Gott att Nordqvist vann

Jag skulle ljuga om jag påstod mig ha någon större koll på damtourerna. Det händer någon gång då och då att jag ser lite på Viasat Golf när de väl visar men så mycket mer än det blir det inte. Visst står det notiser på Text-TV och det dyker upp i mitt Twitterflöde men totalt är kollen väldigt mycket mindre än på PGA touren.

Men efter det att vi nu har haft det lite tufft på de flesta tourerna är det gott att få in en vinst av Anna Nordqvist. För annars känns det som det för tillfället bara är Stenson som är riktigt het, som tur var håller han mycket hög temperatur.

Viktigt med bra förebilder

Att vinna en tävling kanske inte verkar som speciellt mycket men det behövs för att hålla upp intresset här hemma. Vill vi vara ett starkt golfland många år framöver krävs det framgånger så enkelt är det. Kan Nordqvist vinna så borde ju också jag kunna göra det är det mycket lättare att tänka än att man ska göra som Rory eller någon annan storstjärna från främmande land. Att hon drog in ca 2 000 000 kr på vinsten gör ju inte att folk blir mindre intresserade direkt.

Anna Nodqvist vinner på LPGA Touren

Tror det var Jens Fjällström som sa en bra sak för många år sedan på TV när det gällde fotboll. Han sa då att man ser upp till det lokala laget där man växte upp och försökte bli som dem. Växte man som jag då upp på ett ställe med ett div 6 lag ser man ju inte direkt upp lika långt som den som har ett Allsvenskt lag vid sig. Har man då som mål att bli som en spelare i div 6 kommer man troligen heller aldrig komma speciellt långt. Av denna anledning är det viktigt att man har förebilder att se upp till och då behövs det bra svenska spelare som kan agera som detta.

Visst har världen förändrats till att bli mer global men jag hävdar fortfarande att det är bättre med förebilderna nära inpå än en Tiger Woods långt borta i USA som man troligen aldrig får en chans att se spela live.

Jag är en man och det påverkar mig

Visst skulle jag hellre se att vi hade en stor framgång på herrsidan men det är troligen för att jag är en man också. Egentligen spelar det ingen roll på vilken sida vi har framångarna utan det viktiga är att de kommer, sedan tar vi helst dem på bägge sidan. För det är ju troligare att en flicka ser upp till en dam än att en pojke gör det. Kön ska dock inte spela någon roll alls inom golfen så bara vi är ett framgångsrikt land är jag nöjd iaf.

Just det här med kön är ju golf en av de allra bästa sporterna på. Att titta på en tävling med herrar eller damer är det egentligen inte så stor skillnad på. Man ser ju inte skillnaderna i spelet bra alls på TV. Visst kameran filmar himlen ett tag längre när Dustin Johnson slår ett utslag men det ger ju inte mycket direkt.

Skillnader finns det självklart och det finns egentligen tre saker som får mig att vara mer intresserad av herrgolfen. Det första som är svårt att komma ifrån är att jag själv är man och därmed blir det liksom lite mer naturligt att gilla herrgolf av någon anledning, egentligen borde det inte vara så.

Det andra är att det finns fler och större stjärnor inom herrgolfen och detta är en viktigt faktor för att det ska vara intressant. Damerna har inga som kan mäta sig med Woods, Rory, Stenson, Dufner (min favorit), Bubba, Spieth osv.

Sista anledning är att man ser att spelarna inom är herrgolfen är bättre. Då talar jag inte om att det slår extra långt osv då det som jag sa innan inte märks på TV utan jag talar mer om närspelet. Närspelet tycker jag är betydligt sämre på damtourerna vilket det egentligen inte skulle behöva vara enligt min mening. Det är ju inte hur stark och hur snabbt du kan svinga en klubba som avgör vid en chip eller ett bunkerslag. Sen är det inte speciellt konstigt att det är på detta vis då damgolfen ju inte har varit stor alls lika länge som herrversionen och det tar tid att utveckla ett spel.

Kollar man på fotboll t ex så behöver man inte gå tillbaka mycket mer än 20 år för att undra vad de egentligen höll på med. Då hade man ju spelat golf i massor av år redan. På samma sätt om du tittar på damfotboll för 20 år sedan och nu är det ju gigantisk skillnad till det bättre. Ge damerna lite tid till så kommer de säkert att vara mycket bättre. Kanske är det en ung flicka i Sverige som får se Nordqvist spela och själv blir supersugen och blir den nya Sörenstam. Jag håller iaf tummarna för det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>