Då var Masters över för denna gång

Jaha då är det bara att vänta ett år till inför nästa Masters för nu är denna härliga helg över. Tyvärr blev det ju inte riktigt vad vi hade hoppats på. Här ska jag försöka gå igenom lite vad mina tankar är runt denna helg.

Svenskarna

Nu fick vi inte se speciellt mycket av deras spel i bild men det känns lite som att de gjorde vad man hade kunnat förvänta sig av dem. Blixt kom delad 28:a och det anser jag vara i linje med vad som kan förväntas av honom, egentligen är det nog lite bättre än vad kräva. Han har ju spelare som Jimmy Walker, Adam Scott, Bubba Watson, Matt Kuchar m.fl. bakom sig i resultatlistan. Sen känns det som att han slängde bort några onödiga slag men det brukar ju hända under 72 hål.

Stenson slutade på delad 19:e plats vilket självklart inte var vad han hade tänkt sig några veckor innan Masters. Jag skrev i mitt inlägg inför turneringen att det inte behövde vara negativt att han varit sjuk och det stämde ju. Problemet var ju bara att han fortfarande var sjuk i början av helgen vilket klart påverkade hans resultat. Sen tror jag inte att han hade vunnit även om han varit frisk men topp fem tror jag klart att han hade kunnat klara av.

Lite intressant är att Stenson var tillsammans med Bae de spelarna som inte treputtade något hål under Masters. Vi klagar ofta på Stensons puttning men detta är faktiskt imponerande, var ju tyvärr bara lite för få birdieputtar som slank i. Men att aldrig göra bogey när man har en GIR är ju en bra start iaf och det speciellt med tanke på att det är en statistik som Stenson brukar vara riktigt bra i.

Jordan Spieth

Jag måste erkänna att jag av någon konstig anledning aldrig har varit speciellt förtjust i Spieth. Dock är detta en känsla som jag egentligen inte kan säga att jag har någon bra grund för. Troligen grundar den sig i att han slog någon svensk eller något sådant vid något viktigt tillfälle. För vad jag vet finns det inte något att klaga på när det gäller honom som person och han är ju utan tvekan jäkligt bra på golf. Jämför man t ex med Bubba som verkar vara en ganska fånig person så är det ju en stor skillnad, han tycker jag det är okej att jag inte är förtjust i. Spieth får jag nog dock försöka bättre på mitt tycke om för det finns ingen rimlig anledning att inte gilla honom.

Jordan Spieth vinner Masters 2015

När det gäller spelet denna vecka så kändes det egentligen riktigt tidigt som att han var klart bäst. Sen var det ju en sådan där vecka när allt stämde för honom. Puttarna lästes och slogs rätt nästan hela tiden och det är ju otroligt viktigt på Augusta. Visst är det frågan om kvalité att göra det rätt hela tiden men att göra det så fantastiskt bra hela tiden är något som man bara gör den där veckan när allt stämmer. Stabil från tee osv var han ju också och när det behövdes en bra studs så fick han också det.

Frågetecknet inför sista rundan var ju egentligen bara ifall han hade nerverna för att klara av ledningen. Det frågetecknet kunde ju ganska snabbt strykas iaf då han inte sviktade alls vilket är riktigt imponerande. Utan tvekan var han klart bäst denna helg och en riktigt värdig vinnare därmed.

Det ska bli intressant att se nu framöver ifall han kan ta upp kampen med Rory om att vara rankad etta i världen. Egentligen tycker jag att det känns som att han har en bit kvar till den nivån men kanske kan han vara där snart.

Vara försiktig med rekord

Det snackades ju en massa hela tiden om rekord som Spieth satte och att flera andra spelare hade vunnit turneringen om det bara varit ett annat år med de scorerna som de hade. Detta visar för mig ganska klart att man ska vara lite försiktig när man talar om rekord på det viset.

Om typ 10 spelare hade en bättre score än vinnaren under många upplagor kan man nog ganska säkert dra slutsatsen att banan spelades lite enklare. För jag har svårt att tro att golfen har tagit så stora steg framåt att mängder av spelare helt plötsligt har blivit mycket bättre. Greenerna var ju t ex klart mjukare vilket gör det enklare.

Nu delade han ju turneringsrekordet med Tigern och det är utan tvekan bra. Sen har jag egentligen ingen koll på hur banan spelades när Tigern satte rekordet, kanske var den ännu enklare då med snällare greener, flaggplaceringar osv. De byggde väl om den en del efter att han krossat banan och gjorde den t ex längre. Men det är svårt att dra några slutsatser av det då materialutvecklingen också gått framåt och jag har ingen koll på om spelarna eller material utvecklats mest.

Tiger Woods

Inför Masters skrev jag att mina förhoppningar egentligen var att han skulle få vara hel då han behövs i golfen och att han förhoppningsvis skulle klara cutten. Med tanke på att Tigern slutade på dela 17:e plats så tycker jag allt att det var riktigt lyckat. Fick ju ont i handen men det verkar inte vara något större problem som tur var.

Det som imponerar mest med hans spel och samma sak kan sägas även om Rory är trots att de spelar långt långt ifrån sitt max så får de ihop bra resultat. Rory slutade ju t ex fyra och det med ett spel som första 1 ½ rundan var under all kritik. Tigern var ju lite värre och spred bollarna friskt. Första rundan var han ju överallt på banan och sista rundan träffade han 2 av 14 fairways.

Att få ihop ett så bra resultat trots de problemen är väldigt imponerande. Han är t ex fyra slag bättre än Blixt som spelade till stor del bra. Nu är det bara att hålla tummarna för att han kommer igång riktigt ordentligt så att vi kan få se ordentliga kubbningar med Stenson, Spieth, Rory, Dustin och de andra i toppen.

Summan av Masters

Det kändes inte som det bästa Masters som jag sett direkt och det är ju till stor del Spieths “fel” då han tog död på all spänning. Som vanligt levererade iaf banan när det gäller utseende. Det ligger ju liksom inte ett grässtrå fel på den där banan. En normal tävling brukar man de sista rundorna se ganska många sår på fairway efter alla inspel som slagits men så är det inte på denna bana. De måste göra ett jäkla jobb med att laga sådana efter rundorna för jag kan inte påminna mig om att jag såg någon boll som var nära att hamna i ett sådant hål på fairway.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>