Snabba upp golfspelet del 3

Här kommer del två i vår tredelsserie om olika sätt att snabba upp golfspelet på. Vill du läsa första delen kan du hitta genom att följa denna länk. Snabba upp golfspelet del 2

Alla bollar måste inte i hål

Spelar ni en sällskapsrond måste inte alla bollar sänkas utan är ni bara överens om det så skänk puttar. Är inte tillåtet så klart enligt reglerna om man vill sänka sig osv men om det inte är meningen med ronden så är det bara att göra det så sparas det tid.

En annan sak att fundera över är även det här med gå i puttlinjen. Jag personligen t ex bryr mig inte ett skvatt om någon går i min puttlinje då ingen jag spelar med använder skor med riktiga spikar som lämnar stora märken på greenen. Har aldrig sett ett märke faktiskt efter att någon trampat på en green på min hemmaklubb. Är ni bara överens om det i bollen vilket man så klart måste vara kan ni slippa omvägar på greenerna.

Golfbilen

Golfbil

Om golfbilar sparar tid eller ej är en intressant fråga. Troligen gör de det om användandet är korrekt. Det känns som det har blivit mycket vanligare med golfbilar på senare år vilket gör det viktigare än tidigare att hantera dem korrekt. Nu förutsätter vi även att det inte finns några fysiska hinder för dem som använder golfbilen.

Finns inte detta går det att använda golfbil effektivt eller mindre effektivt. Ta t ex inte och ställ bilen en bra bit ifrån bollen och sedan efter att ha gått fram till den komma på att en annan klubba behövs och då börja promenera tillbaka. Får du inte ställa bilen vid bollen ta då med dig flera klubbor direkt istället för att behöva vandra mellan boll och bil.

Är ni två som delar en bil är det smart om den som ligger längst ifrån inte har bilen utan den som ligger närmast. Först släpper ni av den som ligger längst ifrån som då slår och under tiden har golfbilen körts fram till den främre bollen. Den som låg längst ifrån promenerar då under tiden fram till den som ligger längre fram. Detta går snabbare än att vänta och sedan åka tillsammans.

Att åka smartaste vägen är och ett bra tips. En fyrboll med två bilar kan t ex dela på sig så att de som ligger längst till vänster tar samma bil och de som ligger till höger åker tillsammans. Ta med några klubbor som behövs bara. Även smart att redan ha försökt att sätta de med vänsterskruv tillsammans i bilen redan från start och de med en högerskruv tillsammans. Det är då troligare att de ska till samma ställe.

Gå inte omvägar

Att tänka till lite hur man går kan spara tid. Har man en bärbag går det oftast att bara gå raka spåret mot målet. Men har man en vagn eller bil går det oftast inte riktigt lika enkelt.

Mest klassiska är vid greenen där det gäller att placera sig bag, vagn eller bil på rätt ställe. Målet ska vara att ställa grejerna så att man efter avklarat hål inte behöver gå tillbaka och hämta bagen för att sedan behöva vända och gå till nästa tee. Detta kostar utan tvekan tid.

Skriva score

En klassiker man har stört sig på många gånger är personer som direkt efter avslutat hål måste ställa sig och skriva scoren och då gärna för hela gruppen plus att det ska räknas slag för att ha något att skriva. Något som är störande då man efter en som vanligt strålande drive står mitt i fairway redo att spela in.

Skriv helst scoren på rörande fot mellan de två hålen. Kan man inte detta räkna då slagen under denna sträcka för att sedan snabb skriva ner dem i väntan på att slå ut. Skriv aldrig dem direkt vid green om det inte är folktomt ute på banan.

Paus inte någon långlunch

Paus inte någon långlunch

Traditionen säger att en paus med lite fika efter nio hål är trevligt. Det är heller inte fel att ta en paus men det gäller att göra det rätt. Även om det inte skulle vara någon tätt inpå har man inte rätt att sitta länge och fika då det kan göra att fältet efter trängs ihop och de sista nio går långsammare för alla.

Ta en lagom lång paus om det är normalt med folk på banan. Är det inte mycket folk på banan går det så klart att ta en längre paus. Behöver man ta en längre paus går det även att släppa förbi andra bollar.

Var en hjälpande hand

Ligger polaren efter även efter det där besöket i bunkern? Ta då och hjälp till med att kratta så tid kan sparas. Är du i bättre läge för att laga ett nedslagsmärke gör det då.

Det finns ganska många lägen där det går att spara tid genom att vara hjälpsam. Sen att stämningen i bollen säkert blir bättre om man är trevliga och hjälper varandra är ju inte direkt negativt heller.

Spela från rätt tee
Det gäller att vara ärlig mot sig själv och spela från den tee som passar bäst. Arbete görs numera för att gå ifrån de gamla namnen på de olika teerna som gjorde anspelningar på kön osv.

Det är ganska uppenbart att det tar längre tid ifall man spelar från fel tee. Ta en nybörjare och låt den spela från teen längst fram och den längst bak så kommer man märka stor skillnad. Det blir heller inte automatiskt roligare att spela en längre bana.

Det roliga är att spela en bana som passar bra och därför ska man spela från rätt tee. Vilket då även tar lagom mycket tid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>