Nytt år igen så varför inte titta tillbaka lite

Vad man än säger om året 2016 så var det ju iaf intressant. På många sätt skulle jag säga att det var ett skitår vilket borde göra att möjligheterna stora att 2017 blir bättre. Ett område där det dock inte var direkt dåligt är golfen och här ska jag titta lite tillbaka på några olika golfgrejer.

Jag kan börja med att tillägga att detta inlägg visst blev lite försenat och det är för att det händer en massa andra saker så det har blivit dåligt med tid över för att jobba med denna sajt tyvärr. Stora delar av detta inlägg skrevs i mellandagarna när det var tänkt att publiceringen skulle ske men det blev visst i slutet av februari istället.

Tourerna

Stenson vinner The Open

The Open

Året hade två riktigt stora händelser för oss svenskar och det är The Open och OS. Att vi tog vår första major på herrsidan och på det viset som Stenson gjorde det är extremt stort och förhoppningsvis ger detta utslag inom golfen de närmaste åren. Vi har haft kvinliga spelare som vunnit tidigare men ska vi vara helt ärliga är det betydligt större ur ett världsligt perspektiv när en man vinner en major. I framtiden kanske damerna kommer ifatt rent intressemässigt men nu är det helt enkelt inte så.

Nu ser jag inte mycket damgolf men jag börjar mer och mer gilla det jag ser då det känns lite som det kommer damer som höjer kraven för att hänga med. Lite som Tigern gjorde när han dök upp på scenen. Ska bli intressant att se vad som händer de närmaste 10 åren.

Tillbaka till Stenson så var det en helt otrolig uppvisning han och Mickelson stod för. Duellen mellan Watson och Nicklaus 1977 var några år innan jag föddes så den har jag ingen direkt koll på. Men jag har svårt att tro att det var bättre än denna. Att Stenson och Mickelson var så långt före resten av fältet säger ganska mycket också då konkurrensen numera inom golfen är stenhård. Var ju inte alls samma sak för i tiden.

OS

Nästa stora sak var OS som inte kom långt efter där under sommmarperioden när det var stora tävlingar nästan varje vecka kändes det som. OS var inte stort pga spelet utan mer att golfen var med där vilket jag tror kommer att ge utslag i framtiden. Vi i Sverige är ju redan ganska golftokiga vilket gör att det kanske här inte kommer mängder med nya spelare men i andra länder kan nog öka kraftigt. Vi kan nog vara ganska säkra på att aldrig tidigare har golf haft fler TV-tittar under någon turnering.

Två exempel som visar på detta är lite statistik här från Sverige. När upplösningen i Stensons duell med Rose var igång tittade 1,5 miljoner på detta. 550 000 tittade i snitt under hela sändningen, att inte alla tittar hela tiden är ju inte överraskande då en golfrond ju tar ganska mycket tid. Jämför vi då med The Open som ju var en större framgång så sågs den i snitt av 65 000 personer under avslutande ronden. Vi talar alltså nästan om 10 gånger så många tittare. I landet har vi väl runt 500 000 golfare eller något sådant vilket gör att man som inte spelar golf själva valde att titta, något som knappast kan vara negativt.

Många besökare under OS

Andra exemplet kommer från vår egna lilla sida där vi under OS kunde se siffror som vi aldrig har haft tidigare. Under lördagen vilket var näst sista ronden slog vi nytt besökarrekord med nästan dubbla mot någon gång tidigare och sedan under söndagen ökade vi med ytterligare 50 %. Söndagen hade alltså nästan tre gånger så många besökare som någon annan dag tidigare bortsett från lördagen. Att det inte gick lika bra för de svenska damerna kan nog utläsas i siffrorna också då det inte var några alls lika bra siffror under deras tävling. Hade någon haft chans på medelj där hade säkert intresset varit större.

Det går även att utläsa att det nog var många inte speciellt vana golfare som besökte oss under dessa dagar då vi hade många besök på våra mer grundläggande artiklar om regler, utrustning osv.

Den egna golfen

Alltså 2016 var ett intressant år för mig när det gäller golfspel. Ser jag tillbaka till mitt spel historisk skulle jag säga att min styrka har varit stabilitet egentligen. Alltså inte då som de där riktigt stabila spelarna men jämfört med andra jag lirar med iaf.

Men 2016 var det inte så utan jag kunde spela 14 hål riktigt bra o ha fyra haverier vilket säger sig självt inte fungerar alls. I princip aldrig slagit bollen bättre än under året men trots det inte fått ut det i scoren. En förhoppning inför 2017 är att de lite mer lätt spelade klubborna jag skaffade i slutet av säsongen ska komma inte och hjälpa till med detta problem.

Innan har jag gillat det här med att spela med snygga bladklubbor men om t o m Stenson hellre spelar med lite lättare klubbor så borde jag också göra det. Jag tror mig vara bättre än många golfare men jag är garanterat inte i närheten av hans nivå vilket innebär att det bara är idiotiskt att spela blad för min del. Eller det är iaf vad jag hoppas på.

Annars var det ett år som gick lite i linje med andra och det är att det spelades ganska mycket i början men i slutet av säsongen blev det alldeles för lite golf. Blir lätt så när de som har vanliga arbeten har svårt att hinna ut efter jobbet och spela en rond. Då måste jag dra ut mig själv vilket ibland blir lite segt.

Ser fram mot 2017 då det är ganska stora förändringar gjorda på en av banorna på klubben. Ska bli riktigt intressant att se hur det är spel men vad jag har sett verkar det riktigt intressant. Förändringar behövs hela tiden på en golfbana skulle jag säga. Pebble Beach eller Augusta National kanske inte kräver några större förändringar varje år men att inte försöka utveckla det som redan finns är inte bra. Kanske ska layouten ändras lite på en bunker eller ska man klippa in fairway på något ställe osv. Små saker kan göra mycket.

Golfprylar.nu

Som jag var inne lite på innan hade vi rekordsiffror under OS vilket var riktigt nice. Annars under året kan vi inte vara annat än nöjda då vi jämfört med 2015 ökade trafiken med ungefär 2 ½ gånger. Förväntar mig självklart inte samma utveckling under 2017 men det är iaf trevligt att se utveckling åt rätt håll.

Tyvärr har det funnits för lite tid över till sajten under året då vi har gjort mycket annat på företaget. Det positiva med det är att därmed finns det mycket att skriva om fortfarande som förhoppningsvis kommmer in med tiden. Får helt enkelt se hur det blir med tiden under året. Även om det inte har kommit in jättemycket vanligt material i form av guider osv är inte sidan oviktig för oss på något vis. Vi driver ju t ex en shop som haft en positiv utveckling då den dubblade ungefär i omsättning jämfört med året innan.

Till shoppen har vi även köpt in eller beställt fleratalet nya produkter vilket ju generellt är trevligt. Det är närmare 40 nya saker som är på väg in vilket är en kraftig ökning på det totala utbudet som just nu ligger runt 60 produkter (bortsett från de bollar vi har kvar). Dessa kommer definitivt komma in under våren om vi anser dem hålla den klassen som behövs.

Planer finns det stora för sajten så låt oss hoppas att det bara finns tid för att genomföra dem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>