Höstgolf kanske dags att skippa poängbogey?

På många sätt kan jag gilla höstgolf mer än golf under resterande delarna av året. För det finns faktiskt en del ganska trevliga fördelar med golf denna tiden på året.

Att det är lite svalare skadar inte för mig som normalt är varm av mig ute på banan. Den här tiden på året kan det t o m bli frågan om spel i långbyxor. Att slippa svettas en massa är skönt och det är nästan bara på höst och tidig vår jag får uppleva detta.

Sen att banorna i början av hösten oftast är i årets bästa skick skadar inte. Nu har det börjat gå över i att de tappar lite mer vilket till stor del är grunden till detta inlägg. Men i början av hösten innan det blir blött ute så är konditionen oftast som bäst. Sen då kombinerat med att färre spelar på hösten blir det strålande.

Nackdelar finns det självklart också och den största där enligt mig är att solen ska envisas med att gå och lägga sig mycket tidigare. Numera går det ju knappt att spela ens när man under högsommaren inte behöver ha börjat ronden.

Fördelar och nackdelar finns det helt enkelt och det gäller att anpassa sig efter förutsättningarna. Vilket är vad detta inlägg handlar om.

Luftade greener

På hösten kan du räkna med luftade greener

Ett strålande exempel på mindre bra förhållanden på golfbanan är när banarbetarna har luftat greenerna. Detta råkade vi ut själva för i förra veckan som man kan se på bilden här bredvid.

Att putta på greener av detta slaget är knappast det enklaste då bollen har en tendens att inte rulla rakt om man uttrycker sig milt. Det ska sägas att när vi spelade 4-5 dagar senare hade greenerna nästa gått ihop igen och bollen rullade mycket bättre om än inte perfekt. Det håller alltså inte i sig speciellt längre detta tillstånd.

Varför luftas greener?

Vi har ännu här på sajten inte gått igenom olika saker som arbetarna gör ute på våra banor och varför de gör detta. Något vi borde göra en ordentlig genomgång på en gång i framtiden.

Är därmed inte alls något proffs på det här med luftning och varför det görs. Men en snabb googling säger att det typ är för att släppa ut gaser från marken som kan hämna växtligheten, förbättra dräneringen så fukt kommer ner till gräsets rötter och att motverka att jorden blir för komprimerad.

Det är alltså ett grundläggande arbeta som behöver utföras normalt två gånger per år.

Hur hantera detta?

Som titeln tyder är mitt tips att man lämnar det här med poängbogey och den vanliga jakten på handicap. Det finns mängder av ronder under året där det kan jagas. Men att göra det när puttningen kommer vara så starkt påverkad är bara ett recept för missnöje.

När vi själva kom ut till klubben i början av veckan och då så klart lite sent också upptäckte vi ganska snabbt att det var luftat på övningsgreenen. Lägg till att det även blåste ganska kraftigt så kom snabbt insikten att det kan vara en tuff rond.

Svaret blev att vi spelade en 2-mannascramble. Istället för en rond där vi hade gått omkring och varit frustrerade för ett dåligt resultat när förutsättningarna var så tuffa blev det en trevlig rond istället. Scramble är svårslaget för just att få trevliga ronder. Ett dåligt slag i scramble kan ofta räddas upp av att den eller de du spelar med slår ett hyfsat slag. Det är väldigt sällan som alla misslyckas totalt med ett slag. Taktiken blir lite intressant också då den som slår först ofta försöker sätta bollen i spel. Har den lyckats med det är det sedan för andra spelaren bara att rycka fram drivern från tee och smälla på för allt vad kroppen håller för.

För den som inte har full koll på scramble så är det när alla spelare slår en boll från samma ställe och sedan väljer man den bästa bollen. Alla slår då igenom därifrån och man väljer bästa igen tills dess att bollen är hålad.

Likadant vid inspel där ett hyfsat/bra slag av första spelaren gör att du sedan kan chansa rakt mot flaggan utan att bry dig om konsekvenserna.

Scramble är helt enkelt roligt att spela.

Andra förhållanden

Det gäller av vara redo för regn under hösten golfronder

Alltså det behöver heller inte vara greenerna är luftade för att man ska välja någon annan spelform. Egentligen räcker det med att ett sug finns för lite omväxling.

Men andra förhållanden som kan påverka är t ex om det är kallt så mer kläder måste användas som kan göra svingen kantig eller bara att det höstregnar. Kanske har det regnat mycket innan och banan är blöt och svårspelad. Oavsett anledning är det en bra anledning att testa något annat.

Hösten är ganska välkänd för att skifta frisk när det gäller väder så bli inte överraskad om vädret inte är strålande.

Man ska komma ihåg att även om poängbogeyn är standard att spela så blir det roligare också att spela den om man inte gör det alla ronder. Att få in något annat med jämna mellanrum kan jag nästan garantera kommer vara uppskattat av nästan alla golfare som vi har här i landet.

Spelform

Här har jag talat mig varm om scramble men det är bara en av mängder andra spelformer det finns att välja. Andra mest klassiska spelformen är väl matchspel som vi nu har sett mycket av under Ryder Cup och Solheim Cup.

Här på sajten har vi en hel avdelning som är dedikerad till just det här med spelformer. Där hittar du runt 50 st olika spelformer så det finns mycket att välja mellan. Självklart är vissa ganska lika och vissa kommer inte att passa då de kanske är anpassade för ett annat antal spelare än vad ni är.

Men med stor sannolikhet hittar ni säkert något där att välja på som gör att den tråkiga höstronden som hade gått uselt istället blir en bra god upplevelse.

Besök vår avdelning för – Spelformer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>