Chambers Bay det bra och dåliga

Alltså detta US Open kan man säga väldigt mycket om och mycket av det handlar egentligen inte om spelet utan banan. Ska se om jag kan få ur mig några tankar som jag har.

För det första tänker jag gnälla lite över det viktigaste av allt och det är tiden. Egentligen borde det förbjudas att ha golftävlingar på västkusten då det där med 9 timmars tidsskillnad helt enkelt känns alldeles för mycket. Av denna anledning har jag tyvärr inte orkat se så mycket som jag annars önskat. Sista rundan följde jag till en bit in på natten men jag såg inte det avgörande. Ledarbollen slog ju inte ens ut förrän midnatt.

Hade det varit östkust och de slagit ut vid 21 hade det ju varit mycket enklare att hänga i hela rundan. Börjar man bli lite trött så vet man ju att det inte är speciellt många hål kvar och det brukar man klara av. Men när man inte är speciellt långt ifrån att vara trött redan när de slår ut blir det mycket tuffare. Sen är det självklart inte realistiskt på något vis att de bara ska spela österut i USA men man kan ju alltid hoppas 😉

Chambers Bay

Chambers Bay grön och fin
Chambers Bay grön och fin

Vad det kommer att snackas om denna bana. Min åsikt är att den är briljant samtidigt som den är värdelös. Det måste verkligen ha varit en mardröm för spelarna att försöka bemästra denna bana. Kommentaren om att den är som links på steroider känns passande. Det jag kan tycka är att spelarna blir lite väl straffade för slag som egentligen inte var speciellt dåliga. Samtidigt är det härligt att se när bollar kan rulla iväg långt bort, bara att jag tycker att det var lite väl mycket på denna bana.

Sen såg den ju tyvärr inte bra ut när ”greenerna” var så fläckiga och tyvärr är det viktigt hur det ser ut. Om de var som broccoli att putta på eller ej kan jag självklart inte uttala mig om men om spelarna inte är nöjda så lär det varit problem.

hambers Bay brun under US Open
Chambers Bay brun under US Open

Det känns lite som att de vill bevisa lite för mycket med hur banan var uppsatt. Hade man inte kunnat ge greenerna lite mer vatten så att de troligen varit lite bättre växta? Nu är jag ingen expert på fixande av greener direkt men jag bara tänker mig att det finns lite mer att göra. Nu verkade det istället som att de hade gjort allt för att banan skulle vara så brun och stenhård som möjligt. Med lite lättare greener hade banan fortfarande varit väldigt svår.

Tittar man på bilder hur banan ser ut i normalfallet så är det väldigt mycket grönare än vad den nu var. Bilderna här vid sidan visar ju detta ganska klart. Att spela banan när den är US Open brun lär ju vara ganska olika jämfört med en vanlig dag.

Olika par och längder

En ska som jag tycker var en stor succé med banan var det faktum att de kunde sätta upp hålen så olika. Par 3-hål som kunde spelas allt från 100 meter till 200 m. Att spela hålen från utslagsplatser högt över green till att spela där hålet istället spelas många meter uppåt gör det helt klart mer spännande. Varierandet av par på 1:an och 18:e gör det också mer intressant.

Alla nya banor som byggs och där man gör det på platser med gott om utrymme tycker jag att man klart ska överväga att göra på detta vis. Självklart är det en ekonomisk fråga också men det borde inte vara så jättemycket dyrare att placera ut en tee till eller att bara ha dem väldigt långa. Visst de ska klippas oftare och grundarbetet är säkert mer utförligt. Men ofta känns det ju som att banor har för små tees vilket skapar problem med slitage osv. På min hemmabana byggde de om ett antal tees och gjorde dem då alldeles för små så att de fortfarande ibland behöver använda de gamla, vilket knappast är en bra lösning.

Det kan ju liksom inte vara så mycket dyrare att bara bygga en tee till om det nu får plats och du får ju faktiskt en bana som blir mycket intressantare. Att ena dagen spela ett korthåll 100 meter för att andra dagen spela det 200 meter är ju ganska stor skillnad, blir ju i princip ett helt annat hål. Kan man t ex då bara ha tee så att den från korta platsen kräver ett inspel över en bunker t ex som måste vara precist och att denna inte är i linje om hålet spelas långt så blir det ju liknande i svårighet. Det är ju inte längden som enbart avgör hur svårt ett hål är.

Jordan Spieth

Två majors hittills i år och samma vinnare och en väldigt ung sådan. Det får man allt säga är imponerande. Personligen har jag ju aldrig varit speciellt förtjust i honom. Sen finns det kanske inte någon direkt bra anledning till att jag inte gillar honom direkt. Han verkar vara en schysst grabb och han är ju bra, kan helt enkelt tänka mig att det är för att han inte sticker ut på något speciellt vis. Jag gillar ju Dufner som är en rolig nisse att se spela, jag gillar Dustin som glider omkring och smäller iväg bollarna. Spieth spelar bara på och verkar vara en snäll nisse som spelar bra men lite tråkig golf.

Nu är Rory inte i någon strålande form kanske men jag anser nog att han är en bättre spelare fortfarande och jag tror även att han kommer att vara det. Men det ser klart mer och mer ut som att det just är Spieth som kommer att vara den som utmanar honom de närmaste åren.

Ska man spela igen på Chambers Bay?

På denna fråga skulle jag svara ja men absolut inte för ofta. Det är roligt med banor som sticker ut och ifall de kan fixa till lite av detaljerna som inte var speciellt bra kan det bli en mycket intressant bana som passar för majors. Sen om spelarna vill tillbaka det är mer tveksamt då det nog var lite lagom jobbigt att spela.

Självklart finns det massor av mer saker att säga om banan men det är något för en annan dag och en helt annan uppsats.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>