Då har vi upplevt ett OS med golf

Innan OS känns det mest som det varit negativt snack om golfen och dess vara i tävlingarna. Positivt är att efter verkar det vara betydligt positivare tongångar. Här ska jag försöka dela med mig av några tanker som dykt upp efter tävlingen.

Alla herrar som tackade nej

Tråkigt för tävlingen var ju att en stor del av toppspelarna på herrsidan tackade nej. De flesta gjorde väl detta med hänvisning till Zika. På damsidan var det om jag kommer ihåg rätt några som inte ville åka men i förhållande knappt några.

Avhoppen handlar för mig om bara en sak egentligen och det är prestige. Snacket om att det är pengar som avgör tror jag inte på för en femöring. Iaf inte när det gäller de stora stjärnorna. Möjligt att det finns någon spelare långt ner på listorna som tackade nej för att istället satsa på att säkra kortet till nästa säsong. De som ställer upp i Ryder Cup t ex får väl inga pengar att tala om och där tackar ju ingen nej.

Det här med Zika känns ju också som en dålig ursäkt egentligen. Kanske lyckades de intala sig att det var mycket värre än vad det i verkligheten var. Men man kan ju fråga sig varför det nästan bara är golfare som var i riskgruppen för detta virus. Inte hörde jag något om att Sjöström, fotbollsdamerna, Bolt, Phelps eller någon annan inte tänkt tävla.

Hade Speith, Johnson, Rory, Day och de andra tyckt det varit större att vinna OS i golf hade de säkert dykt upp. Själv tror jag att det är så enkelt. Nu med ett grymt packat schema med majors, FedEx, Ryder Cup osv valde de bort OS och skyllde på ett virus.

Nästa OS 2020 som kommer att hållas i Japan tror jag inte vi ser detta problem. Förhoppningsvis planerar man in kalendern lite bättre så att det finns bättre utrymme för vila mellan de stora tävlingarna. Skulle detta inte göras tror jag iaf att alla stora stjärnor dyker upp.

Golfens framtid?

I Sverige har vi i runda slängar en halv miljon golfspelare så om Stensons framgång kommer att fixa fram en massa nya spelare är jag klart tveksam till. För jag kan tänka mig att gränsen för hur många som egentligen vill spela ligger ganska nära denna summa. Kanske kommer det en del till men några större skillnader tror jag inte att vi får se på längre sikt. Det är redan bra att ha så många golfare i ett land av vår storlek.

Det jag dock kan tänka mig är att golfen kommer att göra stora framsteg i andra länder där det inte alls är i närheten av så stort. Troligen har många av invånarna sett lite golf på TV nu och då har nog många blivit sugna. Vilket skulle vara positivt för spelet då det är bra desto fler spelare vi har i världen.

Statistik

Driver man en sida som denna har man självklart ganska bra koll på det här med besökare varje dag. Vi har trevligt nog sett en klar ökning med tiden vilket vi självklart gillar. Förra lördagen när Stenson höll på för fullt slog vi nytt rekord med ca 50 % jämfört med bästa dagen sedan tidigare. När jag då såg siffrorna började jag undra om det kunde vara så stor skillnad bara för att Stenson spelade om en medalj. Något jag sedan blev ganska övertygad om på söndagen då vi slog ytterligare ett rekord som var ca 100 % fler besökare än en genomsnittsdag sedan tidigare.

När jag kollade vad på sajten de tittade var det även ganska uppenbart att vi nog hade många tittare på OS som inte är jätteinsatta i golfen. Detta då vi hade många besökare till vår genomgång av golftermer och andra liknande sidor som förklarar grunderna i golfen. Förhoppningsvis kunde vi då ge bra och enkla svar som gjorde tittandet bättre.

Sedan kom dagarna efter även statistik från MMS som mäter TV-tittandet som sa att totalt lite över 2,2 miljoner hade tittat minst 5 minuter på söndagen och snittet var ca 550 000 under sändningen. Upplösningen följdes av nästan 1,5 miljoner tittare vilket ju är klart imponerande. Kommer jag ihåg rätt gick även The Open på TV3 och när Stenson vann där tittade tydligen 65 000 personer i snitt.

