kan jag nog i princip slå nästan lika bra slag. Men grejen är att jag kanske kan göra det ett par gånger under en rond och han gör det varje gång. Sen ska vi då lägga till att pressen på mig en lugn rond en kväll bara är lite mindre än under en major. Marginalen är så otroligt lite när klubban kommer ner med den hastigheten och att då göra det hela tiden är helt otroligt.

Järnfyran på 17:e hålet kan vara ett av de bästa golfslagen jag någonsin sett. Mickelson spelade riktigt bra golf och han fick ju inte alls till utslaget lika bra där då det verkligen inte är ett enkelt slag. Att då dra upp en fyra på det viset Stenson gjorde under den pressen är grymt. Själv hade jag varit nöjd i det läget om jag inte slagit en socket och bollen bara hamnat någonstans där jag hade haft hyfsad chans att rädda par. Stenson bara smäller upp den perfekt.

När man ser hans spel en tävling som denna är det faktiskt svårt att fatta att han inte har vunnit tidigare. Visst är konkurrensen mördande i toppen men jämfört med många andra som vunnit majors så känns han som en bättre spelare.

Duellen

En som inte ska glömmas är Mickelson för han gjorde verkligen en bra golfdag till helt grym. Det hade inte alls varit samma sak om Stenson spelat själv och vunnit överlägset. Visst hade det fortfarande varit stort men nu fick han vinna genom att visa upp allt.

Mickelson och Stenson

Ser jag tillbaka lite på ronden så kändes det lite som att Stenson aldrig var i trubbel och att Mickelson var det lite då och då men att han hela tiden räddade upp sig med sitt mästerliga närspel. Kommer jag ihåg det rätt gjorde Stenson 10 birdies och 2 bogeys under ronden. Att göra 10 birdies under en avslutande rond i en major är det svårt at sätta ord på hur bra det är. Men varje gång han gjorde något kändes det som att Mickelson svarade upp.

Duellen mellan Watson och Nicklaus var innan jag föddes och därmed är min relation till den cirka noll. Men denna duell kommer nog att leva kvar i mitt minne väldigt länge. Gillar även att det fanns en stor respekt mellan de två spelarna vilket ger ett bra betyg till golfen där två personer kan tävla om kanske det största priset och fortfarande respektera varandra så. Största anledningen till att jag kommer att komma ihåg denna duell är troligen nivån som den spelades på.

Påverkar detta golfen i landet?

Det är extremt svårt att säga vad som kommer att hända och jag personligen är absolut inte i någon position att kunna säga något säkert om detta. Men framgång har ju en tendens att föda framgång vilket vi hoppas på här. Kanske får vi inte fler golfspelare i landet men kanske kan vi få lite fler juniorer som verkligen satsar då de ser att någon från vårt lilla land verkligen kan vinna något stort.

För det går inte att komma ifrån det faktumet att en major på herrsidan är större än på damsidan om man ser till intresset som finns runt omkring. Om 50 år kanske damerna är på samma intressenivå som herrarna och det skulle ju vara trevligt men nu fortfarande är det stor skillnad. Skillnaden är nog även större internationellt än vad den är här i landet då vi ju har haft Sörenstam och de andra som varit väldigt duktiga och vunnit majors.

Sen ska vi inte tro att vi nu kommer att vinna en massa helt plötsligt då konkurrensen är extremt hård. Räknar vi lite snällt med den svenska befolkningen så har vi 10 miljoner invånare (iaf snart) men detta är ganska långt ifrån de över 26 miljoner golfspelarna som det finns i bara USA. I vårt land har vi väl närmare en halv miljon som spelare golf vilket alltså betyder att det går ungefär 50 amerikanska spelare på varje svensk. Sen även om vi svenskar allmänt är mycket bättre än folk från andra länder blir skillnaden ganska stor i längden. Vi kanske kommer att vinna mer i framtiden men tyvärr lär vi inte kunna samla majors på hög direkt.

Zachrisson

Under stora delar av tävlingen var jag mest irriterad på Zachrisson när han sitter där och avbryter folk, säger att saker är på ett visst vis utan att ha någon grund för det, talar om spelet som någon grej, andas in i micken mest hela tiden osv. I mina ögon är han inte en bra kommentator längre då han inte hänger med helt enkelt. Visst har han mycket kunskaper om traditionerna osv runt golfen som är intressanta att höra men som en huvudkommentator är han inte bra längre.

Blir lite irriterad på de andra som sitter där och håller med honom om det mesta även om man hör hur tveksamma de egentligen är till det han säger. Känns lite som att det finns någon överenskommelse om att man inte säger emot Zacke för att han är den gamle hjälten.

Men med detta sagt tycker jag att det inte hade kunnat finnas någon i golfsverige som varit mer värd att få kommentera den första vinnaren av en herrmajor. Han pratade om att han gjort detta i 50 år och hans betydelse för golfen i detta land har varit otroligt stor. När han går bort kommer det att skrivas spaltkilometer om just denna betydelse.

Slutord

Det finns väldigt mycket att säga om denna tävling och jag har bara skummat på ytan känns det som. Hade jag fortsatt hade tiden och bokstäver troligen tagit helt slut. Det viktigaste av allt är ju iaf hur jäkla gött det var att Stenson tog denna vinst.

Jag ser verkligen fram mot en tid långt fram när Stenson inte längre tillhör toppen utan är en gammal gubbe som ställer upp i The Open som en gammal mästare i stil med Watson, Nicklaus, Faldo och de andra. Då kommer jag fortfarande att sitta där framför TVn och tänka mig tillbaka till att jag faktiskt fick se när han vann. Tittar jag med några ungdomar kommer de säkert att skaka på huvudet åt den där gamla sentimental gubben jag då är men det tar jag 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>