Färgstarka golfare genom tiderna

Professionella golfare följer ofta ett relativt likformigt mode som inte tar ut svängarna allt för mycket. Golfaren ska helst vara välklädd och proper, men inte alltför iögonfallande. Men ibland så dyker det upp en modig golfare som vågar att trotsa de rådande idealen.

Golf är väldigt traditionsbundet på många sätt och förändringar sker sällan och långsamt. Det är många oskrivna regler som golfspelare såväl som åskådare förväntas förhålla sig till, värdigt en fin golftävling. Därmed blir det väldigt tydligt när någon avviker från den rådande normen av vad som anses normalt. Vilket man kanske kan utläsa lite i vår länk här ovan då det ju där är exempel på både spelare som klär sig riktigt fult och sådana som har legat i framkant modemässigt.

De som vågar utmana idealen är ofta mycket framträdande golfspelare, som redan vet att de har respekt oavsett hur de väljer att klä sig. En och annan kan också helt enkelt ha en tokig klädstil från början eller vara en lustig karaktär helt enkelt. Vi ska gå igenom några intressanta golfare som sticker ut på olika sätt.

Tiger Woods

Tiger Woods ändrade golfens image

Runt sekelskiftet hade golftouren ett rykte om sig att vara ganska gubbigt, och väldigt många golfare såg mycket otränade ut. Sedan anslöt Tiger Woods till golftouren. En vältränad Tiger började dominera fullständigt och införde en helt ny standard för golfare att förhålla sig till. Som följd är dagens proffsgolfare vältränade idrottsmän som inte lämnar något åt slumpen, utan tar alla faktorer på största allvar.

Tiger Woods var under början på 2000-talet oerhört dominant, kanske den bästa golfspelaren någonsin. Det senaste årtiondet har inte varit lika framgångsrikt, det har mer handlat om ryggbesvär och dambesvär. Tiger har dock visat en gryende form på sistone och är kanske åter på väg tillbaka till gammalt gott slag. Segern i Masters är ett ganska starkt tecken på detta.

När det gäller kläder har Tiger Woods aldrig stuckit ut på ett negativt sätt, vad han är mest känd för där är nog sin röda tröja under söndagsronderna. Det är mest andra saker som är spännande med honom och som ändå gör att han får platsa på den här listan. Det vore tråkigt att inte ta med honom med tanke på hans status i golfvärlden.

Tror man att Tiger eller kanske någon annan golfare kommer att stå som segrare i tävlingar framöver så kan man alltid satsa en slant. De största och populäraste tävlingarna är de fyra major-tävlingarna som spelas årligen.

  • The Masters Tournament
  • PGA Championship
  • U.S. Open
  • The Open Championship – British Open
Jesper Parnevik

Jesper Parnevik

Jesper Parnevik är en av Sveriges bästa golfare genom tiderna och har en imponerande meritlista. Han blev snabbt känd som en karismatisk glädjespridare som var en färgklick både på och utanför golfbanan. I takt med alla sina framgångar så fick han alltmer utrymme i media, där han till synes uppskattade strålkastarljuset och blev mycket populär.

Jesper tyckte om att synas på golfbanan. Han hade en imponerande garderob av färggranna kläder, och lyste alltid upp fairway på avstånd. Det var många som höjde lite extra på ögonbrynen när det var Jespers tur att göra utslag från tee. Han hade ofta färggranna byxor och polo, samt en keps där skärmen var vinklad uppåt.

Kepsen var lite intressant då den tvingade hans sponsorer att börja skriva in sin logga på undersidan av skärmen, för det var den man såg när Jesper hade keps på sig. Detta kanske inte är en stil som han lyckades göra överdrivet populär men den gjorde helt klart att han stack ut. Klädstilen i övrigt lyckades han tillsammans med J Lindeberg bättre med för vi alla har ju sett de ”bästa” spelarna på klubbarna klädda i denna stil.

Jesper trivs i rampljuset och lyckas alltid påkalla uppmärksamhet på ett eller annat sätt. Idag har han ett eget tv-program där han medverkar tillsammans med sin hans familj i Florida. Tidigare fick han besök av välkända svenskar men nu för tiden är familjen Parnevik (inklusive alla barnen) så känd att programmet helt enkelt handlar om dem och deras eget liv.

Tyvärr fick vi aldrig se Jesper tända upp en vinnarcigarr (som han också var känd för) efter en major även om det var riktigt nära några gånger i the Open på 90-talet.

Rickie Fowler

Rickie Fowler

Rickie Fowler tillhör den nya generationen golfare som gillar att synas och stå ut från mängden. Han har gjort sig känd för att stundom tänja på gränserna för vad som anses vara acceptabelt att ha på sig på en golfbana. Fortfarande är han troligen mer känd för sina semestrar tillsammans med Spieth, Thomas o Kaufman än sina vinster även om detta kanske kan ändra sig i framtiden.

Exempelvis, har han spelat en golftävling iförd en starkt lysande orange utstyrsel som fastnar på hornhinnan. Därtill är han den första som har spelat en tävling med högt sittande skor som slutar ovanför vristerna. Rickie är fortfarande ung med många år framför sig som golfare, och lär säkerligen åter dra blickarna till sig.

Om några år är det fullt möjligt att en yngre generation tittar tillbaka på Fowler som en riktig ikon för modet och vi som då är gamla stofilen mest skakar på huvudet.

Greg Norman

The Shark – Greg Norman

Greg Norman var en av 80-tales bästa golfare och var under en tid rankad som världsetta. Han var också känd för att ta ut svängarna vad gäller klädsel, och var ofta iklädd en stor cowboyhatt på golfbanan.

Norman har även det tveksamma nöjet att tillsammans med Jean Van De Velde troligen vara kända som de två största chokers som har existerat inom golfen. Tja några ska var det också ;)“The Shark” influerar än idag golfares klädval på golfbanan, han driver sedan 1992 ett klädföretag med golfkläder för män och kvinnor vid namn Greg Norman Collection. Även vi säljer en del klädesplagg (som kepsar) och andra tillbehör. Besök vår webshop här

John Daly

Long John – John Daly

Det är svårt att göra en lista på färgstarka golfare och inte ha med John Daly. Frågan är om herr Daly någonsin har gjort något i sitt liv som inte är färgstarkt. Hans sving som i dessa tider där det känns som alla nya proffs kommer ut med en perfekt är allt annat än hårt uppstyrd. Ibland känns det som han behöver ett knäskydd på sitt vänstra knä för att försvara sig mot sin egen klubba.

Hans motto som säger ”Grip it and rip it” beskriver honom ganska bra som spelare. Även om det ska sägas att han har bra känsla också var det inte det han var känd för utan sina drives.

Sen har vi ju alla andra intressanta saker med honom som hans rökande på banan, sina ytterst tveksamma byxor, resande i husbil till turneringar, kanske inte perfekta fysik osv. Det finns mycket att säga om denna golfare som vi nog alla kan vara överens om är färgstark.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>