10 grundläggande tips för nybörjare

Vill man som nybörjare ha råd om golfspelet är det inte speciellt svårt, det luriga är att få bra råd. Ställ dig på valfri driving range i Sverige och be andra där ge svingtips så lär inte svaren dröja på sig.

Tanken med tipsen vi kommer med här är att de ska vara bättre än dessa då de faktiskt ska kunna hjälpa dig i början av ditt golfäventyr. Vana golfare kanske också kan hitta tips här som de inte har tänkt på tidigare då det mesta faktiskt gäller alla oss som spelar golf.

Förhoppningsvis ska dessa tips kunna snabba upp din process av att bli bättre på golf då det är något de allra flesta av oss vill. Men vi ska för den delen inte skriva en massa fakta som alla måste följa. Ta bara en sådana sak som svingen. Det finns massor av “sanningar” om hur en sving ska se ut för att vara bra. Dock finns det mängder med golfproffs som svingar lite hur som helst och uppnår bra resultat. Kan du komma ner till bollen rätt med klubban spelar det faktiskt inte så stor roll hur man gör innan eller efter.

1. Spela med rätt utrustning

Kan låta som en uppenbar sak att göra men det är mängder som inte gör det. Nu talar vi heller inte om att du ska spela med märke X för att de är bäst utan att du ska ha rätt typer av klubbor för just dig.

Bladklubbor är t ex jäkligt snygga men speciellt enkla är de inte att spela med. Jag spelade själv t ex med sådana innan och då med förhållandevis lågt handicap. Sen när en sådana spelare som Stenson sa att han inte gjorde det för att det kändes onödigt att göra golfspelet svårare tänkte jag också om.

Bladklubbor är snygga men passar sällan nybörjaren
Bladklubbor = Snygga men farliga

Behärskar man bladklubborna spela då gärna med dem, gör man inte det lämna dem hemma och låt dem se snygga ut.

Har du svårt att slå långa järnklubbor? Skit i att ha dem då alls utan satsa på hybrider eller mer loftade träklubbor. Träsju är inte en vanlig klubba direkt men jag personligen har en sådan i bagen och slår många utslag med den. Min sving gör att jag har låg utgångsvinkel på mina slag och lite mer loft i klubborna gör att bollbanan blir bättre helt enkelt. Spela med det som passar dig även om någon skulle håna dig för ditt klubbval. Det är deras problem om de är fasta i gamla vanor och inte vill göra det som är bäst för sig själva.

Sen gäller det så klart heller inte enbart klubbor utan bollval t ex är viktigt. Är budgeten begränsad blir valet mindre än om den är stor av förklarliga anledningar. Men läs på lite om dina olika val och försök att välja en boll som passar dig. Slår du långt behöver du kanske inte en boll som ger lite mer längd utan vill ha en som ger mer känsla vid greenerna men är läget tvärtom kanske en distanceboll passar bäst.

Här på sajten har vi ett antal köpguider som tar upp olika vad du behöver tänka på när utrustning ska skaffas. Kolla in våra köpguider

2. Fokus på grunderna inte detaljerna

Alla vill vi slå längre, rakare, sänka fler puttar och allt annat som är bra. För att uppnå detta gäller det att ha en stabil grund att stå på. Fundamenten är väldigt viktiga helt enkelt.

Fokusera på grunderna inte detaljerna i golfsvingen

Det är otroligt svårt att svinga bra om man inte har en stabil stance att börja med. Sen kan den så klart variera en del hur den ser ut och det är naturligt då en person som är 150 cm lång så klart inte har samma fysiska förutsättningar som någon som är 210 cm.

Kusin till stancen är sedan kroppshållningen. De grundläggande sakerna som rak rygg, böjd dig vid midjan, lätt böjda ben osv gäller så klart inom variationsmöjligheter.

