Då var Masters över igen

Masters är som jag skrev tidigare min klara favorit när det gäller majors och jag tänkte därför nu skriva lite om turneringen och vad som hände.

Som alltid är banan helt strålande, kan inte se att det finns någon annan bana i hela världen som presenterar sig så bra på TV. Sen var det på något hål lite löv eller liknande som låg på fairway och det kan jag tänka mig att makthavarna inte alls gillade. Vilket ju säger ganska mycket om banan ifall man uttrycker sig milt.

Känns även som den är bra konstruerad på det viset att alla proffsen inte slår till exakt samma ställe. Kanske finns det hål där detta händer men då visas nog inte dessa speciellt mycket i TV. För det är ju annars inte ovanligt att hål på tourerna egentligen bara bjuder på en strategi och då proffsen är väldigt duktiga kommer det att landa bollen på samma ställe mest hela tiden. När andraslaget sedan ska slås in mot green blir det en väldig massa uppslagna torvor inom en liten yta, något jag inte kan påminna mig att jag såg under Masters.

Willett som segrare

Danny Willett

Vi får ju vara halvnöjda som svenskar då han ju faktiskt har en svensk mamma så han är ju minst 50 % svensk. Skulle även säga att det känns väldigt rimligt att påstå att kvinnorna står för det allra mest när det gäller det här med födande av barn så det rättvisa är nog att räkna upp honom till minst 80 % svensk eller något sådant.

Nu vet man ju aldrig vilka som kommer att vinna en major under sig karriär. Har ju ett antal bra exempel som Monty och Westwood som aldrig vunnit någon fast att de varit i toppen väldigt länge. Men under det senaste året har Willett spelat så bra att det kändes som ganska klart egentligen att han skulle vinna något stort snart.

Måste säga att det är en vinnare som jag iaf gillar. Även om han i jämförelse med några andra som dykt upp under de senaste åren inte är jätteung så är han ju inte 30 ännu iaf vilket får räknas som ungt i golfvärlden. Är ju alltid trevligt med lite yngre spelare som kommer fram. Hans sett att spela på är det ju heller inte att klaga på. Kanske inte är spektakulär som Bubba, Dustin, Rory eller någon liknande men samtidigt är han ju på inget sätt en tråkspelare som Zach Johnson.

Jordan Spieth

Jag har tidigare sagt att Spieth inte är någon favorit för mig och jag har även gjort klart att det inte direkt finns någon bra anledning till detta. Känns bara lite tråkig i mina ögon då det ju inte verkar vara något fel på grabben alls och spela golf kan han ju uppenbart.

Därför kändes det ganska jobbigt länge under Masters då det ju verkade som att han skulle vinna igen. Ingen annan spelare verkade ju riktigt vilja utmana honom. Willett spelade ju stabilt och så men utan Spieths misstag hade han ju inte vunnit. Det säger ju ganska mycket när Westwood till slut kommer delad tvåa med Spieth och vi knappt har fått se honom i bild alls.

Hade ju kunnat bli lite av en upprepning där på Mickelsons seger i The Open 2013 där vilket var riktigt tråkig. Inte för att Mickelson vann utan för att han inte ens var i närheten av toppen förrän de allra sista hålen. Så i TV-sändningen visades ju inte vinnaren knappt alls förutom de allra sista hålen vilket är lite tråkigt.

Det var nästan så att jag funderade på att gå iväg från TV-soffan där ett tag i mitten av sista ronden då allt kändes klart. Men jag tänkte att de ju kan vara idé att iaf vänta tills Spieth är förbi de två första hålen i Amen Corner. Tala om att jag fick rätt där då det var värt att vänta ut dessa hål.

Att slå i vattnet på utslaget är ju faktiskt ganska lätt på tolvan då det inte finns många meter att landa på och att vara lång inte är bra på något vis. Stenson t ex var väl lång under någon av ronderna och gick därifrån med en dubbel. Pressen måste vara ganska stor när man står där på tee och ska slå det där slaget då man vet att det är riktigt svårt och att alla tittar på dig. Sen när man ska slå efter droppen är nog inte pressen mindre direkt. För slaget blir ju knappt lättare heller och det är nog väldigt enkelt att tankar börja trilla in om vad som händer ifall man även missar det.

Sen hatar jag alla “experter” som direkt kan säga varför en spelare missar ett slag. Det är omöjligt för oss att säga vad som hände, det vi vet är att pressen är stor men att säga att det var därför han missade är omöjligt. Proffsen missar slag hela tiden och det kan ju bara varit en dålig sving helt enkelt vilket händer hela tiden. Totalt sämsta tillfället för det så klart men fullt möjligt även om risken självklart blir större för missar när pressen är stor. Experter som uttalar sig om massor av saker ser vi ju i alla idrotter. Tittar själv mycket på fotboll och jag älskar t ex där när kommentatorer utan ljud kan “höra” exakt vad tränare och spelare säger till varandra under matcherna.

Jordans framtid

Att han inte vann Masters detta år kommer självklart att svida extremt för Spieth men på lite längre sikt skulle jag tro att det faktiskt kan vara bra för honom. Rory hade ju t ex en ganska tuff sista rond på Augusta för ett antal år sedan och han kom ju tillbaka starkare efter det. Är Jordan en riktig mästare kommer han att dra lärdomar av detta och bara bli en starkare spelare och i mina ögon råder det knappast någon tvekan om att han är en mästare.

Hur mycket han kommer att vinna i framtiden går ju inte att säga då det om något år kanske dyker upp ett nytt underbarn som dominerar totalt under många år. Men förutsätt att inget sådant händer kommer Spieth att bara bli en bättre golfare av detta och vinna massor de närmaste åren.

Svenskarna

Tja egentligen gick det ju ungefär som man kunde vänta sig. Tufft att klara kvalgränsen första gången om man inte är någon större stjärna. För om vi ska vara helt ärliga är ju Lingmerth inte någon större stjärna direkt utan en bra spelare och att då klara cutten första gången är ju lurigt. Hade det dock inte varit för några dåliga hål som kostade lite onödigt många slag hade han absolut kunnat klara det. Får hoppas att han kommer tillbaka nästa år och tar ett steg framåt.

Stenson gjorde ju också vad man på förhand kunde tro då det ju inte verkar riktigt som att denna major passar honom av någon anledning. Han pratade efter turneringen om att han inte riktigt kunde utnyttja sina styrkor pga av banans layout och det kan säkert stämma. Vissa banor passar ju helt enkelt sämre. Dock säger det ganska mycket om vilket otroligt bra spelare han är när han slutat delad 24:a och inte spelar speciellt bra något ytterst får spelare i världen klarar av.

Min vinnare

Mitt tips innan Masters var ju att Louis Oosthuizen skulle vinna och där fick jag ju inte riktigt rätt. Visst trodde jag kanske mest på någon av topp tre i världen men de var ju tråkiga att gissa på och hade även det varit fel. Delad femtondeplats blev det istället för Louis vilket ju tyder på att jag inte var helt fel ute iaf.

Det man kan säga om honom var ju iaf att han slog tävlingens slag. Om jag kommer ihåg rätt hade vi tre stycken hole in ones på 16:e under sista ronden och hans var ju klart mest intressant. Skulle Louis sluta med golf kan ju biljard vara ett intressant förslag till aktivitet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>