Detta visar bara hur stort genomslag OS har och då speciellt när det gäller idrottare som har chansen på medalj. Nu tror jag nog att herrgolf generellt är lite större än damgolf men jag är helt säker på att vi hade sett liknande siffror om Nordqvist riktigt varit med i täten. Ni har jag inte sett några officiella siffror ännu men jag kan iaf se att vi här inte har haft mer trafik under damernas två sista ronder.

Har heller inte sett några siffror för mountainbiken igår när Rissveds tog golf men jag gissar att denna form av cykling aldrig någonsin har varit i närheten av att ha så många tittare som när hon dominerade.

Formatet

Från början var jag jäkligt tveksam till att OS spelades som vanlig slagtävling. Själv förespråkade jag matchspel i likhet med systemet som används i WGC-tävlingen där man först har ett gruppspel och sedan utslagsmatcher.

Dock när jag tänker på det är jag inte så säkert på att detta är bästa sättet. För golfen är det viktigt att även mindre kända spelare från mindre länder får synas och detta hade inte hänt med matchspel då dessa åkt ut tidigt. Ett problem med sändningar av matchspel är även att i slutet händer det för lite. Sista dagen har du bara två bollar där ute som spelar vilket är för lite för att få till en intressant TV-produktion. Visst är det mer spännande ofta med matchspel och det var ju det jag tänkte men när jag ser hela bilden är min övertygelse inte alls lika stark.

Sen kanske det finns andra spelformer som också kan användas för att göra det ännu mer intressant. Lagtävling, mixed eller något kan klart vara något. Problemet då är att man ska ha golfarna där i en vecka till vilket kan vara svårt. Möjligt då att länderna kan välja ut olika spelare för lag och individuellt om de vill.

Fler spelare

En sak jag tycker är helt klart är att det var för få spelare med. Under en vanlig tourtävling har du ju runt 140 startande och detta klarar de av. På helgerna brukar man vilja ha ner startfältet till ett 70-tal men om man klarar att få runt 140 spelare de två första dagarna borde det ju gå med säg 100 st under alla fyra dagar om en cut inte ska införas.

Fler spelare skulle nog skapa en roliga tävling. Nu var det bara USA på herrsidan som hade fler än två spelare då de har så många högt rankade. Men det finns ju många andra länder som hade kunnat skicka en eller två riktigt bra spelare till, något som jag tror hade givit en bredare topp i slutet vilket är bra. Säg att man ger ytterligare 20 platser till de bästa länderna och sedan 20 till lite mindre ”utvecklingsländer”. För golfen är det ju kanon om spelet får visas upp i flera länder. Självklart ska man inte skicka dit några spelare som är nybörjare i likhet med det vi ser ibland i simning osv. Men det finns många bra spelare från mindre länder som hade kunnat göra ett bra jobb för att visa upp spelet i deras hemländer.

Stenson och Nordqvist

Nordqvist tycker jag till stor del gjorde vad man kunde kräva av henne. Hon måste alltid ha en toppenvecka om hon ska ha en chans mot Koreanerna och hon var inte riktig där denna vecka. Shit happens helt enkelt då det inte var hennes vecka detta.

Stenson blir man nästan lite arg på ibland då han är så otroligt bra. I min värld är det Day, Rory, Johnson och Stenson som är de spelarna med högst potential. Speith, Rose och en del andra är stabila och självklart kanonbra men får de andra till det är de bättre. Det var så det även kändes här då Stenson med bara lite bättre spel hade vunnit. Att sluta tvåa även om spelet inte stämmer helt säger mycket om hans kvalité.

Nilsmark och Zachrisson

Det kan inte ha varit bra stämning i det där båset hela tiden när de kommenterade. Zacke kommer med sina påstående och man kunde ju bara höra hur Nilsmark inte alls höll med men det kändes som hon inte orkade säga emot hela tiden.

Nej de där ska inte kommentera tillsammans flera gånger det är väldigt uppenbart. De gångerna Zacke tog en promenad och Nilsmark pratade själv kändes klart bättre tycker jag. Nog bäst att en av dem går i pension.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>