Tipset är sedan att du som ny börjare använder ett så neutralt grepp om klubban som möjligt. Kanske visar detta sig längre fram att det inte passar dig när din sving förändras och då kan du justera om greppet ska vara starkare eller svagare. Ett neutralt grepp är kort att händerna är raka kan man säga. Starkt och svagt grepp är till stor del hur högerhanden är roterad till vänster eller höger för en högerspelare. Spelar man får vänster är det hur mycket vänsterhanden är roterad.

Och där har vi då en annan viktig sak och det är att välja att spela från rätt sida. Viktigt här är att inte tro att det automatiskt är så att en högerhänt spelare ska spela från höger och en vänsterhänt från vänster. Tar du t ex innebandy eller hockey så är de flesta vänsterskyttar vilket där är mest naturligt för högerhänt.

Inom golf finns en stark tradition av att man spelar från höger men denna håller på att luckras upp mer och mer. Du ska alltså inte välja att automatiskt ta en högerklubba om du som ca 90 % av befolkningen är högerhänt. Personligen är jag vänsterhänt men spelar från höger och det känns mest naturligt för mig.

Bra exempel är här Mickelson som spelar från vänster men är högerhänt och Stenson som spelar från höger men är vänsterhänt. Välj det som känns mest naturligt för dig.

3. Sikta rätt

Du kan ha världens bästa uppställning och kroppshållning men om siktet inte är inställt rätt kommer resultatet aldrig att bli bra.

Kroppen kommer att försöka kompensera för ditt sneda sikte när du svingar och resultatet kommer inte att bli bra. Detta oavsett om du ställer upp och siktar för mycket åt vänster eller höger.

Att lära sig att sikta rätt kan kräva en del träning och ett bra tips är att be en vän spela sin dig på sin telefon när du ska slå så kan du själv se hur siktet är inställt. Ett annat litet trix är att vännen håller upp en klubba i den linje du siktar med kroppen där den står några meter bakom och sedan håller kvar denna när du slagit så att du verkligen själv kan se vart din kropp siktade.

Att ta ut ett mål nära bollen som är i linje med dit mål är ett bra tips också för att sikta bättre då det är mycket lättare att ha ett mål 10-20 cm från bollen att sikta mot än 200 meter längre fram.

4. Hitta ett bra tempo

Det kan snackas om siffror när det gäller tempo men det kan vara svårt att förstå. Visst det låter superfint att bara ha ett 3:1 tempo och allt blir perfekt men att skapa det är inte alls lika lätt om man uttrycker sig milt.

3:1 tempo ska sägas är att baksvingen tar tre gånger så lång tid som nersvingen. Har du detta naturligt är det bara att gratulera. Men varför ta upp det här med tempo om det ska vara så svårt att få till?

Jo för att det inte alls är omöjligt att bättre tempot med lite träning. Tempo är tiden som baksvingen och nedsvingen tillsammans tar och det kan låta som en ointressant sak men så är det verkligen inte. En väldigt snabb och kort baksving t ex kommer gör att det är väldigt svårt att få till rytmiken som krävs för att ha kontroll över ditt slag.

Det handlar heller inte om att det ska vara en viss fart utan du kan vara en aggressiv svingare som Rory eller någon sådan eller svingar du mjukar som Els t ex gör. Försök bara att hitta ett bra tempo så är en väldigt stor grundpelare i svingen där.

I klippet här nedan kan du se Ernie Els när han svingar och kolla hur rytmiskt och mjukt det ser ut. Det är just för att han har ett strålande tempo.

5. Håll ditt temperament under kontroll

Om det finns något du kan vara helt säker på är det att du kommer att slå usla slag under en rond. Så är det bara och du kan inte göra något åt det.

Det som skiljer en bra och sämre golfare är till stor del hur dåliga de dåliga slagen är. Visst kommer du inte att driva ut de längsta på PGA-touren vid varje utslag och det får man så klart räkna med. Jag kan ta mig själv som exempel som golfare igen. Jag skulle kunna slå vilken golfare i världseliten på vilket hål som helst i matchspel. Hur ofta kommer detta att hända? Inte ofta om vi uttrycker oss milt utan jag skulle så klart bli totalt krossad i en hel match men ett hål kan jag så klart vinna.

