Uselt spel = Tänk på din mentala hälsa

En fråga som man bör ställa sig som golfare är ”Vad är egentligen viktigast när jag spelar golf?”.

Låt oss gå till en situation där detta är aktuellt. Som vanligt när du ska spela en rond är du lite sen så uppvärmningen blir mest några puttar lite snabbt. Sen direkt fram till första tee. Utslag rakt ner i vattnet så klart. För att vara lite smart tar du och startar en ny rond men det slaget är knappt bättre då du toppar iväg bollen. Men den är spelbar iaf.

Förhoppningarna om att du kommit igång efter dessa utslag grusas dock snabbt när du duffar nästa slag rakt ner i vattnet. Vi kan summera första hålet med att det inte blir något bra resultat om man uttrycker sig milt. Tyvärr fortsätter det på samma vis de närmaste hålen.

Frustrationen bygger därmed i dig. Frågan är vad du gör nu efter dessa 3-4 hål?

Man får ”sluta” en rond

Vill du vara denna sura golfare under hela ronden?

Här är mitt förslag att man överväger att lägga ner ronden. Och då menar jag inte att man ska sluta spela och gå hem utan bara lägga ner att räkna resultat.

Visst skulle man kunna anse att detta är handicapsfusk genom att man inte räknar en dålig rond utan bara räknar resultat från en bra rond. Men då ska man komma ihåg att om något får du ett lägre hcp än vad du skulle ha vilket du själv bara förlorar på. Sen är det ju även så alla ronder inte räknas in för uträkningen. Spelar du ofta är det bara de 8 bästa av 20 ronder som räknas. Då denna med säkerhet inte hade räknats så spelar det ingen roll.

Den stora vinsten med att släppa resultatet är att du kommer vara så mycket gladare. Vet du att ditt resultat inte räknas kommer de där dåliga slagen bara att vara irriterande inte att du blir direkt sur över det. Troliga är även att spelet kommer komma igång bättre efter några hål. Kanske blir hålen efter därmed inte alls så illa som de troligen hade blivit om du fortsatt att räkna.

För tyvärr brukar man inte bryta trend med dåligt spel direkt lättare om man är sur. Därmed är risken att hela ronden hade blivit ett totalt mörker. Spelar du själv spelar det ju ingen roll att räkna ens från början då du inte kan räkna poäng så då finns det verkligen ingen anledning att fortsätta räkna slag.

Men i vårt exempel här spelar du med en eller flera andra och du kan ju tänka dig hur du blir som sällskap. Jag är ganska säker på att du är ett trevligare sällskap om du har lagt ner ronden och inte surar längre.

Ta tillfället i akt

Eller vill du vara denna glada golfare under resten av ronden?

Att lägga ner en rond är inte samma sak som att du bara ska strunta i vad du gör under resten av hålen. Utan mitt förslag är att du använder hålen till att göra något annat. Visst det kan vara så enkelt som att bara spela golf och njuta av det fina vädret.

Men det kan även t ex vara så att du har en idé om något du behöver ändra i svingen, uppställningen, grepp eller något annat. Kanske puttningen inte har varit på toppen senaste tiden och du vill testa en ny rutin där eller ett annat grepp.

De kvarvarande hålen är den perfekta tiden för dig att testa ändringar. Känns det sedan inte bra oavsett vad det är spelar det ingen roll. Att testa nya saker är inte direkt vad man är sugen på att göra om man jagar poängen. Nu fritt fram.

Summan av det hela är iaf att det är mycket viktigare att du trivs ute på golfbanan än något annat. Att spela golf ska vara en trevlig upplevelse helt enkelt. Trivs du ute på banan kommer du med stor sannolikhet vilja besöka den oftare och då kommer säkert spelet att lossna med tiden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>