Snabba upp golfspelet del 2

Här kommer del två i vår tredelsserie om olika sätt att snabba upp golfspelet på. Vill du läsa första delen kan du hitta genom att följa denna länk. Snabba upp golfspelet del 1

Avståndsmätare

GPS

Dessa blir vanligare och vanligare i olika former. Reglerna blir även mer öppna för dem då man nu t ex får använda dem om inget annat sägs när det innan var tvärtom att de bara fick användas om det uttryckligen var godkänt.

Jag har läst om folk som på fullaste allvar tror att det går snabbare att mäta avstånd på det gamla viset genom att kolla sprinklerlock och sedan börja stega jämfört med att antingen ta upp en kikare eller kolla ner på en klocka.

Detta är som alla förstår inte hur det fungerar utan det går utan tvekan snabbare att ta upp en kikare och på några sekunder trycka av lasern mot flaggan och få ett resultat jämfört med att först hitta ett lock och sedan börja stega och räkna. Titta ner på en klocka går så klart ännu snabbare.

Sen självklart går det ännu snabbare att bara titta en snabbis på 150 pinnen och sedan göra en uppskattning om avståndet som är kvar. Problemet då är bara att denna uppskattning sällan blir speciellt bra.

Visst kostar en kikare eller GPS-klocka pengar och man ska alltid ha respekt för att alla inte vill spendera de kronorna som det kostar. Men har man bara råd och tycker det är värt pengarna finns det tid att spara.

Spela säkert

Att spela safe kan låta tråkigt och så kanske det kanske vara. Din score lär dock gilla det då oftast blir bästa resultat om man är konservativ i sitt spel. Många tester som är utförda visar just på detta i siffror. Missar i golf kostar alldeles för mycket så även om du scorar bra på några hål kommer de där det går sämre oftast att vara klart fler.

Det som är tämligen säkert är att du kommer att spara tid på att spela lite mer försiktigt. Det kommer att bli färre bollar i skog och vatten vilket är tidsslukare.

Honnören får man släppa

Jag förstår att det är lite prestige i att vara den som slår ut först. Kan klart erkänna att jag själv kan gilla det lite då det visar för omvärlden att jag iaf är bättre på golf än de som jag spelar med.

Men det finns flera tillfällen då det är bättre för speltempot att strunta i vem som har honnören. Förta man tänker på är ifall den som hade lägst score på hålet innan inte är redo att slå ut. Kan vara en fyrboll t ex och den som var bäst på hålet innan puttade ut sist och sedan fick ta en omväg med vagnen medan andra bär sin bag och kommer fram snabbare till tee. Eller behöver personen lätta på trycket, äta en macka, skriva score osv. Det finns många anledningar varför någon inte är klar att slå ut. För att spara tid är det då smartare att de som är redo slår ut först.

Ett annat exempel är om det är en boll framför som hindrar. Har man då en som slår 250 meter med driver när de andra tre slår runt 200 meter är det smart om de slår ut först. När de är färdiga kan troligen den långtslående också slå ut då framförvarande boll har hunnit tillräckligt lågt fram.

En lagom rutin

Okej vi har talat om att du inte behöver veta alla detaljer om puttlinje, avstånd till varje träd osv. Men det är inte bara här du kan spara tid utan ha en lagom lång rutin kan göra bra saker för tidsåtgången.

Vi har väl alla sett den där spelaren som ska göra 12 provsvingar, står stilla länge innan svingen startas, velar fram och tillbaka rent allmänt osv. Detta tar en massa onödig tid.

En provsving eller två är inte fel men bör inte gå till överdrift. Hitta en bra rutin som fungerar för dig själv men som inte tar en massa tid. En lång rutin gör dig inte till en bättre golfare heller för den delen så det finns inga sådana vinster att göra.

Ta upp bollen

Spelar du poängbogey och har förbrukat alla slag är det bara att plocka upp bollen om det tar lång tid att spela. Detta gäller så klart inte alltid då du kan behöva kämpa dig fram och inte vill plocka upp bollen. Men om du är ute i skogen och ska slå ditt nionde slag fyller det inte någon större funktion att fortsätta.

Har du betalat en dyr greenfee är det förståeligt att du vill ha valuta för pengarna. Om du då har slut på poäng ta istället och släng ut en ny boll i fairway och spela klart hålet lite avslappnat. Noll poäng är noll poäng oavsett.

Alla bollar måste inte markeras

Tittar man på tourerna kan mana tro att alla bollar alltid måste markeras på greenerna men det är bara tidsslöseri. Egentligen är det väldigt enkelt och det är att det finns två tillfällen som bollen behöver markeras.

Det är om bollen är smutsig så du behöver rengöra den eller om den är i vägen för någon annan. Då är det självklart fritt fram att markera men om bollen ligger väl vid sidan av där det inte finns någon risk att den ska bli träffad kostar det bara en massa extra tid.

Del tre

Vill du läsa tredje delen kan du hitta genom att följa denna länk. Snabba upp golfspelet del 3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>