Att kontrollera temperamentet är viktigt för bra golfspel

Varför jag kan ta detta hål är för att just detta proffs skulle göra en miss som kostar. Förhoppningsvis för mig skulle jag göra mindre missar under det hålet just och vinna det.

Missar är alltså ett faktum av golf men det känns ofta som att vissa har väldigt svårt med detta. Att lära sig att hantera temperamentet är därför otroligt viktigt.

Med det sagt handlar det inte om att du ska gå omkring och inte visa några känslor alls när du spelar utan du ska agera på ett sätt som är naturligt för dig. Jag personligen blir skitsur på mig själv och vädrar ut min frustration på mig själv. Detta får mig att bli av med känslorna.

För allt handlar om att du ska vara redo inför nästa slag. Bygger frustrationen upp är risken extremt stor att nästa slag blir dåligt också och att denna spiral fortsätter nedåt.

Lättare sagt än gjort men kom ihåg att alla missar i golf och om vi ska vara noga så spelar det inte direkt någon större roll vad vilken score vi får ihop. En spelare som surar ihop totalt har inte roligt när den spelar och att ha roligt ska vara målet med golf. Det är även en tråkig spelkamrat.

6. Försök bli vän med drivern

Drivern kan vara en lite lurig klubba för en nybörjare då den samtidigt är lätt att slå tack vare sin storlek men även kan vara svår att slå bra. Dock är drivern ett strålande verktyg om du kan ha ett hyfsat kompisförhållande med den.

Som nybörjare ger den dig längd vilket är viktigt för att få ner scoren. Når du green på två slag på ett par fyra för att du använder drivern jämfört med att det kräver tre slag om du väljer andra klubbor från tee ökar detta dina chanser mycket.

Då räknar vi även in att det kommer att bli en del missar i sidled osv. Slår du ett bra utslag når du på två, slår du ett lite sämre utslag kanske du behöver chippa fram bollen en bit på fairway och spela in på tre men om det var det bästa resultatet med en annan utslagsklubba så blir resultatet samma oavsett.

Är ditt utslag okej kommer du sedan generellt helt enkelt ha kortare klubbor kvar in mot green. Kanske är inte skillnaden som jag talade om ovan att du nu når green på ett slag mindre utan skillnaden kanske är att du har andra klubbor in mot pinnen. Det är stor skillnad att försöka träffa en green med ett mellanjärn jämfört med en lång träklubba.

Det du behöver göra är att hitta en trygghet i drivern så att de riktigt grova missarna inte dyker upp allt för ofta.

Två bra tips när det gäller drivern och hur spelbar den blir för dig är att välja rätt skaft och loft. Skaftet ska t ex inte vara för hårt så ett Stiff-skatft är troligen inte det du ska ha som nybörjare (om du inte svingar väldigt hårt och snabbt) utan välj ett mjukt skaft eller regular till att börja med.

När det gäller loft så är det inte tufft att ha lågt loft utan det är för de allra flesta av oss dåligt. Proffsen kan spela med lägre loft och de som håller på med long drivning spelar ofta med väldigt lågt loft. Det är dock inte de du ska jämföra dig med utan välj som minst 10,5 grader på din driver och titta gärna på mer än så.

7. Glöm inte bort att träna närspel

Bli vän med din driver enligt ovanstående punkt men glöm för den delen inte bort att närspelet är otroligt viktigt.

Träna inte bara det långa spelet. Närspelet är viktigt
Titta in bland våra övningar för att få tips

Det är roligare att stå på rangen och dunka iväg slag efter slag med drivern. Men det går att göra träningen runt greenen rolig också om man är lite uppfinningsrik. Strålande är t ex att vara två personer som tränar tillsammans och att man då tävlar i chippning eller puttning. Ett enkelt och effektivt sätt att träna på.

Kan du bli bättre på att chippa så att du oftare får en rimlig chans att enputta, få till en bättre känsla med puttern så att du undviker treputtar osv kommer detta att ge stora resultat på scoren. Det viktiga för en nybörjare är inte att sänka allt utan det är att få upp en stabil nivå då det är den som för scoren åt rätt håll.

Gå in på vår avdelning för övningar och se om du kan hitta någon passande för ditt närspel

8. Ta lektioner tidigt

Om det är något vi golfare samlar på oss med tiden vi spelar så är det olika vanor och liknande i vår sving. Det är därför ingen svingar som någon annan då det med tiden smyger in sig grejer i svingen.

Visst går det att lära sig själv att svinga bra och det finns exempel på proffs som aldrig har haft någon riktig tränare, men dessa är undantagen.

Om du har pengarna till det försök därför att ta lektioner så tidigt som möjligt när du börjar spela golf. Det behöver inte vara något stort paket med en massa lektioner utan det kan räcka med några stycken för att få den där grunden som du sedan kan utvecklas ifrån.

Det är en otrolig skillnad i hur snabbt du kommer att bli bättre på golf om du har en bra grund att stå på jämfört med något hemsnickrat som inte alls fungerar. Med en sådan sving är risken mycket stor att du i framtiden behöver lära om dig vad du behöver göra för att kunna bli bättre men då är det extremt mycket svårare att lära sig detta än när du var helt ny.

Kan en tränare hjälpa dig med kroppshållning, hur fötterna är placerade, hur du drar tillbaka klubban och hur nersvingen ser ut är mycket redan vunnet.

Sen så klart kostar detta pengar men om du har det över är det troligen mycket väl spenderade pengar.

Har du inte pengar till detta kan du komma ganska långt med att t ex titta på Youtube där det finns många tips från kända tränare. Självklart inte samma sak som någon som kan visa just dig men bättre än inget. Sen kanske du har någon vän som är riktigt duktig på golf sedan tidigare som kan hjälpa dig ute på rangen med lite tips. Viktiga är då att den som ger tipsen vet vad den pratar om för annars är risken för dåligt resultat stor.

9. Välj rätt tee

Traditionen inom golf har varit att män spelar från gul tee och damer från röd tee. Sen finns vit och blå tee för tävling för män och damer. Detta är dock ett förlegat sätt att se på golfen. Visst spelade herrar också från röd tee tills de kommer ner lite i HCP men detta var normalt precis i början.

Många banor använder sig inte ens av färger på tee längre utan kallar dem en siffra efter hur lång banan blir totalt. Detta är ett sätt att komma ifrån det här med att X ska spela från Y-tee oavsett.

Välj tee efter hur du är som golfare. För nybörjare innebär detta oftast att man ska spela en kortare bana då man helt enkelt inte behöver göra spelet svårare än vad det redan är.

Att gå tillbaka till gul tee och sedan ha det svårt största delen av ronden för att man inte når fram eller hamnar i en massa trubbel är inte skoj vilket även inte är bra för din utveckling som golfare. Spela istället kortare och ha en roligare upplevelse.

När du sedan blir bättre kan du flytta tillbaka till en annan tee om du tror att det är roligare. Det viktiga är att spela från den tee som är roligast oavsett vad du har i HCP.

Du får välja själv vilken tee du vill spela ifrån
Vilken färg passar dig bäst?

10. Pre-shot routine

Det du gör innan slaget är viktigt för ett bra utfall och speciellt att du ska få ett liknande utfall varje gång.

Detta tips är därför väldigt enkelt och innehåller inte något krav på massor av träning eller att saker ska köpas där hålet i plånboken blir stort.

En pre-shot routine är vad du gör innan du slår som namnet antyder. Att ha en och samma rutin ger dig trygghet när slaget ska utföras och trygghet är otroligt viktigt.

Hur din rutin ser ut är egentligen inte det viktiga utan det är vad som passar dig. Kanske gillar du tre övningsvingar eller ingen, du ställer upp dig enligt ett visst sätt, räknar ut avståndet enligt X-metod osv osv.

Hitta det som passar dig och kör sen alltid på detta så kommer resultatet att bli bättre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>